GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija uvela posebne mjere na granici s Hrvatskom zbog afričke svinjske kuge

Slovenija uvela posebne mjere na granici s Hrvatskom zbog afričke svinjske kuge
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2023 / 22:37
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Nacionalni centar za kontrolu bolesti proglasio je područjem visokog rizika uz jugoistočnu granicu s Hrvatskom zbog približavanja afričke svinjske kuge. Nadležna tijela odredila su i druge mjere, uključujući provođenje aktivne potrage za uginulim divljim svinjama te pojačano uzorkovanje i pretrage na bolest domaćih i divljih svinja.

Državni centar za kontrolu bolesti na današnjoj je sjednici prihvatio prijedlog stručne skupine koja se sastala u petak, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i prehrane.

Definirano je područje visokog rizika koje obuhvaća područje osam lovačkih obitelji, dio lovišta s posebnom namjenom te mjere na tom području. Riječ je o provođenju aktivne potrage za uginulim divljim svinjama, povećanom uzorkovanju i ispitivanju domaćih i divljih svinja na afričku kugu te stroži nadzor nad provođenjem biosigurnosnih i drugih propisanih mjera.

U Hrvatskoj je dosad zabilježeno 97 izbijanja bolesti kod domaćih svinja i tri slučaja kod divljih svinja. Jedan od potvrđenih slučajeva divljih svinja nalazi se na području Karlovačke županije i udaljen je samo 50-ak kilometara od granice sa Slovenijom, upozorilo je ministarstvo.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i prehrane i Uprava Republike Slovenije za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja ponovno pozivaju sve uzgajivače svinja da dosljedno provode biosigurnosne mjere kako bi smanjili rizik od unošenja bolesti u uzgoj.

Pozivaju se lovci da se prilikom lova pridržavaju biosigurnosnih mjera te da izbjegavaju lov u zemljama ili područjima gdje je potvrđena afrička svinjska kuga.

Pozivaju se svi koji se vraćaju iz zemalja u kojima je zaraza prisutna da sa sobom ne nose proizvode i sirovine podrijetlom od svinja jer postoji veliki rizik od unošenja zaraze, turiste koji dolaze iz zemalja u kojima je zaraza prisutna te da eventualne ostatke hranu koju su ponijeli sa sobom ne odlažu u prirodu, već u zatvorene posude namijenjene samo za tu svrhu.

Afrička svinjska kuga zarazna je virusna bolest domaćih i divljih svinja za koju ne postoji cjepivo, pojašnjavaju u priopćenju. Bolest ne predstavlja opasnost za zdravlje drugih životinjskih vrsta i ljudi. Bolest karakteriziraju veliki gubici, izravni i neizravni, uglavnom zbog ograničenja prometa i izvoza životinja te proizvoda i sirovina podrijetlom od svinja.

Tagovi: afrička svinjska kuga, svinjogojstvo
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE