GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi

Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
EFEKT BOGATSTVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2024 / 17:32
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Često ispričana anegdota na društvenim mrežama kaže: oni koji su rano uložili u kriptovalute uživali su u bogatstvu koje im je promijenilo život.

Koliko im taj dodatni novac daje samopouzdanja da potroše više - fenomen koji ekonomisti nazivaju efektom bogatstva - vruća je tema kad god cijene kriptovaluta rastu. Grupa istraživača pokušala je to kvantificirati i utvrdila da se kripto bogatstva u SAD-u ne troše baš poput neočekivanih dobitaka od dobitka na lutriji. A do sada je učinak bio relativno skroman na američko gospodarstvo teško 28 trilijuna dolara. Ali ako klasa imovine nastavi rasti, studija pruža uvid u potencijalne promjene u potrošačkim obrascima.

Novo bogatstvo povećalo je potrošnju kućanstava za oko 30 milijardi dolara ukupno tijekom desetljeća, procjenjuju istraživači, pri čemu je svaki dolar nerealiziranih dobitaka doveo do oko devet centi potrošnje. Iako je ta brojka gotovo dvostruko veća od granične sklonosti potrošnji kada su u pitanju povrati na burzi, to je otprilike jedna trećina od šokova u dohotku kao što su dobici na lutriji. Unatoč svom prevrtanju na društvenim mrežama, nije sve bilo na udaru Lamborghinija i blinga: neki su krenuli prema kupnji kuća, potičući tržišta nekretnina na kojima je kriptovaluta popularna, piše Bloomberg.

"Ako su kućanstva sklona tretirati kriptovalute kao kockanje, onda bismo očekivali da će svoje dobitke potrošiti na sličan način kao što to čine dobitnici na lutriji", Darren Aiello, asistent profesora financija na Marriott School of Business Sveučilišta Brigham Young i jedan od autora knjige papir, rekao je u intervjuu. "Suprotno tome, naše procjene sugeriraju da je potrošnja kućanstava iz kripto dobiti sličnija obrascima koje vidimo kod tradicionalnih dioničkih ulaganja."

To je tema koja će vjerojatno privući više pozornosti ekonomista nakon što je ovogodišnje lansiranje spot-Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi proširilo svemir potencijalnih kripto ulagača.

Istraživači, koji su predstavili rad Federalnoj korporaciji za osiguranje depozita u ožujku, također dolaze sa Sveučilišta Northwestern, Sveučilišta Emory i Imperial College London. Koristili su podatke 60 milijuna ljudi između 2010. i 2023., koji obuhvaćaju milijune transakcija banaka, kreditnih i debitnih kartica, kako bi analizirali kako se kripto bogatstvo prelijeva u stvarno američko gospodarstvo. Otkrili su da je 16% analiziranih kućanstava realiziralo depozite u maloprodajnim mjenjačnicama kriptovaluta u nekom trenutku u desetljeću do 2023. godine.

Uspostavljanje veze između potrošnje i ulaganja u kripto može biti nezgodno, budući da neki mogu ulagati u klasu imovine u nadi da će povećati svoju ušteđevinu kako bi napravili veliku kupnju, umjesto da se odluče na veliku kupnju tek nakon neočekivane dobiti od kriptovaluta. Kao rezultat toga, istraživači su izolirali dio dobitka kriptovalute u kućanstvu koji je potaknut dugoročnom kupnjom i držanjem, a ne nedavnim ulaganjima, kako bi izravno izmjerili uzročne učinke kriptovalute na potrošnju.

"Postoji značajna rasprava o ulozi koju bi kriptovalute trebale imati u portfelju kućanstva zbog svoje visoke volatilnosti i maglovitih temelja", rekao je u intervjuu Jason Kotter, još jedan asistent profesora financija na BYU koji je koautor rada.

Za Noelle Acheson, autoricu biltena Crypto Is Macro Now, uvidi o tome kako kriptovalute imaju različitu privlačnost za različite vrste ulagača više su vrijedni pažnje od zaključaka o makro ekonomiji.

“Za ulagače s nižim prihodima koji manje daju prioritet očuvanju bogatstva, alokacija kriptovalute može se smatrati igrom odlučivanja – više dobiti nego gubitka”, rekla je. "Dakle, ima smisla da bi se svi dobici potrošili na skupe stvari kao što je kuća."

Iako je povećanje bogatstva uglavnom pretočeno u diskrecijsku potrošnju, značajan se dio prelio na lokalna tržišta nekretnina, otkrili su istraživači, posebno u dijelovima Kalifornije, Nevade, Utaha i drugih mjesta gdje su kriptovalute popularne.

Tagovi: kriptovalute, kripto, bogatstvo, Lamborghini
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Stagnacija uoči rezultata tehnoloških divova
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Stagnacija uoči rezultata tehnoloških divova
NEW YORK - S&P 500 se u utorak kretao blizu ravne linije dok su se trgovci pripremali za izvješća o zaradi velikih tehnoloških divova.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, ETF-ovi u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, ETF-ovi u fokusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze i u utorak su nastavili rast uz povećane razine prometa.
Plenković o turističkoj sezoni: Postoje limiti rasta
SEZONA
Plenković o turističkoj sezoni: Postoje limiti rasta
SPLIT - "Dobili smo podatke o turističkoj sezoni koja je na današnji dan bolja 5 posto po pitanju dolazaka i 1 posto po pitanju noćenja u odnosu na lani i prihodi će biti veći."
Potonuću željezne rude nema kraja, ni Kina nije donijela dobre vijesti
TRENDOVI
Potonuću željezne rude nema kraja, ni Kina nije donijela dobre vijesti
NEW YORK - Željezna ruda pala je blizu praga od 100 dolara po toni jer plenum u Kini nije uspio dati značajan poticaj, a zalihe ostaju visoke.
Neto imovina OMF-ova u lipnju porasla 1,4%
MIROVINCI
Neto imovina OMF-ova u lipnju porasla 1,4%
ZAGREB - Obvezni mirovinski fondovi (OMF) imali su na kraju lipnja 2024. ukupno 2.280.744 člana, odnosno 8.607 članova (0,4 %) više u odnosu na prethodni mjesec, pokazuje mjesečno izvješće Hanfe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE