GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U prvom tromjesečju više od tri milijuna noćenja

U prvom tromjesečju više od tri milijuna noćenja
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2024 / 12:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj je u prva tri mjeseca ove godine ostvareno više od 1,1 milijun turističkih dolazaka i preko tri milijuna noćenja, što je 16 posto više dolazaka i 15 posto više noćenja nego lani, a tijekom produženog uskrsnog vikenda ostvareno više od 380 tisuća noćenja, prenosi u utorak Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

HTZ se poziva na prve podatke eVisitora, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru.

Na Jadranu je prema tim podacima ostvareno 2,2 milijuna noćenja što je 20 posto više nego lani, a na kontinentu 415 tisuća noćenja što predstavlja rast od sedam posto, dok je tijekom prvog kvartala u gradu Zagrebu ostvareno 440 tisuća noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od pet posto.

U prvom kvartalu najviše noćenja ostvareno je u Istri (772 tisuće noćenja), na Kvarneru (534 tisuće noćenja) te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (333 tisuće noćenja), a gledano prema destinacijama u Zagrebu, Rovinju, Dubrovniku, Splitu, Opatiji, Poreču te Zadru.

Gledano prema tržištima, tijekom prva tri mjeseca najviše su noćenja ostvarili gosti s domaćeg tržišta, a slijede Slovenci, Nijemci i Austrijanci.

Prema vrstama smještajnih objekata, najaviše je noćenja ostvareno u hotelima, objektima u domaćinstvu te u kampovima.

Prvi podaci eVisitora pokazuju i kako je u Hrvatskoj tijekom produženog uskrsnog vikenda, odnosno u razdoblju od 29. ožujka do 1. travnja ostvareno 120.436 dolazaka i 380.970 noćenja.

Uz domaće goste koji su bili najbrojniji, tijekom produženog vikenda u Hrvatskoj je bilo najviše gostiju s tržišta Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Slovačke i dr.

Od smještaja su najtraženiji bili hotelski kapaciteti, a među odredištima najviše gostiju za produženi vikend imali su Poreč, Dubrovnik, Zagreb, Rovinj i Split.

-Hrvatska je u prvom kvartalu ostvarila odlično prolazno vrijeme, bilježimo stabilan i dvoznamenkasti rast prometa što je direktan pokazatelj jačanja naše ukupne ponude u predsezoni, odnosno sve bolje prepoznatljivosti hrvatskih destinacija kao cjelogodišnjih i atraktivnih odredišta, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

- Pozitivni trendovi koje bilježimo u turizmu, od fizičkih pa do financijskih pokazatelja, rezultat su sustavnog rada i svih aktivnosti koje smo poduzeli u posljednjem razdoblju kako bismo hrvatski turizam usmjerili prema cjelogodišnjem i održivom razvoju. Podatak da već drugu godinu zaredom bilježimo rekordnu posjećenost u predsezoni potvrda je da nas turisti već prepoznaju kao cjelogodišnju destinaciju, ali i da naše destinacije u tom razdoblju nude sve više sadržaja i bogatiju ponudu, rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Tagovi: noćenja, dolasci, turizam, htz, dubrovnik, rovinj, poreč, opatija
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE