GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stotine milijuna eura slijeva se u proračun od klađenja i kockanja

Stotine milijuna eura slijeva se u proračun od klađenja i kockanja
IZDAŠNI PRIHODI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2023 / 16:02
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Od 2017. godine više od 85 milijuna ljudi počelo je kladiti se na sport putem interneta, čime se ukupan broj korisnika popeo na 127,8 milijuna u 2023., a do 2027. ih se očekuje 175 milijuna. Globalne trendove prati i Hrvatska gdje sve službene statistike također pokazuju rast prometa kladionica.

Prema nedavno predstavljenim podacima Porezne uprave, tijekom prošle godine casina, automat-klubovi i kladionice uplatile su u državni proračun preko 363,2 milijuna eura na osnovi godišnjih i mjesečnih naknada koje ih obavezuje zakon, piše Poslovni.hr.

Ako se tome doda uplaćeni PDV u iznosu od gotovo 1,4 milijarde eura koje su državi namirili priređivači igara na sreću, dolazimo do iznosa koji prelazi respektabilnih 1,75 milijardi eura. Ukupne isplate dobitaka građana u igrama klađenja iznosile su 681,4 milijuna eura.

Temeljem obavezne godišnje naknade državi casina su uplatila malo više od pet milijuna eura, a s osnove mjesečne 36,8 milijuna eura. Priređivači igara na sreću na automatima podmirili su godišnju naknadu od 21,4 milijuna eura te mjesečne izdatke u iznosu od 63,5 milijuna eura.

Što se tiče kladionica, one su državni proračun namirile temeljem godišnjih i mjesečnih obveza u iznosu od 2,8 milijuna eura, odnosno 43,7 milijuna eura.

Prema podacima Porezne uprave s kraja prošle godine, u Hrvatskoj je registriran 361 automat klub, 1302 uplatna mjesta kladionica, 3642 samoposlužna terminala za klađenje, 12.364 automata za igre na sreću i elektroničkih ruleta u automat klubovima te 1790 automata na uplatnim mjestima kladionica.

Uz vrlo izdašne iznose koji su se slili u državni budžet, pogotovo na osnovu mjesečnih naknada, još uvijek su najviši od poreznih davanja. Ukupna porezna osnovica, koju su priređivači igara na sreću prijavili za razdoblje od siječnja do prosinca 2022. godine, iznosio je 1,4 milijarde eura. Casina su prijavila porezne obaveze u iznosu od 252,8 milijuna eura, tvrtke s automatima 254,2 milijuna eura, a kladionice najvišu cifru od 886.4 milijuna eura, piše Poslovni.hr.

Od početka 2019. godine, kada je došlo do promjene regulative, Porezna uprava ima zakonsko pravo izdati nalog o zabrani rada ilegalnim internetskim kladionicama i virtualnim casinima te blokirati pristup njihovim web-domenama. Samo od svibnja 2019. do svibnja ove godine Porezna uprava zabranila je rad 543 ilegalne internetske platforme od kojih 24 u prvih pet mjeseci ove godine.

Tagovi: KLAĐENJE, KOCKANJE, PRORAČUN
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE