GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Oštar pad indeksa nakon lošeg podatka o inflaciji

Wall Street: Oštar pad indeksa nakon lošeg podatka o inflaciji
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2024 / 22:14
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američki su indeksi oštro pali u srijedu nakon što su podaci o inflaciji u ožujku bili lošiji od očekivanog, vjerojatno poguravši smanjenje kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi koje su ulagači očekivali.

Raspoloženje ulagača dodatno je oslabilo nakon objave zapisnika sa sastanka Feda u ožujku, što je odražavalo zabrinutost dužnosnika da se inflacija ne kreće dovoljno brzo prema Fedovom cilju od 2%.

Dow Jones Industrial Average pao je za 422,16 bodova ili 1,09 posto. S&P 500 skliznuo je 0,95%, a Nasdaq Composite 0,84%.

S izuzetkom energetike, svi sektori u širokom tržišnom indeksu bili su negativni. Nekretnine su pale za 4,1%, što je dovelo do gubitaka sektora za taj dan. Indeks S&P 500 bio je u zastoju u travnju u iščekivanju ovog izvješća o inflaciji nakon snažnog početka godine u kojoj je referentna vrijednost porasla za više od 10%, što je najbolji rast u prvom tromjesečju u pet godina.

CPI je u ožujku porastao 0,4% na mjesečnoj razini i 3,5% na godišnjoj razini, naspram procjena za 0,3% mjesečnog povećanja i 3,4% u odnosu na 12 mjeseci ranije, prema ekonomistima koje je anketirao Dow Jones. Temeljni CPI, koji isključuje promjenjive cijene hrane i energije, ubrzao je 0,4% u odnosu na prethodni mjesec dok je porastao 3,8% u odnosu na godinu prije, u usporedbi s procjenama od 0,3% odnosno 3,7%. CPI je u travnju porastao godišnjom stopom od 3,2% za sve stavke.

Fedovi podaci o terminskom trgovanju fondovima sada sugeriraju samo 17% vjerojatnosti da će Fed sniziti stope na svom sastanku u lipnju, prema CME FedWatch Toolu. Trgovci se sada klade da će se prvo smanjenje stope vjerojatno dogoditi na sastanku središnje banke u rujnu.

Prinos 10-godišnjih državnih obveznica, referentna vrijednost za hipotekarne i druge zajmove, ponovno je skočio iznad 4,5% nakon izvješća o inflaciji. Prinos na 2-godišnje državne obveznice skočio je na gotovo 5%.

Dionice banaka i industrijskih dionica pale su - pri čemu je JPMorgan Chase pao za 0,9%, a Honeywell izgubio 1,4% - zbog zabrinutosti da će više stope početi gušiti gospodarstvo. Nekoć usijane tehnološke dionice Microsofta i Applea također su se povukle za 0,7%, odnosno 1,1%. Referentna vrijednost male kapitalizacije Russell 2000 pala je 2,5%.

Tagovi: Wall Street, NYSE, jpmorgan, honeywell, microsoft, apple, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE