GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svinjogojce čeka izazovna godina

Svinjogojce čeka izazovna godina
SVINJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2024 / 16:49
Autor: SEEbiz / HER
ZAGREB - Smiruje se situacija sa svinjskom kugom. Nema, na sreću, u posljednje vrijeme novih slučajeva, a od lipnja pa sve do studenoga prošle godine svinjogojci su baš bili u strahu. I to s razlogom. Pogotovo oni s istoka zemlje, iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.

No, od mogućeg širenja zaraze uz njih su strahovali i svinjogojci sa sjevera zemlje. I pred njima je jedna izazovna godina, pitanje je koliko će ih opstati jer se u varaždinskom i čakovečkom kraju svinjogojstvom bave mahom staračka gospodarstva.

Finčevec je pitomo mjesto smješteno ispod Kalnika. Nekada su brojali i više od stotinu stanovnika, a danas ovdje živi njih četrdesetak. Na imanju smo obitelji Kos koja se gotovo tri desetljeća bavi svinjogojstvom.

- Selo je predivno, mi smo na brežuljku i vidimo sve oko sebe, nema baš nešto domaćinstava, sve je manje mladih koji bi trebali ostati, a oni odlaze, rekla je Brankica Kos.

Pavić: Eutanazirano je manje od 2,5% ukupnog broja svinja
Mladen Pavić
Ivica Kos je radio u velikoj telekomunikacijskoj tvrtki no uvijek je bio vezan za svoje mjesto i imanje. Djeca su se školovala pa se odlučio aktivnije baviti svinjogojstvom.

- Vidjeli smo zadovoljstvo u poljoprivredi, trebala nam je nekakva dodatna vrijednost, vidjeli smo to u svinjogojstvu i tako smo se širili, kaže.

"Kraljevstvo za odojka" - baš tako bi se mogla opisati potraga mnogih građana za delicijom koja je bila nezaobilazna na stolovima ovih blagdana. Cijene su tako dosezale i preko šest eura za kilogram žive vage. Uzgajivača Ivicu Kosa to nimalo ne čudi.

- Trenutno je nestašica i u Europskoj uniji. Francuska neće imati samodostatnost, a kod nas je do poremećaja dovela i afrička svinjska kuga kod koje je došlo do poremećaja u Slavoniji, kaže Ivica Kos.

Nekada su kasno jesenski i zimski dani hrvatskog sjevera bili rezervirani za svinjokolju ili kolinje. Danas u mnogim zaselcima takva je tradicija nestala. I to iz tužnog razloga jer su mnoga domaćinstva, pogotovo u brdovitim i zabačenijim dijelovima zapuštena. Mladi su odselili za poslom, umirovljenicima se uzgoj ne isplati. I to je trend koji je poharao naše svinjogojce posljednjih desetljeća.

- Svaka proizvodnja treba stajati na vlastitim nogama, ne možete očekivati da će nas netko spašavati, mora se postaviti temelj na kojem se može graditi, tako je u svinjogojstvu, stočarstvu, mljekarstvu, sve smo prepustili stihiji i uvozu viškova iz Europe, tih viškova će biti sve manje, a mi ćemo tražiti uvoz iz Indije, Brazila, rekao je Damir Jagić, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske.

Uz sve to prošla je godina bila neizvjesna zbog pojave i širenja svinjske kuge. Iako na ovome području nije otkrivena - strah je prisutan.

- Kod nas nema problema, ali nikad se ne zna. U svakom slučaju treba se pridržavati epidemioloških mjera, treba držati dess barijere, dezinficirati sve prostore i kad neko dolazi, kod nas dolaze iz svih krajeva, moramo paziti. Jer to nije bauk, rekao je Ivica Kos.

Širenje je obuzdano, ali nije iskorijenjeno - pa će i ova godina za svinjogojce biti izazovna.

- S tim ćemo se morati naviknuti živjeti, ali mislim da će biti kao i korona. Država mora kreirati okruženje da mi možemo opstati. Država je počela shvaćati da su problemi u tom sektoru veliki, pokazala je dobru volju, pomoglo se zadnjih dvije godine ali to je nedovoljno ako nema planiranja budućnosti, rekao je Damir Jagić.

Cijenama su naši svinjogojci trenutačno zadovoljni jer nema ih dovoljno da pokriju aktualnu potražnju, a i afrička svinjska kuga je poremetila tržište.

Tagovi: svinjohojci, svinje, meso, prerada, hrana
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE