GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija će se prvi put zadužiti u Japanu

Slovenija će se prvi put zadužiti u Japanu
ZADUŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2023 / 21:53
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovensko tržište kapitala trenutačno je neslavno posljednje u Europi po razvijenosti, a Ministarstvo financija planira promjene s nedavno usvojenom državnom strategijom razvoja tržišta kapitala do 2030.

“Već 2025. ili 2026. očekujem vrlo jasne rezultate. Unutar Europe želimo postati jedna od tri najnaprednije zemlje na tom području, kao što su sada, recimo, baltičke države", ambiciozno je najavio ministar financija Klemen Boštjančič na Danima slovenskog tržišta kapitala u organizaciji Agencije za tržište vrijednosnih papira.

Strategija, koja se temelji na tri stupa, predviđa uspostavu funkcionalne digitalne platforme za uključivanje malih i srednjih poduzeća na tržište kapitala i njihovo vlasničko financiranje već iduće godine, a strateški će fokus biti i na financijskim edukacija stanovništva i stvaranje dodatne ponude na tržištu kapitala, uglavnom u obliku korporativnih obveznica. Ako Slovenija u tome bude uspješna, mogla bi napredovati od sadašnjeg "rubnog" tržišta do oznake "tržišta u razvoju".

Ministar predviđa da će prvi rezultati biti vidljivi već ove godine, a pritom ne očekuje političke komplikacije. Između ostalog, SID banka će s Europskom investicijskom bankom pripremiti i fond rizičnog kapitala, pri čemu se, prema ministrovim riječima, "radi o slovenskim uvjetima za vrlo visoke brojke". Ministarstvo financija priprema i izdavanje tzv. narodnih obveznica, pri čemu je “vrlo vjerojatno da će biti izdane ove godine”. Prema njegovim riječima, Slovenija će se prvi put u svojoj povijesti zadužiti u Japanu, a vjerojatno i u Kini.

Kako je rasprava pokazala, najavljene izmjene strategije jednoglasno pozdravljaju svi sudionici financijskog tržišta (banke, burze, društva za upravljanje i dr.), jer trenutna situacija na tržištu kapitala dokazuje da je to nužno i za razvoj vlasničkog financiranja gospodarstva, većih ulaganja u poslove širenja i preuzimanja, produbljivanja tržišta kapitala, ali i ulaganja stanovništva. Podaci pokazuju da je broj dioničkih društava u našoj zemlji naglo pao, sa 1.090 na 430, dok je istovremeno naglo porastao broj društava s ograničenom odgovornošću, sa 48.000 na 73.000. Upravo među potonjima ima i kandidata za uvrštenje na slovensko tržište kapitala, smatra Bojan Ivanc, glavni ekonomist GZS-a.

Slovenci za sada samo 22 posto financijskih ulaganja usmjeravaju u burzovna ulaganja, što je tek nešto više od kriptoulaganja (18 posto). Slovenska financijska industrija smatra da bi država trebala poduprijeti razvoj tržišta kapitala i poreznim poticajima, kao i mirovinskom reformom koja bi, poput Hrvatske, potaknula kapitalna ulaganja mirovinskih fondova.

Tagovi: slovensko tržište kapitala, Klemen Boštjančič, Japan
PROČITAJ I OVO
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE