GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tankersko tržište: Ova godina bit će teška, ali budućnost nosi pozitivnija kretanja

Tankersko tržište: Ova godina bit će teška, ali budućnost nosi pozitivnija kretanja
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2021 / 21:12
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Godine 2020. tankersko tržište doživjelo je najekstremnije razdoblje nestabilnosti u mnogo godina.

Tijekom prvog polugodišta, stope najma MR-a porasle su na rekordno visoke, da bi u drugoj polovici naglo pale na nove najniže razine jer je pandemija utjecala na potražnju za naftom i količinu tereta.

Prošla je godina bila vrlo izazovna za većinu industrija jer je pandemija COIVD-19 preokrenula čak i dobro osmišljene i testirane poslovne modele. Isto vrijedi i za tržište tankera. Iako su stope MR tankera doživjele značajan porast u Q2 2020. kada su cijene nafte naglo pale, što je rezultiralo povećanom potražnjom za MR tankerima koji su korišteni kao plutajuća skladišta, situacija u sljedećim kvartalima dramatično se promijenila. Naime, niža potražnja za plutajućim skladištima, zajedno s padom europske potražnje za naftom kao posljedicom pandemije COVID-19, smanjila je potražnju za tankerima, pišu analitičari InterCapitala.

To se može primijetiti kada se promatra kretanje Baltic Clean Tanker Indexa, koji prati stope prijevoza naftnih derivata.

Što očekivati u budućnosti?

Prva polovica 2021. godine ne izgleda obećavajuće jer pandemija ostaje svjetski problem. Međutim, oporavak putničkih i gospodarskih aktivnosti, zajedno s obećavajućim osnovama o kojima ćemo detaljnije raspravljati u nastavku, ukazuje na to da srednjoročni izgledi za tankere ostaju pozitivni.

Knjige narudžbi i dalje su na niskom nivou, što bi moglo dovesti do daljnjeg smanjenja broja dostupnih plovila, budući da je trenutna knjiga narudžbi (u omjeru prema ukupnoj floti) blizu povijesno najnižih razina, samo 6,6% postojeće flote. Imajte na umu da je ovo znatno ispod prosjeka za razdoblje od pet i deset godina.

Dodajući ovome činjenicu da značajan postotak flote puni 15 godina i više, pozitivan je znak za buduće kretanje vozarina. Naime, određeni ključni kupci zapošljavat će samo tankere za proizvode koji su stariji od 15 godina. To ograničava mogućnosti trgovanja starijom tonažom i stvara dvorazinsko tržište na kojem vlasnici razmatraju nastavak prijevoza rafiniranih proizvoda, prebacivanje s proizvoda na sirovine, preradu plovila, skladištenje i otpad. Trenutno postoje 652 broda s tankerima za proizvode koji su stari od 15 do 19 godina i dodatnih 957 brodova koji će napuniti 15 godina tijekom sljedećih pet godina. Sa samo 174 naručena tankera i potencijalom za novu regulativu zaštite okoliša, aktivna flota tankera mogla bi doživjeti kontinuirano smanjenje ponude.

Nadalje, prema IEA, očekuje se da će se svjetska potražnja za naftom povećati za 8% na godišnjoj razini 2021. godine, čak i dostići razinu prije COVID-a krajem 2021. Nakon toga se očekuje rast od 0,85% godišnje do 2030. U međuvremenu se očekuje da će i globalna prerađivačka proizvodnja porasti za 6% u odnosu na isto razdoblje ove godine, što će povećati količinu tereta.

Potražnja bi trebala ostati podržana stalnim trendom selidbe rafinerija, jer manje rafinerije ustupaju mjesto novim rafinerijama izvozno orijentiranim velikim razmjerama. Naime, 1,9 milijuna barela dnevno rafinerijskog kapaciteta zatvoreno je 2020. godine (u Europi, Americi, Japanu, Filipinima i Australiji), dok će 5,8 milijuna barela dnevno novih kapaciteta biti na mreži između kraja 2020. i 2024. godine na Bliskom Istoku i u Kini, prema Ardmoreu.

Konačno, dok gledamo povoljne fundamente koje su na sceni već nekoliko godina, ne smijemo zaboraviti na izazove i poteškoće koje predstavlja tekuća pandemija. Stoga ćemo budno pratiti proces cijepljenja i potencijalno popuštanje epidemioloških mjera nametnutih u cijelom svijetu.

Tagovi: tankeri, tržište tankera, vozarine, Baltic Clean Tanker Index, rafinerije, nafta, brodarsko tržište, istjecanje nafte, nafta, ekološka katastrofa, Deepwater Horizon
PROČITAJ I OVO
Europski indeksi rastu osmi dan zaredom
UZLET
Europski indeksi rastu osmi dan zaredom
FRANKFURT - Na europskim su burzama u utorak cijene dionica porasle osmi dan zaredom, što je njihov najduži pozitivni niz u više od dvije godine, jer ulagači vjeruju da će središnje banke i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku.
Tehnička analiza: Kupovni signali za bitcoin i ether
KRIPTOVALUTE
Tehnička analiza: Kupovni signali za bitcoin i ether

NEW YORK - Tehnički analitičari smatraju da je nakon mjesec dana stagnacije došlo vrijeme za novi rast bitcoina i ethera.

Od danas ponovo vozom od Beograda do Bara
PUTOVANJA
Od danas ponovo vozom od Beograda do Bara
BAR - Dnevni međunarodni brzi voz na relaciji Bar – Beograd – Bar počeće danas opet da saobraća, saopšteno je iz Željezničkog prevoza Crne Gore ŽPCG.
Hrvatska postaje prva COVID-safe destinacija, to donosi značajne koristi
TURISTIČKA SEZONA
Hrvatska postaje prva COVID-safe destinacija, to donosi značajne koristi
BERLIN - S obzirom na to da ADAC ima 22 milijuna članova, jasno je kakve koristi nam to donosi, rekla je Brnjac nakon sastanka pojasnivši kako bi konkretiziranje suradnje uvelike pridonijelo vidljivosti Hrvatske i olakšavanju dolazaka njemačkim gostima u našu zemlju.
Dionice Bosnalijeka na višegodišnjem maksimumu
RAST
Dionice Bosnalijeka na višegodišnjem maksimumu
SARAJEVO - Cijena dionica sarajevskog Bosnalijeka na Sarajevskoj berzi porasla je danas 10 posto vinuvši se na najveći nivo u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE