GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što je GRANOLAS i zašto analitičari preporučuju ove dionice?

Što je GRANOLAS i zašto analitičari preporučuju ove dionice?
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2024 / 08:50
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Goldman Sachs bacio je u središte pozornosti europske burzovne prvake s neobičnim nadimkom: GRANOLAS.

Oznaka je inspirirana 'veličanstvenom sedmorkom' američkog tržišta – tehnološkim velikanima koji predvode Wall Street. Odnosi se na odabranu skupinu europskih teškaša, uključujući GSK, Roche, ASML, Nestlé, Novartis, Novo Nordisk, L'Oréal, LVMH, AstraZeneca, SAP i Sanofi.

Ove tvrtke, s visokom kombiniranom tržišnom kapitalizacijom koja premašuje 2,6 trilijuna eura, posljednjih su godina zasjenile rezultate šireg europskog tržišta dionica.

GRANOLAS predstavlja oko četvrtinu tržišne kapitalizacije STOXX 600 i jednak je ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji teških sektora kao što su energija, osnovni resursi, financije i automobili.

Osvrćući se na promjene plime i oseke na europskom tržištu, Goldman Sachs je primijetio značajan pomak od tradicionalnih vodećih industrija kao što su telekomunikacije i nafta prije dva desetljeća, do raznolikog niza sektora danas.

"Prije dvadeset godina, početkom 2000., 10 najvećih kompanija u Europi na temelju tržišne kapitalizacije bile su Telekomi i Nafta, s iznimkom HSBC-a. Ako premotamo naprijed do Covid krize, nije bilo banaka, nafte ili telekomunikacijske tvrtke među 10 najvećih u Europi", napisao je analitičar Goldman Sachsa, Peter Oppenheimer, u bilješci klijentima sredinom veljače.

U proteklih dvanaest mjeseci GRANOLAS je ostvario više od 500 milijardi eura prihoda, pokazujući godišnji rast od 8%.

"One su velikim dijelom razlog zašto su europske dionice dobro poslovale unatoč slabom domaćem BDP-u", primijetio je Goldman Sachs.

Ostvarili su prosječni rast od 15% tijekom prošle godine, nadmašivši STOXX 600 za 5% i pridonoseći 60% ukupnog rasta indeksa.

GRANOLAS se trenutno trguje po 20x omjeru cijene i zarade (P/E). Unatoč trgovanju s premijom u usporedbi s europskim tržištima, to je standard za rastuće tvrtke i iznosi 30% diskonta u usporedbi s američkim 'veličanstvenim sedam', koji trguju po 30x P/E.

“GRANOLAS se fokusira na vrijednost dioničara i plaća relativno visoku dividendu”, napisali su u Goldmanu.

S 2,5%, GRANOLAS-ov prosječni prinos od dividende značajno nadmašuje prinos S&P 500 od 1,5% i zasjenjuje prinos Sedam veličanstvenih od 0,3%.

GRANOLASi imaju svoje prste u nekim od strukturalnih tema koje najviše obećavaju – kao što su starenje stanovništva, napredak u umjetnoj inteligenciji i robotici te ESG (ekologija, društvo i upravljanje). Oni blistaju svojim pozamašnim dividendama, solidnim izgledima za rast i širokim međunarodnim dosegom.

Njihovo poslovanje, međutim, nije bez rizika.

S manje od 20% prihoda koji dolaze iz Europe, njihove su sudbine isprepletene s dinamikom globalnog tržišta. Valutne fluktuacije, posebice jači euro, mogle bi pogoditi GRANOLAS više od ostalih domaćih i europskih dionica s manjim tržišnim kapitalom.

Tržišna izloženost američkom gospodarstvu od 37% donosi carinske rizike, osobito ako protekcionistički nastrojeno republikansko predsjedništvo predvođeno Donaldom Trumpom pobijedi na izborima.

Tagovi: GRANOLAS, GSK, Roche, ASML, Nestlé, Novartis, Novo Nordisk, LOréal, LVMH, AstraZeneca, SAP, Sanofi
PROČITAJ I OVO
Dekarbonizacija prometa: Ključna je infrastruktura za alternativna goriva
PROMET
Dekarbonizacija prometa: Ključna je infrastruktura za alternativna goriva
ZAGREB - Prema izvješću Europske agencije za okoliš, sektor prometa bio je odgovoran za četvrtinu emisija CO2 u EU 2019. godine. Emisije iz ovog sektora u stalnom su porastu i EU ulaže znatne napore kako bi se smanjila emisije iz ovog sektora.
Bloomberg: Europi prijeti nestašica hrane
IZAZOVI
Bloomberg: Europi prijeti nestašica hrane
NEW YORK - Vremenske nepogode i ubrzane klimatske promjene redovito pogađaju poljoprivrednike, smanjujući prinose i prihode, što je Europu 2022. koštalo više od 50 milijardi eura.
The most beautiful photos of Croatia are on display in Oriental Pearl Tower Shanghai
EXHIBITION
The most beautiful photos of Croatia are on display in Oriental Pearl Tower Shanghai
SHANGHAI - Inside the famous and popular Shanghai Oriental Pearl Tower, an exhibition of beautiful photos of Croatia is underway, with a special emphasis on the unique sights of our country, UNESCO heritage and enchanting nature.
Mađarska uvodi nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda
RESTRIKCIJE
Mađarska uvodi nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada uvest će nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, rekao je danas ministar poljoprivrede Istvan Nagy.
Zlato na novom rekordu, središnje banke vrijedno kupuju
REKORDI
Zlato na novom rekordu, središnje banke vrijedno kupuju
LONDON - Cijene zlata porasle su u petak i dosegnule povijesni vrhunac jer su kupnje središnje banke usred geopolitičkih napetosti održale zamah za žuti metal, dok snažni ekonomski podaci iz SAD-a nisu uspjeli smanjiti njegovu privlačnost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE