GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street porastao, inflacija u SAD-u popušta

Wall Street porastao, inflacija u SAD-u popušta
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2022 / 07:43
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrili podaci o popuštanju inflacije u SAD-u, no na tržištu nije zavladala euforija jer se čeka odluka američke središnje banke o povećanju kamatnih stopa.

Dow Jones ojačao je 0,30 posto, na 34.108 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,73 posto, na 4.019 bodova, a Nasdaq indeks 1,01 posto, na 11.256 bodova.

Ulagače je potaknuo podatak da su potrošačke cijene u SAD-u u studenome porasle 7,1 posto na godišnjoj razini, manje od očekivanih 7,3 posto i manje od 7,7 posto mjesec dana prije, što pokazuje da inflacijski pritisci i dalje popuštaju.


Nakon što je objavljen taj podatak o najnižoj stopi inflacije u gotovo godinu dana, S&P 500 indeks skočio je čak 2,7 posto, no do kraja trgovanja ti su dobici splasnuli.

U srijedu se, naime, očekuje odluka čelnika Feda o kamatnim stopama, koja će pokazati smatraju li u središnjoj banci da je ovakvo popuštanje inflacije dovoljno da bi se usporio tempo povećanja kamata.

Nakon serije povećanja kamata za 0,75 postotnih bodova, na tržištu se procjenjuje da će Fed u srijedu podignuti kamate za 0,50 postotnih bodova.

No, i dalje će ostati otvorena pitanja do koje će razine Fed ukupno povećati kamate - na 4,75 ili 5,00 posto - i koliko će se dugo zadržati na tim razinama?

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 posto, najvišoj razini od početka 2008. godine.

„Nakon podatka koji pokazuje da inflacija i dalje popušta, tržište se jako uzbudilo. No, potom su ulagači ponovno promislili i zaključili da ne treba previše riskirati, s obzirom da bi već u srijedu čelnici Feda mogli zaliti tržište hladnom vodom”, kaže Jason Ware, direktor u tvrtki Albion Financial Group.

Zbog agresivnog povećanja kamatnih stopa Feda u ovoj godini kako bi se suzbila inflacija, Wall Street je na putu velikih godišnjih gubitaka.

S&P 500 indeks trenutno je u minusu oko 15 posto u odnosu na početka godine i na putu je prvog godišnjeg pada od 2018. A ostane li S&P 500 na ovim razinama do kraja godine, zabilježit će najveći godišnji pad od 2008.


I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,76 posto, na 7.502 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,34 posto, na 14.497 bodova, a pariški CAC 1,42 posto, na 6.744 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE