BEOGRAD - Cijena soje je u Srbiji u odnosu na prošlu godinu skoro prepolovljena, otkupljivači je plaćaju 45 dinara po kilogramu, a prošle godine je bila oko 82 dinara, rekli su proizvođači te uljarice. P" /> BEOGRAD - Cijena soje je u Srbiji u odnosu na prošlu godinu skoro prepolovljena, otkupljivači je plaćaju 45 dinara po kilogramu, a prošle godine je bila oko 82 dinara, rekli su proizvođači te uljarice. P"> Srbija: Cijena soje prepolovljena, a uvoz raste | SEEbiz.eu

Srbija: Cijena soje prepolovljena, a uvoz raste

Srbija: Cijena soje prepolovljena, a uvoz raste
POLJOPRIVREDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2023 / 11:08
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Cijena soje je u Srbiji u odnosu na prošlu godinu skoro prepolovljena, otkupljivači je plaćaju 45 dinara po kilogramu, a prošle godine je bila oko 82 dinara, rekli su proizvođači te uljarice. P

oljoprivrednik Dejan Ivanišević iz Kisača, je za agenciju Beta izjavio kako je ove godine pod sojom imao deset hektara, a prodao je urod po cijeni od 45 dinara po kilogramu i, ako ne računa njegov rad i amortizaciju strojeva, jedva će pokriti troškove proizvodnje te uljarice. 

Prosječan prinos po hektaru ove godine na mojim njivama je tri tone, a troškovi sjetve jednog hektara su bili oko 140.000 dinara. Ako ne računam svoj rad i amortizaciju mehanizacije možda ću pokriti troškove“, rekao je Ivanišević. 

Na pad cijene domaće soje, prema riječima poljoprivrednika, sigurno utječe i nagli skok uvoza. U Srbiju je, prema podacima sa carine, za posljednjih godinu dana, (2022/2023) uvezeno 161.000 tona, 2021/2022 uvezeno je 60.500 tona, a godinu dana ranije samo 2.200 tona. Sličnim tempom pada i izvoz soje, od žetve prošle godine do žetve ove godine izvezeno je samo 4.200 tona, a godinu dana ranije 31.200 tona. 

Izvoz sojine sačme, koja je primarni proizvod, odnosno prva prerađevina i trebalo bi da donosi veću zaradu za razliku od soje koja je sirovina, stagnira. Od prošle do ove godine izvezeno je 32.200 tona sojine sačme, samo 1.000 tona više nego 2021/2022 godine. 

Ivanišević je rekao kako će ove godine od proizvodnje soje imati "nulu" od zarade, ali se ispostavilo da je to još i dobro jer će na pšenici i kukuruzu imati "minus". 

Na proizvodnji pšenice sam u minusu za 200 eura po hektaru, slično će biti i sa kukuruzom, pa mi je ta nula od zarade na soji bolja nego minus“, rekao je Ivanišević. Ipak, kako je istakao, posijat će soju i naredne godine zbog plodoreda, ali neće uzimati tuđu zemlju u zakup. Dodaje kako će pokušati da se i naredne godine bavi poljoprivredom jer je zadužen kreditima, zbog čega će morati prodati dio zemlje. Poljoprivrednik Nenad Radin iz okoline Sombora rekao je da je imao deset hektara soje i da će mu zarada biti 10.000 dinara po hektaru jer ima dobar prinos od 3,5 tona po hektaru.Svi koji imaju manji prinos od toga su u gubicima. Pod ovako katastrofalnim uvjetima nema smisla raditi“, rekao je Radin.  

Tagovi: soja, hrana, poljoprivreda
PROČITAJ I OVO
Zlato na povijesnom vrhuncu
PLEMENITI METALI
Zlato na povijesnom vrhuncu
NEW YORK - Terminske cijene zlata u ponedjeljak su dosegle najvišu razinu u povijesti jer se trgovci klade da će Federalne rezerve početi snižavati kamatne stope u drugoj polovici godine.
Wall Street prekinuo rekordni niz
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street prekinuo rekordni niz
NEW YORK - Američki indeksi pali su u ponedjeljak unatoč rastućoj grupi tehnoloških dionica povezanih s procvatom umjetne inteligencije.
Može li solana postati ubojica ethereuma? Evo što kažu analitičari
KRIPTO SCENA
Može li solana postati ubojica ethereuma? Evo što kažu analitičari
NEW YORK - Velika nadogradnja solane usmjerena na povećanje obrade transakcija ove godine, uparena s potencijalnom "revolucionarnom" aplikacijom za potrošače, mogla bi biti sve što je potrebno da solana konačno opravda svoj nadimak "ubojice ethereuma".
BIS: Središnje banke blizu cilja u borbi protiv inflacije
OCJENE
BIS: Središnje banke blizu cilja u borbi protiv inflacije
BASEL - Središnje banke blizu su ciljanog zauzdavanja inflacije, objavila je u ponedjeljak Banka za međunarodna poravnanja (BIS).
Bitcoin iznad 66.000 dolara, približava se rekordu
KRIPTOVALUTE
Bitcoin iznad 66.000 dolara, približava se rekordu
NEW YORK - Cijena bitcoina porasla je na početku tjedna, približavajući se još više svojoj najvišoj razini svih vremena nakon što je uspon zastao tijekom vikenda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE