GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Strani radnici spašavaju sezonu

Strani radnici spašavaju sezonu
MANJAK RADNIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2023 / 20:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vrhunac je sezone, posla je mnogo. Splitska ekipa HRT-a bila je u Supetru na Braču gdje turističke tvrtke, kao i drugdje na obali, muku muče s pronalaženjem radne snage.

Strani radnici spašavaju sezonuRaditi u Hrvatsku već godinama se dolazi ne samo iz susjednih zemalja, nego i s drugih kontinenata. Dobrodošli su svi koji žele raditi. Ne veseli činjenica što radne snage, doznali smo u Supetru, ne nedostaje samo u turizmu.

Velika supetarska hotelska tvrtka puna je zaposlenika iz inozemstva. Strani radnici doslovce spašavaju sezonu. Nazarenu su u posjet Hrvatskoj doveli hrvatski korijeni, a zadržao ju je bolji život.

- Iskreno, situacija u Argentini je komplicirana. Vidim da se ovdje može bolje živjeti i planirati budućnost. Mogu raditi, štedjeti, putovati. Nažalost, to u Argentini nije moguće, rekla je Nazarena Mendoza za HRT.

Mlada recepcionerka dosad nije radila u turizmu, iako dolazi iz turističke zemlje, no posao je brzo naučila.

- Moja je zemlja također vrlo skupa, pa kada dođem ovamo i zaradim, mogu si mnogo toga priuštiti u Mađarskoj. Ovdje imam smještaj, hranu i dobre prijatelje, rekla je.

Radnu snagu iz Europe, Latinske Amerike i Azije u Supetru dovode uz pomnu pripremu. Nema mjesta iznenađenju.

- Posla ima puno i stvarno dobro dođe. Organizirani su, znaju raditi i komunicirat, kazao je Petar Krneta, voditelj restorana.

- Već sada kroz ovo ljeto pogotovo s radnom snagom razgovaramo i dogovaramo iduću sezonu, tako da ovi kada dođu kući pričaju sa svojom rodbinom, poznanicima i prijateljima tako da i njima dajemo priliku da dođu ovdje raditi, izjavio je Pero Maričić, savjetnik Uprave hotelske tvrtke u Supetru.

Iznenađenje je da su stranci zaposleni i u supetarskoj komunalnoj tvrtki.

- Znate, Bangladeš je siromašna zemlja, ima velike gospodarske probleme i ja sam došao ovamo raditi i pomoći obitelji, izjavio je Abdur Rohim.

- Ove godine pokrenuli smo 4 nove radne dozvole koje smo ishodili, ali ove godine je problem s ishođenjem viza koje nešto duže traje, tako da smo kroz ovu godinu nam je stigao tek jedan od 4 tražena djelatnika, objasnila je Marijana Šemanović, direktorica Komunalnog društva "Grad" d.o.o. Supetar.

Poslodavci sve potrebnijih stranih radnika zadovoljni su time što je država omogućila njihovo nesmetano zapošljavanje. No, sporo rješavanje za to potrebne administracije, svi ponavljaju, velik je problem koji treba što prije riješiti

Tagovi: strani radnici, hrvatski turizam, turizam
PROČITAJ I OVO
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE