GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veliki interes za makedonske zelene obveznice

Veliki interes za makedonske zelene obveznice
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.10.2023 / 13:24
Autor: SEEbiz
SKOPJE - Aukcija prvog izdanja zelenih obveznica Sjeverne Makedonije održana u utorak pokazala je ukupnu potražnju od 1,635 milijardi Mden, tri puta više od projicirane potražnje. Na aukciji su izdane zelene obveznice u vrijednosti od 10 milijuna eura, priopćeno je u utorak iz Ministarstva financija.

"Interes za ovaj novi financijski instrument koji smo uveli bio je zaista velik. Na aukciji je ponuđeno 1,635 milijardi denara, ali je, kako smo objavili, Ministarstvo financija izdalo zelene obveznice u vrijednosti od 600 milijuna denara. Interes su pokazale banke, financijske institucije, ali i fizičke osobe. To pokazuje da tržište kapitala zahtijeva nove, kreativne i inovativne instrumente koji će obogatiti ponudu i omogućiti ulagačima da prošire svoj financijski portfelj", rekao je ministar financija Fatmir Besimi.

Sredstva dobivena od prve emisije zelene obveznice, rekao je ministar, bit će usmjerena u Fond za energetsku učinkovitost u okviru Razvojne banke Sjeverne Makedonije, gdje će poduzetnici moći dobiti povoljna sredstva za svoje zelene investicije.

Izdane zelene obveznice imaju rok dospijeća od 2 godine i godišnju kamatnu stopu od 4,75 posto.

Prema Ministarstvu financija, zelene obveznice su vrijednosni papiri koji će se koristiti za investicijske projekte za zeleni razvoj. Njihov cilj je poticanje i podrška projektima za promicanje i zaštitu okoliša te financiranje ekoloških projekat

Tagovi: makedonske zelene obveznice, Makedonija
PROČITAJ I OVO
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
KOCKA
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
PODGORICA - Deset najvećih kompanija koje organiziraju sportsko klađenje i posjeduju kladionice lani su imale ukupan prihod veći od 151 milijun eura. Zajedno su ostvarili pozitivan neto rezultat od preko 41,7 milijuna eura, a zapošljavali su 2091 radnika.
Azijska tržišta: Većina indeksa u plusu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Većina indeksa u plusu
ŠANGAJ -  Azijsko-pacifička tržišta uvelike su porasla u utorak, prateći poteze Wall Streeta, a ulagači očekuju kineski indeks menadžera nabave u proizvodnji za travanj.
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE