GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Indeksi prekinuli najduži tjedni pozitivni niz u 20 godina

Wall Street: Indeksi prekinuli najduži tjedni pozitivni niz u 20 godina
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2024 / 08:55
Autor: SEEbiz

NEW YORK - Dionice su blaho porasle u petak, ali u prekinule svoj najduži uzastopni tjedni ciklus u zelenom od 2004.

Svjwži ekonomski podaci intenzivirali su raspravu o tome kada će Federalne rezerve smanjiti kamatne stope.

Ulagači su probavili više snažnih podataka o tržištu rada koji će utjecati na očekivanja o Fedovim rezovima kamatnih stopa. No, nakon određenog pozitivnog zamaha ranije tijekom dana, nastupilo je negativno raspoloženje. Slab završetak zaustavio je 9-tjedni pobjednički niz, a Dow i S&P 500 zabilježili su najgori početak godine od 2016.

Dow Jones Industrial Average puzao je iznad ravne linije. Referentni indeks S&P 500 popeo se za gotovo 0,2%, dok je tehnološki bogat Nasdaq Composite porastao za oko 0,1%.

Glavni indeksi kretali su se u oba smjera tijekom dana nakon objave izvješća o zapošljavanju u SAD-u za prosinac, koje je pokazalo da je američko gospodarstvo u prosincu dodalo 216.000 radnih mjesta, više od 175.000 kako su očekivali ekonomisti. Stopa nezaposlenosti ostala je nepromijenjena i iznosi 3,7 posto.

Odvojeni podaci Instituta za upravljanje opskrbom (ISM) pokazali su usporavanje uslužnih aktivnosti u prosincu. Mjesečni indeks PMI-a u uslugama iznosio je 50,6, što je pad od očitanja u studenom od 52,7. Dok očitanje iznad 50 ukazuje na ekspanziju, brojka u prosincu označava najnižu razinu uslužne aktivnosti od svibnja.

Dionice su pale u prvom tjednu 2024. u značajnom preokretu snažnog uspona potaknutog velikim nadama da će Federalne rezerve uskoro početi ublažavati monetarnu politiku. No pojavile su se sumnje jesu li kreatori politike spremni zaokret.

Pročitajte više: Što pauza povećanja kamatnih stopa Feda znači za bankovne račune, CD-ove, zajmove i kreditne kartice

U tom kontekstu, prinosi američkih obveznica nastavili su rasti, pri čemu je prinos 10-godišnjih obveznica (^TNX) porastao za oko 5 baznih bodova na 4,04% nakon skoka u četvrtak.

Inače, dobavljač iPhonea Foxconn (2354.TW) rekao je da očekuje pad prihoda u prvom tromjesečju zbog sporije potražnje na tržištu. Dionice Applea (AAPL) pale su, dodajući gubitke nakon što su dva analitičara smanjila rejting proizvođača iPhonea zbog zabrinutosti oko prodaje njegovog sljedećeg pametnog telefona. Pad cijene dionice Applea izbrisao je više od 175 milijardi dolara tržišne vrijednosti.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE