GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Surova stvarnost: Hrana u Hrvatskoj bit će 20% skuplja nego u Njemačkoj

Surova stvarnost: Hrana u Hrvatskoj bit će 20% skuplja nego u Njemačkoj
NEZADOVOLJNI SELJACI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2024 / 20:32
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Poljoprivrednici posljednjih tjedana masovno prosvjeduju - traktorima blokiraju ceste i gradove u mnogim zemljama Europske unije.

U ponedjeljak su, podsjetimo, prosvjedovali i hrvatski poljoprivrednici u Čakovcu i Đakovu. Sve ih zabrinjava poljoprivredna politika koju diktira Bruxelles.

Tako se do 2030. planira smanjiti uporaba pesticida za 50%, a takozvani zeleni plan predviđa još veće promjene.

Europskim seljacima to je razlog za brigu jer dok neki pesticidi i herbicidi izlaze iz uporabe, novih na ekološkoj bazi nema pa je već sada urod znatno manji.

Uljanu repicu sve je teže uzgojiti.

Na udaru je štetočina i bolesti, a sredstava za zaštitu sve je manje. Čim ugrije, počinje prava bitka s nametnikom koji repici nanosi najveću štetu jer napada je u razvojnoj fazi, kada je najranjivija.

- On u jako kratkom vremenu može napraviti puno štete, a pošto su ukinuta sredstva, insekticidi koji su bili jedini djelotvorni, pokušavamo svakako uništiti sjajnika no ne uspijevamo svake godine. Ovo vrijeme kako je ove godine nam odgovara, zato što je malo jača zima, ističe za HRT  poljoprivrednik iz Lipika Ivan Galešić.

Od 2017. s 53 tisuće hektara zasijanih tom kulturom, prije dvije godine pali smo na 14 tisuća.

Ipak ujesen je zabilježen blagi porast. Posljedice ukidanja zaštitnih sredstava već se vide, a za razvoj novih aktivnih tvari potrebne su godine.

- Oni pesticidi koji su ostali oni su napravljeni da više štite okoliš nego da nama koriste. Dakle, proizvodnja te uljane repice poljoprivrednicima je postala teret, dakle neisplativa. Rezultat je da nemamo te proizvodnje. Nemamo lijepih žutih polja, govori Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

S promjenama suočit će se i druge grane poljoprivrede.

Radi dobrobiti životinja za uzgoj bit će potrebno više prostora, a to znači i nova ulaganja.

To poskupljuje proizvodnju u cijeloj Europi pa se viškovi više neće prelijevati na naše tržište.

Svaka zemlja, da bi bila otporna na tržišne krize, nastojat će za svoje potrebe osigurati dovoljno.

- Mi možemo jedino, ako se ne promijeni poljoprivredna politika i ako ne povećamo poljoprivrednu proizvodnju, očekivati da ćemo imati skuplju hranu jer dosadašnja rasprodaja poljoprivrednih viškova kojih više u budućnosti nema, vodi tome da će hrvatski potrošač imati 20-ak % skuplju hranu nego njemački, ističe poljoprivrednik Miroslav Kuterovac.

Postavljenim pravilima nisu zadovoljni ni u Ministarstvu.

- U uredbi nisu dovoljno razjašnjeni ni kako se došlo do toga, koliko koja članica treba smanjiti uporabu pesticida. Budući da je Hrvatska na pola europskog prosjeka, a postoje mnoge države koje su visoko iznad prosjeka, zapravo nismo bili usamljeni u tome, stalno smo tražili da se tome pristupi analitički. Da početne pozicije budu različite za države članice, govori Nataša Zorić iz Ministarstva poljoprivrede.

A to bi se sve trebalo rješavati u idućem sazivu Europskog parlamenta.

Činjenica je da poljoprivrednici ni u jednoj članici nisu zadovoljni. Da bi se ostvarili zacrtani ciljevi, trebat će ih modificirati.

Tagovi: poljoprivreda, hrana, seljaci, kuterovac, brlošić
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE