GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpska poljoprivreda ostvarila višak u razmjeni sa svijetom od 1,1 milijardi eura

Srpska poljoprivreda ostvarila višak u razmjeni sa svijetom od 1,1 milijardi eura
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2023 / 10:50
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija je do kraja listopada 2023. izvezla poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od 3,8 milijardi eura, dok je u isto vrijeme uvezla hrane vrijedne 2,7 milijardi eura.

Tako je Srbija u prvih deset mjeseci ove godine ostvarila višak u razmjeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda od 1,1 milijardi eura.

Količinski gledano, izvezeno je 3,8 milijardi tona robe, a uvezeno 1,4 milijarde tona različite robe iz kategorije poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Gledano po kategorijama Srbija je u spomenutom razdoblju uvezla preko 3.600 tona živih životinja, a izvezla 15.000 tona. S druge strane, uvezeno je čak 68.000 tona mesa i mesnih prerađevina, dok je iz Srbije na globalno tržište izvezeno 23.000 tona. Kada su u pitanju žitarice i proizvodi od žitarica, izvoz je bio 1,5 milijuna tona, dok je uvoz iznosio tek 104.000 tona.

Od poljoprivrednih proizvoda Srbija najviše uvozi voća i povrća, 467.000 tona, zatim pića, 155.000 tona, te stočnu hranu- 111.000 tona. Promatra li se vrijednost izvezene poljoprivredne proizvodnje, najznačajniji proizvodi su povrće i voće, čija je vrijednost izvoza bila preko 870 milijuna eura, slijede žitarice s 562 milijuna eura, duhan i duhanski proizvodi 450 milijuna eura, pića 395 milijuna eura, stočna hrana- 322 milijuna eura, a najmanji je bio izvoz životinjskih proizvoda, ulja i masti 4,12 milijuna eura. Također, najveća vrijednost uvezene robe bila je na strani povrća i voća preko 526 milijuna eura, zatim kave, čaja, kakaovca, te začini i začinski proizvodi kojih je uvezeno za 305 milijuna eura, a potom slije razni prehrambeni proizvodi i prerađevine sa uvozom od 253 milijuna eura.

Tagovi: srpska poljoprivreda, poljoprivreda, jabuka, malina, meso
PROČITAJ I OVO
Surova stvarnost: Hrana u Hrvatskoj bit će 20% skuplja nego u Njemačkoj
NEZADOVOLJNI SELJACI
Surova stvarnost: Hrana u Hrvatskoj bit će 20% skuplja nego u Njemačkoj
ZAGREB - Poljoprivrednici posljednjih tjedana masovno prosvjeduju - traktorima blokiraju ceste i gradove u mnogim zemljama Europske unije.
Muke EU-a oko nabave oružja i streljiva
ORUŽJE
Muke EU-a oko nabave oružja i streljiva
BRUXELLES - Rat u Ukrajini nemilosrdno razotkriva koliko je EU daleko od zajedničke sigurnosne politike. To je posebno vidljivo kada se radi o vojnim projektima.
Grčka imala rekordnu turističku godinu
REKORDI
Grčka imala rekordnu turističku godinu
ATENA - Grčka je prošle godine postavila novi turistički rekord usprkos dugotrajnom toplinskom valu i nekoliko razornih šumskih požara koji su prisilili tisuće ljudi na evakuaciju, priopćila je ovoga tjedna središnja banka zemlje.
Brodarsko tržište muči veliki nedostatak tankera
TANKERI
Brodarsko tržište muči veliki nedostatak tankera
ANALIZA - Dugotrajna upozorenja industrije naftnih tankera da se gradi premalo brodova sada se pokazuje kao stvarnost u trenutku kad su napadi Hutija na komercijalne brodove izazvali široke diverzije u globalnoj trgovini naftom.
Svjetska tržišta: Novi rekordi za Dow Jones i S&P 500
REKORDI
Svjetska tržišta: Novi rekordi za Dow Jones i S&P 500
NEW YORK - Indeksi na ključnim svjetskim tržištima dosegnuli su prošloga tjedna rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, ponajprije Nvidije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE