GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vozarine odletjele u nebo zbog kaosa u Crvenom moru

Vozarine odletjele u nebo zbog kaosa u Crvenom moru
BRODARSKO TRŽIĐTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2024 / 07:14
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Brodovi koji su plovili Crvenim morem suočeni su s napadima Hutija sa sjedištem u Jemenu u proteklih nekoliko tjedana, zbog čega su brodarske tvrtke promijenile rute, što je dovelo do skoka vozarina.

Započinjanje dužih obilazaka oko Rta Dobre Nade u Južnoafričkoj Republici povećalo je cijene prekooceanske vozarine do 10.000 dolara po kontejneru od 40 stopa, budući da su kontejnerski brodovi preusmjerili više od 200 milijardi dolara robe s plovnog puta Crvenog mora kako bi izbjegli napade Houthia militanata.

Komercijalni brod u vlasništvu SAD-a, Gibraltar Eagle, napali su u ponedjeljak militanti Hutija, priopćilo je Središnje zapovjedništvo SAD-a.

Neki promatrači tržišta očekuju da bi poremećaji mogli dovesti do preokreta u sudbini industrije koja je prošle godine zapala u recesiju.

"Što se tiče viših stopa u 2024., to bi moglo dodati više milijardi na krajnji rezultat VOCC-a čak i ako to potraje još samo dva ili tri tjedna", rekao je Alan Baer, izvršni direktor logističke tvrtke OL USA, za CNBC u e-poruci.

VOCC (Vesel-Operating Common Carriers) su prekooceanski prijevoznici koji posjeduju i upravljaju plovilima odgovornim za upravljanje teretom i njegov prijevoz. Maersk, Evergreen i COSCO neki su od istaknutih VOCC-ova.

"Ako ovo potraje tri do šest mjeseci, [profit] će se opet polako približiti razinama iz 2022. jer bi operativni troškovi trebali biti niži od onoga što su prijevoznici iskusili tijekom kaosa 2021. i 2022.", rekao je Baer.

Globalna pomorska industrija bila je u padu, povučena visokim zalihama i padom potrošačke potrošnje što je dovelo do nekoliko bankrota prošle godine. Prije napada na Crvenom moru, globalne cijene brodskih kontejnera više su se nego prepolovile od 2022., što je snažan preokret u odnosu na procvat nakon pandemije.

Prosječne vozarine za Aziju i Europu iznosile su oko 1550 USD/FEU 2023., ali sada su se više nego udvostručile na više od 3500 USD/FEU, navodi se u nedavnoj bilješci istraživanja Jefferiesa. FEU je standardna jedinica za mjerenje kapaciteta brodskog kontejnera od 40 stopa, što je obično najveća standardna veličina za kontejnerske brodove.

"Kad smo bili u studenom, skoro smo vidjeli dno... stope su bile samo dno bačve", rekao je Paul Brashier, potpredsjednik odvoza i intermodalnih usluga u ITS Logistics. Primijetio je da se nevjerojatno niske stope odnose ne samo na otpremu, već i na prijevoz kamionima. To nije uvijek bio slučaj.

Kontejnerske brodarske tvrtke zaradile su dobit od 364 milijarde dolara u 2021. i 2022. godini zajedno, prema podacima John McCown Container Reporta, industrijskog sažetka, koji su zapanjujući u usporedbi s kumulativnim gubitkom od 8,5 milijardi dolara koji je industrija zabilježila od 2016. do 2019. .

Ali neto prihod industrije pao je 95,6% na godišnjoj razini na 2,6 milijardi dolara u trećem kvartalu 2023.

Iako nedavni porast vozarina možda neće pomoći brodarima da ponovno prožive svoje dane slave nakon pandemije, oni bi značajno povećali profitabilnost.

Očekuje se da će se profitabilnost kontejnerskih brodova oporaviti u prvom tromjesečju 2023. uz trenutna poskupljenja, izjavio je viši ekonomist ING-a Nico Luman u prošlotjednom izvješću.

Tagovi: BRODARI, BOZAEINE, LOGISTIKA, CRVENO MORE, HUTI
PROČITAJ I OVO
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE