GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski osiguravatelji bilježe dvoznamenkasti rast u listopadu

Slovenski osiguravatelji bilježe dvoznamenkasti rast u listopadu
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2023 / 21:46
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Do kraja listopada 2023. slovenski sektor osiguranja zabilježio je ukupne zaračunate bruto premije (GWP) od 2,6 milijardi eura, što je povećanje od 10% na godišnjoj razini. Što se tiče neživotnih osiguranja, poraslo je za 11,5%, dok je segment životnih osiguranja porastao za 6,2% na godišnjoj razini.

Nedavno je Slovensko zavarovalno udruženje objavilo najnovija izvješća o kretanjima koja bilježi slovensko tržište osiguranja, pokazujući kumulativni godišnji razvoj do kraja listopada 2023. Prema izvješću, ukupni GWP iznosio je 2,6 milijardi eura do kraja 2023. listopada, što predstavlja povećanje od 10% (ili 237 mil. EUR) na godišnjoj razini i 10,5% (ili 246 mil. EUR) na mjesečnoj razini. Gledano po segmentima, neživotno osiguranje zabilježilo je GWP od 1,92 milijarde EUR, što je porast od 11,5% (ili 197 mil. EUR) na godišnjoj razini, odnosno 10,3% (ili 178,6 mil. EUR) na mjesečnoj razini. S druge strane, životno osiguranje zabilježilo je GWP od 682,6 mil. EUR, što je rast od 6,2% (ili 39,7 mil. EUR) na godišnjoj razini i 11% (ili 67,7 mil. EUR) na mjesečnoj razini, pišu analitičari Intercapitala.

Kao takav, rast slovenskog tržišta osiguranja nastavlja se u segmentu neživotnog i životnog osiguranja. Promatrajući pobliže segmente, u segmentu neživotnih osiguranja na godišnjoj razini najveći apsolutni porast bilježi osiguranje kopnenih motornih vozila koje je poraslo za 67,5 mil. eura, odnosno 21% na godišnjoj razini. Slijede osiguranje od automobilske odgovornosti koje je poraslo za 57 mil. eura, odnosno 22,9% u odnosu na prethodnu godinu, te osiguranje od požara i elementarnih nepogoda, koje je poraslo za 18 mil. eura, odnosno 15%. Još 3 kategorije zabilježile su rast GWP-a na godišnjoj razini od preko 10 milijuna eura, a to je osiguranje brodova, na 15,9 milijuna eura, ili 114% na godišnjoj razini, osiguranje pomoći, na 14,9 milijuna eura, ili 33,8%, i zdravstveno osiguranje, na 13,4 milijuna eura, ili 2,4 % na godišnjoj razini.

Idemo li dalje prema podacima MoM-a, ovdje je najveći porast zabilježilo zdravstveno osiguranje, koje je poraslo za 57,3 milijuna eura, odnosno 11,1%. Slijede osiguranje kopnenih motornih vozila s 36,8 mil. eura, odnosno 10,5%, osiguranje od automobilske odgovornosti s 29,6 mil. eura, odnosno 11,7%, te osiguranje od ostalih šteta na imovini i osiguranje od požara i elementarnih nepogoda s rastom od 16,1 mil. eura odnosno 11,3 mil. eura, odnosno 6,8 posto, odnosno 5,3 posto.

U obje ove usporedbe vremenskih razdoblja vidimo da su police osiguranja vozila i dalje u fokusu Slovenaca. No, posljedice elementarnih nepogoda i poplava koje je Slovenija doživjela tijekom srpnja i kolovoza uzrokovale su i porast osiguranja imovine, požara i elementarnih nepogoda, što znači da se konačno vide posljedice tih događaja. Usmjeravajući pozornost na segment životnih osiguranja, na godišnjoj razini, životna osiguranja zabilježila su najveći porast, rast od 39,7 mil. EUR, odnosno 6,2%, a zatim životno osiguranje s jediničnim rizikom od 15,6 mil. EUR, ili 6,4%. U međuvremenu, na mjesečnoj razini, najveći porast zabilježilo je životno osiguranje povezano s investicijskim ulaganjima, koje je poraslo za 26,5 mil. EUR, odnosno 11,2%, a odmah ga prate životna osiguranja, koja su porasla za 25,3 mil. EUR, ili 10,7% na mjesečnoj razini.

Tagovi: Triglav, Sava, Generali, Sava Re, osiguravatelji
PROČITAJ I OVO
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE