GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Indeksi porasli nakon tri tjedna pada

Svjetska tržišta: Indeksi porasli nakon tri tjedna pada
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2023 / 07:41
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Na svjetskimIM su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se zahvaljuje njihovoj korekciji nakon tri tjedna pada i rastu tehnološkog sektora nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata proizvođača čipova Nvidie.

Dow Jones oslabio je prošloga tjedna 0,45 posto, na 34.346 bodova, no S&P 500 porastao je 0,8 posto, na 4.405 bodova, a Nasdaq indeks 2,25 posto, na 13.590 bodova.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon oštroga pada u prethodna tri tjedna.

Pritom je najviše porastao tehnološki sektor jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati, kao i procjene daljnjeg poslovanja proizvođača čipova Nvidie.

Cijena dionice Nvidie porasla je od početka godine više od 220 posto, što se zahvaljuje euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije (AI).

Nvidia je dio skupine koju na tržištu nazivaju „Sedam veličanstvenih, a koja, među ostalim, uključuje Apple, Microsoft i Teslu, i koja je najzaslužnija za snažan rast S&P 500 indeksa ove godine.

No, na tržištu prošloga tjedna nije vladala euforija jer se prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice kreću blizu najviših razina u 16 godina, što loše utječe na tržište dionica.

Ti prinosi rastu već tjednima jer rastu i bojazni da bi američka središnja banka mogla još jednom do kraja godine povećati kamatne stope.

To je u petak potvrdio i predsjednik Feda Jerome Powell na tradicionalnom okupljanju središnjih bankara u američkom gradiću Jackson Holeu.

"Značajno smo zaoštrili monetarnu politiku u proteklih godinu dana. Iako se inflacija spustila sa svog vrhunca, što je dobrodošao napredak, ostala je i dalje previsoka. Spremni smo dodatno podići kamatne, ako to bude prikladno te namjeravamo zadržati politiku na restriktivnoj razini sve dok ne budemo sigurni da se inflacija održivo kreće silazno prema našem cilju", poručio je Powell.

Riječju, ostaje neizvjesno hoće li Fed još jednom povećati ključne kamatne stope i koliko će se dugo kamate zadržati na povišenim razinama.

Špekulacije o odgovorima na ta pitanja i ubuduće će, kao i dosad, najviše utjecati na smjer tržišta.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1 posto, na 7.338 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,4 posto, na 15.631 bod, a pariški CAC 0,9 posto, na 7.220 bodova.

Tagovi: Svjetska tržišta, Wall Street, DAX, FTSE100, CAC 40
PROČITAJ I OVO
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE