GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što stoji iza fantastične serije bitcoina?

Što stoji iza fantastične serije bitcoina?
ERUPCIJA OPTIMIZMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2024 / 08:28
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Za Jamieja Dimona, bitcoin nije ništa bolje od "kamena za kućne ljubimce". Pokojnom Charlieju Mungeru, dugogodišnjem suradniku Warrena Buffetta, on je "ogromna glupost". A američkoj senatorici Elizabeth Warren, to je izvrstan alat ako ste terorist, diler droge ili prevarant.

Možda. Ali evo još nešto o bitcoinu: neće nestati u skorije vrijeme. I ono što je nekoć bio gotovo univerzalni otpor prema njemu na Wall Streetu nestaje iz dana u dan.

Kako je kriptovaluta posljednjih tjedana vrtoglavo skočila natrag na visoke razine koje su godinama prije šokirale staru gardu - prvo 40 000 USD, zatim 50 000 USD, a zatim, samo nekoliko dana kasnije, 60 000 USD - mnogim je stručnjacima postalo jasno da temeljna potražnja mladih i starih, bogati i siromašni, jednostavno je previše robustan i stabilan da bi dopustio da se bitcoin sruši kao kamen temeljac klase imovine. Čak ni brzi rast kamatnih stopa u SAD-u — koji se dugo smatrao mogućim posmrtnim zvonom za bitcoin — nije bio dovoljan da  obuzda entuzijazam.

"Nije važno što kažu Jamie Dimon ili Elizabeth Warren, njegova dobra prijateljica", rekao je u intervjuu Michael Novogratz, milijarder, osnivač i glavni izvršni direktor Galaxy Digital Holdings Ltd. i jedan od najdugogodišnjijih pristaša bitcoina.

"Mnogi ljudi vjeruju da ovdje ima vrijednosti."

Ova neumoljiva potražnja stvorila je hitnu dilemu za industriju ulaganja. Naslijeđeni titani mogu nastaviti izbjegavati slavno nestabilnu i skandalima sklonu imovinu čak i kada se poslužuje u novom ETF omotu prilagođenom propisima. Ovo je pristup Vanguarda, ultrakonzervativne trgovine. Ili mogu svojim klijentima dati ono što žele, bez obzira na dugačak popis rizika. Bank of America Merrill Lynch i Wells Fargo & Co. među najnovijim su tvrtkama koje su krenule tim putem, dajući nekim brokerskim klijentima pristup novim fondovima kojima se trguje na burzi bitcoina, a svojim savjetnicima ne dopuštaju da ih preporuče, piše Yahoo! Finance.

"Wall Street će prihvatiti sve što će im prikupiti novac tako da nije važno je li to dobro ili loše", rekao je Michael Rosen, glavni investicijski direktor u investicijskoj tvrtki Angeles Investments, dodajući da povjerenje u kriptovalute poput bitcoina graniči s deluzijom.

Ono što nije zabluda je novac koji je u igri. Deset spot-Bitcoin ETF-ova kojima se sada trguje u SAD-u zabilježilo je oko 8 milijardi dolara neto priljeva, a fondovi kojima upravljaju investicijski divovi Fidelity i BlackRock preuzimaju lavovski udio. Samo BlackRockov iShares Bitcoin Trust prikupio je 10 milijardi dolara u samo sedam tjedana — najbrže što je jedan ETF ikad dostigao tu prekretnicu i podvig za koji je prvom zlatnom ETF-u trebalo više od dvije godine nakon što je pokrenut 2024., prema Bloomberg Intelligenceu.

Sva ta nova gotovina ETF-a potrebna je za pronalaženje bitcoina za kupnju na tržištu poznatom po "hodlerima" koji ga rado čvrsto drže i gledaju kako brojke rastu. Naravno, svatko ima svoju cijenu, a iznenadna potražnja ponovno je napunila maloprodajne trgovce na samom kripto tržištu. Kako je cijena rasla sve više i više, porast aktivnosti izazvao je niz prekida rada u srijedu i privremene prikaze salda od 0 USD za neke korisnike Coinbasea, najveće američke kripto burze.

Ipak, masovno kripto okupljanje inspirirano svježim novcem također prijeti povećanjem rizika svojstvenih klasi imovine - rizika u kojima su sada uključene i investicijske tvrtke plave krvi, barem što se tiče reputacije. Kao prvo, Jimmy Su, glavni službenik za sigurnost u Binanceu, upozorava da bi bikovski sentiment mogao uzrokovati porast u "rug pulls" - vrsti prijevare u kojoj razvojni programer promovira kripto projekt kako bi privukao novac samo da bi zatim nestao s novcem.

Jednako važna — iako prizemnija — briga je jednostavan tržišni rizik za bitcoin. Dok samoopisani "degen" trgovci jure za rastom, oni se nagomilavaju posuđenim sredstvima kako bi pomogli u maksimalnom povećanju profita od trgovanja nakon što je takva poluga gotovo presušila s padom kripto zajmodavaca kao što je Celsius prije gotovo dvije godine.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, fidelity, blackrock, etf, investicije
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE