GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stabilan tempo zapošljavanja u SAD-u u studenome

Stabilan tempo zapošljavanja u SAD-u u studenome
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2022 / 17:05
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Dinamika zapošljavanja u SAD-u u studenome se zadržala blizu prosjeka u prethodna tri mjeseca, a stabilna je bila i stopa nezaposlenosti, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.

Poslodavci u najvećem svjetskom gospodarstvu u studenome su neto otvorili 263 tisuće novih radnih mjesta, nakon revidirane 284 tisuće otvorene u listopadu.

Ministarstvo je revidiralo i podatke za rujan, utvrdivši da je u ta dva mjeseca ukupno neto otvoreno 23 tisuće radnih mjesta manje no što su pokazivale prve procjene.

Dinamika zapošljavanja tako je više-manje u skladu s mjesečnim prosjekom u prethodna tri mjeseca, koji se kretao oko 282 tisuće radnih mjesta, ističu u ministarstvu.

Od početka godine poslodavci su pak u prosjeku neto otvarali 392 tisuće radnih mjesta mjesečno, pokazuju novi izračuni, manje nego u 2021. kada su u prosjeku otvarane 562 tisuće mjesečno, navode u ministarstvu.

U studenome su najviše zapošljavali poslodavci u sektoru aktivnosti za slobodno vrijeme i ugostiteljstva, s novih 88 tisuća radnih mjesta. Slijede zdravstveni sektor, sa 45 tisuća novozaposlenih, i državni sektor u kojem je broj zaposlenih uvećan za 42 tisuće.

Radna mjesta smanjena su pak u maloprodaji, za 30 tisuća, te u prijevozničkim i uslugama skladištenja, za 15 tisuća.

Izvješće ministarstva pokazuje da je u privatnom sektoru ukupno otvorena 221 tisuća radnih mjesta.

Stopa nezaposlenosti u studenome se zadržala na 3,7 posto, uz uglavnom nepromijenjeni broj nezaposlenih, od oko šest milijuna. Od ožujka se u prosjeku kretala u uskom rasponu od 3,5 do 3,7 posto, navodi se u izvješću ministarstva.

Prosječna je satnica u privatnom sektoru u studenome iznosila 32,82 dolara, što je povećanje za 5,1 posto u odnosu na isti mjesec lani. U listopadu bila je viša za 4,7 posto.

Tagovi: zapošljavanje u SAD-u, američko tržište rada, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE