GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Berba kukuruza dobra, otkupne cijene prepolovljene

Slovenija: Berba kukuruza dobra, otkupne cijene prepolovljene
POLJOPRIVREDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2023 / 12:20
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Pomurski poljoprivrednici požnjeli su ovogodišnji urod. Sezona je bila zahtjevna, a urod svih kultura bio je manji nego prošle godine, jedino je kukuruz nešto bolje prihvatio vlažno vrijeme. No, ovogodišnje otkupne cijene znatno su niže od prošlogodišnjih, što se može pripisati nestabilnoj situaciji vezanoj uz rat u Ukrajini.

a kukuruz vlažnosti 25 posto poljoprivrednici dobivaju oko 110 eura, lani su dobili 230. Za suhi kukuruz, odnosno vlažnost 14 posto, dobivaju od 155 do 160 eura po toni, lani su cijene bile niže. bile su 300 odnosno 305 eura.

Ovogodišnje elementarne nepogode prouzročile su podbacivanje mnogih kultura, no kukuruzu je malo više odgovaralo vlažno vrijeme - s izuzetkom nevremena s tučom, burolomima i na izrazito teškim tlima, pojasnio je Boštjan Ferenčak, specijalist poljoprivrede Poljoprivredno šumarskog instituta Murska Sobota.

Na srednje teškim i lakšim tlima urod je bio dobar, rekao je Ferenčak za STA. Poljoprivrednici su ove godine u prosjeku proizveli od osam do 15 tona suhog kukuruza po hektaru, no količina ovisi o vrsti tla i vremenskim prilikama.

Otkupne cijene su ove godine jako niske, pogotovo u odnosu na prošlu godinu kada su bile izuzetno visoke, rekao je Ferenčak. Razlog niskim cijenama vidi u nestabilnim uvjetima koji su posljedica rata u Ukrajini, a posljedično i prevelikoj ponudi kukuruza na europskom tržištu s tih područja "kojima slovenski uzgajivači ne mogu cijenom konkurirati zbog specifičnosti proizvodnja".

Prepolovljen je i urod bundeve. Nakon što su u normalnim godinama poljoprivrednici proizvodili od 700 kilograma do jedne tone suhih sjemenki bundeve po hektaru, ove su godine proizveli tek 250 do 400 kilograma. Na tržištu su malo porasle prodajne cijene suhih sjemenki bundeve, "ali još uvijek ne pokrivaju gubitak zbog manjeg uroda".

Uljare su već proljetos reagirale na negativne prognoze i otkupile dovoljno suhih sjemenki bundeve, pa se nestašica ovoga puta ne osjeća, objasnio je Ferenčak.

Nakon nepovoljnih vremenskih uvjeta u prvoj polovici godine i ljeta, jesenski su uvjeti bili naklonjeni poljoprivrednicima. Ratari su uspjeli na vrijeme pobrati kukuruz s polja i posijati ozime žitarice koje su ponegdje već iznikle.

“Za sada imamo dobre polazne osnove za iduću godinu. Nadam se da će se tako i nastaviti, pa da iduće godine možemo govoriti barem o prosječnoj berbi“, rekao je Ferenčak.

Tagovi: kukuruz, poljoprivrda, slovenija, hrana
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE