GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: S&P 500 spustio se s rekordnih visina

Wall Street: S&P 500 spustio se s rekordnih visina
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2024 / 22:15
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Indeks S&P 500 skliznuo je u ponedjeljak i povukao se sa svog rekorda od prošlog petka, a ulagači čekaju ključne podatke o inflaciji.

Dow Jones Industrial Average pao je za 62,30 bodova ili 0,16% i zatvorio se na 39.069,23. S&P 500 pao je 0,38% na 5.069,53. Nasdaq Composite oslabio je 0,13% i zatvorio se na 15.976,25.

Amazon se u ponedjeljak pridružio Dow-u s 30 dionica, zamijenivši Walgreens Boots Alliance. Dow-ovi posjedi ponderirani su prema cijeni dionice, a ne prema tržišnoj kapitalizaciji. Dodavanje diva e-trgovine povećat će izloženost indeksa maloprodaji tehnologije i potrošača. Dionice Amazona pale su za 0,15 posto.

Prinosi na riznice porasli su u ponedjeljak, što je još jedan udar na tržište dionica. Prinos 10-godišnjih trezorskih obveznica posljednji je put bio veći za otprilike bazni bod na 4,276%.

Dionice ulaze u ovaj tjedan na visokoj razini nakon što su glavni indeksi zabilježili dobitne tjedne uz pomoć Nvidijine uspješne zarade. S&P 500 i Dow u petak su dosegnuli rekordne razine.

Ulagači sada promatraju može li zamah umjetne inteligencije potrajati dok ekonomski i inflacijski rizici traju. Imajući to na umu, također očekuju mjesečni indeks cijena izdataka za osobnu potrošnju, Fedov favorizirani mjerač inflacije koji bi trebao biti objavljen u četvrtak.

Za sada se čini da je porast pokretan umjetnom inteligencijom održiv, kaže Alex McGrath, glavni direktor za investicije u NorthEnd Private Wealthu.

"Čini se da su Nvidia i mnoge druge poluvodičke tvrtke do kojih je došlo kao smjernice uložile malo povjerenja u pomisao da AI može nastaviti pokretati ovo povećanje", rekao je McGrath.

Raspoloženje ulagača prema dionicama poraslo je zahvaljujući sezoni zarada boljoj od očekivane, prema riječima glavnog investicijskog stratega Oppenheimera Johna Stoltzfusa. To se događa "iako su tržišta morala probaviti vjerojatnost da će Federalne rezerve ostati vrlo oprezne u pogledu ljepljive inflacije kada je u pitanju razmatranje hoće li, kada i za koliko smanjiti kamatne stope ove godine", rekao je.

Prodaja novih kuća u siječnju bila je ispod procjena ekonomista jer su kamatne stope na hipotekarne kredite ostale visoke. Prodaja novih obiteljskih kuća iznosila je 661.000 u mjesecu, što je povećanje od 1,5%, prema sezonski prilagođenim brojevima koje su Ured za popis stanovništva i Odjel za stanovanje i urbani razvoj objavili u ponedjeljak. Ukupno je promašio procjenu Dow Jonesa za 680.000 odnosno 2,4%.

Na palubi je mnoštvo ekonomskih objava, uključujući podatke o trajnim narudžbama za siječanj u utorak i siječanjske veleprodajne zalihe u srijedu. Podaci o potrošačkoj potrošnji i PCE-u bit će objavljeni u četvrtak.

Tagovi: Wall Street, Amazon, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE