GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: S&P 500 skočio na najvišu ovogodišnju razinu

Wall Street: S&P 500 skočio na najvišu ovogodišnju razinu
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2023 / 22:22
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Indeks S&P 500 skočio je u petak na završnu najvišu razinu za 2023., produživši rast iz studenog u novi mjesec.

Dow Jones Industrial Average je dodao 294 boda, ili 0,8%, dok je S&P 500 porastao za 0,6%. Nasdaq Composite napredovao je 0,5%.

Dow je u petak porastao na novu najvišu razinu, dovevši svoj dobitak u 2023. na gotovo 9,4%, nakon što je dosegnuo novu najvišu razinu u 2023. i završio svoj najbolji mjesec u više od godinu dana.

Indeks S&P 500 zaključio je na najvišoj razini od ožujka 2022. Dionice koje su dovele široki tržišni indeks do ovih visina uključuju Ulta Beauty i Boston Properties, koje su porasle za 10,8% odnosno 11,2%. Paramount je skočio 9,8%.

Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell u petak je odbacio očekivanja tržišta o budućim smanjenjima kamatnih stopa, rekavši da je "prerano zaključiti s pouzdanjem" da je monetarna politika "dovoljno restriktivna".

Prinosi su pali dok su dionice oporavljale tijekom dana, čak i nakon Powellovih opreznih primjedbi jer su ih trgovci protumačili kao signal da je središnja banka barem završila s povećanjem. Prinos na 10-godišnje trezorske zapise pao je za 13 baznih bodova na 4,21%.

“Ovdje postojE tri razloga. Prvi je inflacija. Drugo je to što se čini da se Fed povlači sa strane, a treće je ovo hlađenje gospodarstva koje se počinje odvijati, ali vrlo postupnim tempom,” rekla je Mona Mahajan, viša investicijska strateginja u Edward Jonesu. “To je gotovo kao Zlatokosa hlađenje. Nije prevruće. Nije previše hladno. A to je upravo ono što tržišta prihvaćaju.”

Mahajan je dodao da se čini da tržišta ciljaju na smanjenje stopa, ali tek u zadnjoj polovici 2024.

Veliki rast u studenom djelomično je nastao zbog toga što su trgovci počeli vjerovati da je Fed završio s podizanjem stopa i da bi ih središnja banka čak mogla početi smanjivati u prvoj polovici sljedeće godine. Fed sljedeći put odlučuje o stopama 13. prosinca.

Prigušeni potezi od petka dolaze nakon snažnog rasta u studenom. Dobici u studenome prekinuli su tromjesečni niz gubitaka. S&P i Nasdaq ojačali su 8,9%, odnosno 10,7%, zabilježivši svoje najbolje mjesečne rezultate od srpnja 2022. Dow je porastao 8,8% što je njegov najbolji mjesec od listopada 2022.

Ovaj je tjedan S&P 500 porastao za 0,7%, dok je Dow ojačao za više od 2%. Nasdaq je ojačao oko 0,2 posto.

Prosinac je obično jak mjesec za dionice, s prinosima u prosincu koji dolaze prije predsjedničkih izbora koji općenito donose posebno velike prinose.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Paramount, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Južna Koreja predvodi rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Južna Koreja predvodi rast
ŠANGAJ - Južnokorejske dionice predvodile su rast na azijsko-pacifičkim tržištima u utorak nakon što je Wall Street porastao tijekom noći zbog očekivanja da bi Federalne rezerve mogle uskoro smanjiti kamatne stope.
Wall Street: Rast indeksa, oživjele nade da će Fed spustiti kamate
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Rast indeksa, oživjele nade da će Fed spustiti kamate
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a kod investitora su očito porasla očekivanja od Federalnih rezervi o smanjenju kamata.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Kraš među dobitnicima dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Kraš među dobitnicima dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio rast indeksa, ali i nešto veći promet.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
RAST
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta pratila su dobitke Wall Streeta u ponedjeljak jer je izvještaj o zapošljavanju u SAD-u slabiji od očekivanog potaknuo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi snižavati stope.
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
EFEKT BOGATSTVA
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
NEW YORK - Često ispričana anegdota na društvenim mrežama kaže: oni koji su rano uložili u kriptovalute uživali su u bogatstvu koje im je promijenilo život.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE