GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Talijanska vlada oživjela je projekt izgradnje mosta između Sicilije i kopna

Talijanska vlada oživjela je projekt izgradnje mosta između Sicilije i kopna
MOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2023 / 10:19
Autor: SEEbiz
RIM - Talijanska vlada oživjela je ideju o izgradnji mosta između kopna i otoka Sicilije. Vlada premijerke Giorgie Meloni usvojila je u četvrtak dekret o oživljavanju kontroverznog projekta izgradnje velikog mosta vrijednog nekoliko milijardi eura. Uvjerena je da će projekt ojačati poziciju Italije i pomoći u oživljavanju gospodarstva na siromašnijem jugu.

Desna koalicija koju predvodi Meloni smatra da je most, unatoč sumnjama u izvedivost projekta i zabrinutosti oko utjecaja i troškova na okoliš, ključan za jačanje utjecaja Italije u regiji i oživljavanje gospodarstva na siromašnijem jugu zemlje , javlja francuska novinska agencija AFP.

Prema riječima ministra prometa Mattea Salvinija, most dug 3,2 kilometra bit će "perjanica talijanskog inženjerstva".

Ideja o izgradnji mosta nije nova, datira još iz vremena starih Rimljana, no moderni pokušaji pokretanja projekta uvijek su propadali zbog visokih troškova izgradnje i izazova postavljanja konstrukcije između Messine na Siciliji i Reggia Kalabrija u području sklonom potresima, javlja AFP.

Posljednji projekt, koji datira iz 2011. godine, bit će prilagođen "novim tehničkim, sigurnosnim i ekološkim standardima", rekao je Salvini.

Bivši premijer Silvio Berlusconi, čija je vlada prije nekoliko godina snažno poduprla projekt, rekao je u četvrtak da će takav inženjerski pothvat "povezati Siciliju ne samo s Kalabrijom, već s Italijom i cijelom Europom". Izgradnja bi mogla započeti sredinom 2024. godine, rekao je Berlusconi, čija je stranka Naprijed Italija dio vladine koalicije.

Parlament sada ima 60 dana da dekret pretvori u zakon, prenosi AFP.

Trenutno je jedini način da dođete sa Sicilije na kopno trajektom ili avionom. Zagovornici mosta, koji bi također vozio vlakove, kažu da bi to moglo smanjiti zagađenje i uštedjeti vrijeme u prijevozu ljudi i tereta. S druge strane, kritičari smatraju da bi novac bilo puno bolje utrošiti na poboljšanje loše željezničke i cestovne povezanosti Sicilije i Kalabrije.

Kako prenosi AFP, ideje o mostu preko Mesinskog tjesnaca datiraju iz 252. godine pr. n. Kr., kada je rimski konzul Metel prevezao ratne slonove iz Kartage u današnjem Tunisu na kopno na bačvama povezanim u obliku splavi, kako je rimski učenjak Plinije Stariji napisao u svojim spisima.

Tagovi: most između Sicilije i kopna, Giorgia Meloni, Silvio Berlusconi, Matteo Salvini
PROČITAJ I OVO
Vučković: Situacija s mljekarima u Hrvatskoj iznimno ranjiva
MLJEKARI
Vučković: Situacija s mljekarima u Hrvatskoj iznimno ranjiva
ZAGREB - Broj isporučitelja mlijeka značajno se smanjuje u svim zemljama EU-a, no situacija u Hrvatskoj je iznimno ranjiva, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku.
U 2022. pala proizvodnja jabuka
JABUKE
U 2022. pala proizvodnja jabuka
ZAGREB - Privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da je u 2022. pala proizvodnja jabuka i krušaka u odnosu na godinu ranije, dok je istodobno porasla proizvodnja šljiva, jagoda, mandarina i ostalog voća.
Prihodi od turizma čak 2,5 milijarde eura veći nego 2019.
TURIZAM
Prihodi od turizma čak 2,5 milijarde eura veći nego 2019.
ZAGREB - Prema podacima Hrvatske narodne banke u 2022. godini prihodi od stranih turista na razini cijele zemlje iznosili su 13 milijardi i 114 milijuna eura.
Hrvatska iskoristila 61% dostupnog EU novca za obnovu nakon potresa
FONDOVI EU
Hrvatska iskoristila 61% dostupnog EU novca za obnovu nakon potresa
BRUCELLES - Europska komisija, koja je Hrvatskoj dala milijardu eura za obnovu štete nastale potresima, smatra da bi vlada jasnijom komunikacijom prema korisnicima mogla ubrzati korištenje tih sredstava, saznaje Hina. Hrvatska je iskoristila 61 posto tog novca, a ima rok od tri mjeseca da iskoristi preostali dio. U protivnom će ostati neiskorišten.
Zagrebačka burza: Peti uzastopni rast, Zaba u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Peti uzastopni rast, Zaba u fokusu
ZAGREB - Kraj tjedna na Zagrebačkoj je burzi protekao u znaku optimizma.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE