GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slavonija:Toksični dim mogao bi uništiti nasade kupusa

Slavonija:Toksični dim mogao bi uništiti nasade kupusa
OPASNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.10.2023 / 20:38
Autor: SEEbiz
OSIJEK - Tjedan dana nakon katastrofalnog požara u osječkoj tvornici Drava International život u Osijeku i okolnim mjestima vraća se u normalu. Analize, čiji se rezultati još čekaju, pokazat će kakve je posljedice požar ostavio u okolišu

Ivica Crnić iz Ernestinova bavi se uzgojem povrća, stočarstvom i dobrovoljni je vatrogasac. Dok je on cijeli dan gasio nezapamćeni požar u tvorničkom krugu, nad njegovim selom nadvio se toksični dim.

'Ja i sin smo bili s DVD-om. Bili smo tamo na gašenju, bilo je gadno, dima je bilo, prašine, svašta je bilo', prisjeća se Ivica za Dnevnik HRT-a.

I dok je hranu za svinje s polja požnjeo prije požara, kupus na otvorenom spreman je za berbu, ali....

'Kod nas su bili ispitali tlo i kupus. Uzimali su sve uzorke, ali još nismo dobili nikakav odgovor. Rezultate čekamo. Kupusu je vrijeme branja i sada ne znamo što ćemo', govori.

Da će tlo biti dugotrajno onečišćeno strahuju i u obližnjem Antunovcu.

'Zabrinuta jesam zbog onečišćenja zraka, zemlje i tla jer mi sadimo vrt i sadimo povrće i voće. Mislim da više nećemo', kazala je Mirta Krišto.

'Što se tiče vrta, u vrtu više nema ništa, a i voćnjaka, sve je ranije pobrano, tako da nema se što više brati', rekla je Božica Borček.

'Zabrinuta sam za zdravlje, okoliš, za sve, naglasila je Mirjana Ezer. Načelnici općina koje je ugrozio toksičan dim podignuli su zajedničku kaznenu prijavu.

'Mi smo zajednički nastupili podizanjem te kaznene prijave jer želimo naći odgovorne osobe i da one odgovaraju za eventualno ne činjenje ili propuste koje su učinile, a koji su uzrokovali ovu veliku katastrofu koja nas je sve skupa ugrozila', naglasila je Mirjana Janušić, načelnica općine Ernestinovo.

I dok se konačno i u tim selima lakše diše, ostaje odgovoriti na pitanje u kakvom su stanju povrće i zemlja, a za to se čekaju rezultati iz laboratorija u Austriji i Njemačkoj gdje su uzorci poslani krajem prošlog tjedna.

Tagovi: kupus, toksični dim, dim
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE