GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tržnicama u Srbiji pada udjel, ali su još uvijek važan kanal prodaje

Tržnicama u Srbiji pada udjel, ali su još uvijek važan kanal prodaje
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2023 / 12:38
Autor: SEEbiz
BEOGRAD -  Tržnice važne za opstanak proizvođača u Srbiji - drže oko 16 posto udjela u prometu i prodaji poljoprivrednih proizvoda

Tržnice su jedan od najvažnijih kanala prodaje, bitne za opstanak malih poljoprivrednih proizvođača na tržištu Srbije i zato je važno da postanu dio agrarne politike i posluju sukladno sa suvremenim svjetskim trendovima, poruka je sa svečane sjednice u Privrednoj komori Srbije, povodom 20 godina postojanja Poslovnog udruženja "Pijace Srbije" i Grupacije za tržničku djelatnost Udruženja za komunalne djelatnosti PKS. Sa sjednice je još jednom upućena inicijativa nadležnima da se stopa PDV-a za naplatu usluga na tržnicama neposrednim poljoprivrednim proizvođačima, koji prodaju svoje proizvode na tržnicama, sa 20 smanji na 10 posto, što bi prema riječima predstavnika udruženja, bio simboličan ali značajan stimulans, objavila je Privredna komora Srbije.

„Riječ je o djelatnosti koja je u delikatnom položaju zbog promjene načina razmišljanja kupaca od početka korone, ali i zbog starosne strukture proizvođača i prodavača i promjene tijekova roba i usluga. Zato je veliki izazov u budućnosti kako da tržnice opstanu i u kojoj formi. Nadam se da ćemo uspjeti sa resornim ministarstvima napraviti model da tržnice budu bolje za građane i opstanu na tržištu“, istakao je Dalibor Joknić, tajnik Udruženja za komunalne djelatnosti PKS.

Prema njegovim riječima, važno je da tržnice postanu dio agrarne politike države jer je to, ističe, jedini način da malim poljoprivrednim proizvođačima bude zagarantiran kanal prodaje s obzirom na sve značajniji broj velikih trgovačkih lanaca na tržištu.

Savo Duvnjak, izvršni direktor Poslovnog udruženja "Pijace Srbije", kaže kako je promet na tržnicama u tekućim cijenama prošle godine bio veći za oko 21 posto u odnosu na godinu prije. Međutim, dodaje, to ne znači da je promet realno rastao, jer su cijene poljoprivrednih proizvoda u istom razdoblju porasle za više od 30 posto. „Tržnice danas imaju oko 16 posto tržišnog udjela u ukupnom prometu i prodaji poljoprivrednih proizvoda na teritoriji cijele zemlje, što je trend pada u odnosu na posljednjih desetak godina“, rekao je Duvnjak. Dodaje kako je pad prometa na njima bio očekivan s obzirom na to da se one danas suočavaju sa sve izraženijom konkurencijom "super" i "mega" marketa, kao i novim načinima prodaje putem interneta, dostavom na kućnu adresu, i slično.

Objasnio je kako je prosječan zakupac na tržnicama star oko 57 godina, te da je i to jedan od problema zašto je poljoprivrednih proizvođača na tržnicama manje. Zato će, kaže, udruženja zajedno sa resornim ministarstvima raditi na osiguravanju stimulansa za one proizvođače koji će svoje primarne proizvode plasirati na tržnicama, a posebno za one koji će od primarnih proizvoda stvoriti dodanu, novu vrijednost, i praviti proizvode, poput domaćeg ajvara, sira, suhomesnate proizvode. Na svečanosti u PKS sudjelovali su predstavnici tržnica iz više od 20 gradova Srbije, kolege iz regije, Hrvatske, Sjeverene Makedonije i Crne Gore, kao i predstavnici nadležnih državnih organa i lokalnih samouprava.

Tagovi: tržnice, srpske tržnice, maloprodaja, prodaja
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE