GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što podiže cijene zlata?

Što podiže cijene zlata?
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2023 / 09:02
Autor: SEEbiz
LONDON - Gotovo sve investicijske klase (jedina iznimka je nafta, gdje nakon sastanka Opec+ kartela u četvrtak prevladava skepticizam hoće li se zemlje doista držati dogovorenih rezova u prvom tromjesečju 2024.) žurno rastu.

Cijene zlata su također na rekordno visokoj razini u iščekivanju smanjenja kamata. U petak je vrijednost zlata skočila iznad 2.072 dolara za uncu od 31,1 grama i time iznad prethodnog rekorda iz 2020. 

Rekordna zlatna groznica mogla bi se pojačati do kraja godine.

Prema Benu Emonsu iz NewEdge Wealtha, posljednji mjesec u godini obično stvara veći apetit za žutim metalom.

"Bilo je vrlo dosljedno svakog prosinca. To je bila prilično dobra izvedba za zlato - pogotovo kada dođe do oporavka na tržištu dionica u studenom," rekao je čelnik tvrtke za fiksni prihod za CNBC-jevu "Fast Money".

Zlato se u petak podiglo na novi rekord. Zaključio je dan s rastom od gotovo 2%, na 2.089,70 dolara za uncu.

Emons je naveo ekonomsku i geopolitičku pozadinu kao dodatne pozitivne katalizatore za zlato

“Iduće godine će carevati neizvjesnost. Imamo izbore. Ne znamo što će se dogoditi. Možda ćemo imati i recesiju, možda ne", rekao je Emons. "U isto vrijeme, zlato raste kada na tržištima postoji taj osjećaj rizika, a to je zapravo kada stvarne stope i kamatne stope padaju. To daje zlatu stvarno dobar poticaj za proboj.”

U bilješci klijentima ovog tjedna, Emons je napisao da su mjeseci u kojima i zlato i dionice rastu istodobno "rijetka kombinacija". Zlato je ojačalo 3%, dok su Dow i S&P 500 porasli gotovo 9% u studenom.

Tagovi: zlato, cijene zlata, dolar, metali, srebro
PROČITAJ I OVO
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE