GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SKDD započeo s radom na TARGET2-Securities

SKDD započeo s radom na TARGET2-Securities
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2023 / 13:29
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD) danas je uspješno započelo s radom na jedinstvenoj europskoj platformi za namiru vrijednosnih papira TARGET2-Securities (T2S) čime je realiziran višegodišnji cilj integracije financijskog tržišta Republike Hrvatske na europske platforme.

„Integracijom u T2S te aktivnom suradnjom s Europskom središnjom bankom (ESB), Hrvatskom narodnom bankom (HNB) i Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga (Hanfa), SKDD je prošao zahtjevan i dugotrajan proces koji je uključivao usklađenje s nizom standarda iz različitih područja poslovanja, poput namire, korporativnih akcija te sustava plaćanja, kao i velika ulaganja u tehnološko unapređenje kroz razvoj IT infrastrukture, prilagodbu procesa rada i provođenje brojnih testiranja sa sudionicima tržišta kapitala.“, kazala je tim povodom Dora Matošić, predsjednica Uprave SKDD-a te je zahvalila svima koji su svojim sudjelovanjem doprinijeli ostvarenju ove značajne europske inicijative za hrvatsko tržište kapitala, osobito Hanfi, HNB-u, ESB-u, kao i svim članovima te zaposlenicima.

Proces priključenja na T2S, SKDD je započeo još 2020. godine iskazivanjem inicijative za ostvarenje značajnije integracije hrvatskog tržišta kapitala s europskim tržištima kroz olakšavanje prekogranične namire vrijednosnih papira uz smanjenje rizika namire te povećanje financijske stabilnosti uporabom novca središnje banke za namiru transakcija. Na putu integracije u europske platforme, jedan od važnih koraka je svakako bilo uspješno uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj odnosno ulazak u europodručje, koje je SKDD uspješno proveo u svojem sustavu 1. 1. 2023. godine, nakon čega je u ožujku 2023. godine uslijedilo i uspješno priključenje SKDD-a na TARGET-HR komponentu.

T2S je do sada koristilo 19 središnjih depozitorija (CSD) iz 20 europskih zemalja od kojih je 15 CSD-ja iz europodručja, a 11. 9. 2023. godine uz SKDD su na T2S priključena još četiri CSD-ja iz Finske i Bugarske (Euroclear Finland, Euroclear Bank, Central Depository AD /CDAD/ i Bulgarian National BankGovernment Securities Settlement System /BNBGSSS/).

SKDD u posljednjih pet i pol godina aktivno radi na projektima kojima je cilj usklađenje tržišta kapitala Republike Hrvatske s europskim praksama poslovanja čime se daje temelj za budući razvoj hrvatskog tržišta kapitala. Neki od ključnih projekata na tom putu svakako su i stjecanje odobrenja za rad SKDD-a na temelju Uredbe (EU) br. 909/2014 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. srpnja 2014. o poboljšanju namire vrijednosnih papira u Europskoj uniji i o središnjim depozitorijima vrijednosnih papira te izmjeni direktiva 98/26/EZ i 2014/65/EU te Uredbe (EU) br. 236/2012- CSDR licenca, čijim stjecanjem je SKDD uskladio svoje poslovanje s najvišim tržišnim i korporativnim standardima, ali i razvoj središnje druge ugovorne strane - SKDD-CCP Smart Clear d.d., kao dio SKDD Grupe, te njegovo stjecanje odobrenja za rad na temelju Uredbe br. 648/2012 Europskog parlamenta i Vijeća od 4. srpnja 2012. o OTC izvedenicama, središnjoj drugoj ugovornoj strani i trgovinskom repozitoriju – EMIR licenca.

Tagovi: SKDD, TARGET2-Securities, namira
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli, tehnološki sektor na meti optimista
RAST
Wall Street: Indeksi porasli, tehnološki sektor na meti optimista
NEW YORK -Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak, pokušavajući prekinuti trodnevni gubitnički niz dok trgovci čekaju najvažnije izvješće o zapošljavanju u petak.
Zagrebačka burza: Janaf dobitnik dana, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Janaf dobitnik dana, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas bilježimo smanjenu aktivnost inbestitore i različite predznake indeksa.
Zagorske purice planule prije nekoliko tjedana
PRED BLAGDANE
Zagorske purice planule prije nekoliko tjedana
ZAGREB - Iako su i zagorske purice, kao i sve ostalo na valu inflacije, ove godine skuplje 20-ak posto – kupiti ih na nekom domaćinstvu u Hrvatskom zagorju nemoguća je misija. Rasprodane su i nekoliko tjedana ranije nego prijašnjih godina.
Azijska tržišta: Indeksi pali, u fokusu podaci iz Kine i Australije
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, u fokusu podaci iz Kine i Australije
ŠANGAJ - Tržišta Azije i Pacifika su pala posvuda, odražavajući poteze na Wall Streetu dok su ulagači procjenjivali trgovinske podatke iz Kine i Australije.
Wall Street: Dow Jones i S&P 500 pali treći uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Dow Jones i S&P 500 pali treći uzastopni dan
NEW YORK - Američke dionice povukle su se u srijedu jer su ulagači procijenili podatke koji ukazuju na pad inflacije i izvješće o zapošljavanju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE