GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Dow Jones i S&P 500 pali, Nasdaq porastao

Wall Street: Dow Jones i S&P 500 pali, Nasdaq porastao
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2023 / 07:29
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Streetu se trgovalo oprezno jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog sukoba na Bliskom istoku, ali i predstojećih izvješća koja bi mogla znatno utjecati na smjer tržišta.

Dow Jones oslabio je 0,58 posto, na 32.936 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,17 posto, na 4.217 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,27 posto, na 13.018 bodova.

Ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama jer se plaše eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa.

Oprezni su i zbog toga što bi američka središnja banka mogla još jednom povećati ključne kamatne stope, s obzirom da se inflacija u SAD-u i dalje kreće znatno iznad ciljanih razina Feda.

Doduše, posljednjih mjeseci porasli su prinosi na američke državne obveznice, koji utječu na niz kamata na kredite, pa analitičari smatraju da Fed nema razloga za dodatno povećanje ključnih kamata.

No, prošloga je tjedna predsjednik Feda Jerome Powell ostavio otvoren prostor za još jedno povećanje kamata do kraja godine.

Ako i ne bude povećanja kamata, sve je jasnije da će ostati povišene dulje razdoblje nego što se očekivalo.

„Najvažnija je i dalje priča o kamatama. Nakon što je shvatilo da će kamate ostati povišene dulje nego što se mislilo, tržište sada pokušava dokučiti koliko dugo će kamate ostati povišene. Očito je da je tržište prihvatilo ideju da Fed neće tako skoro smanjiti kamate”, kaže Oliver Pursche, potpredsjednik u tvrtki Wealthspire Advisors.

Ovoga će tjedna u fokusu ulagača biti izvješće o bruto domaćem proizvodu (BDP) SAD-a, kao i podaci o inflaciji.

Na rasporedu je i objava kvartalnih poslovnih rezultata niza tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Alphabet, Amazon i Meta Platforms.

Cijene dionica tih kompanija u ovoj su godini snažno porasle, pa su S&P 500 i Nasdaq indeks u velikom plusu od početka godine.

Stoga se ulagači nadaju da će kvartalni rezultati tih tehnoloških divova opravdati tako snažan rast cijena njihovih dionica.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,37 posto, na 7.374 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,02 posto, na 14.800 bodova, a pariški CAC 0,50 posto, na 6.850 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE