GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SKDD započeo s radom na TARGET2-Securities

SKDD započeo s radom na TARGET2-Securities
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2023 / 13:29
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD) danas je uspješno započelo s radom na jedinstvenoj europskoj platformi za namiru vrijednosnih papira TARGET2-Securities (T2S) čime je realiziran višegodišnji cilj integracije financijskog tržišta Republike Hrvatske na europske platforme.

„Integracijom u T2S te aktivnom suradnjom s Europskom središnjom bankom (ESB), Hrvatskom narodnom bankom (HNB) i Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga (Hanfa), SKDD je prošao zahtjevan i dugotrajan proces koji je uključivao usklađenje s nizom standarda iz različitih područja poslovanja, poput namire, korporativnih akcija te sustava plaćanja, kao i velika ulaganja u tehnološko unapređenje kroz razvoj IT infrastrukture, prilagodbu procesa rada i provođenje brojnih testiranja sa sudionicima tržišta kapitala.“, kazala je tim povodom Dora Matošić, predsjednica Uprave SKDD-a te je zahvalila svima koji su svojim sudjelovanjem doprinijeli ostvarenju ove značajne europske inicijative za hrvatsko tržište kapitala, osobito Hanfi, HNB-u, ESB-u, kao i svim članovima te zaposlenicima.

Proces priključenja na T2S, SKDD je započeo još 2020. godine iskazivanjem inicijative za ostvarenje značajnije integracije hrvatskog tržišta kapitala s europskim tržištima kroz olakšavanje prekogranične namire vrijednosnih papira uz smanjenje rizika namire te povećanje financijske stabilnosti uporabom novca središnje banke za namiru transakcija. Na putu integracije u europske platforme, jedan od važnih koraka je svakako bilo uspješno uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj odnosno ulazak u europodručje, koje je SKDD uspješno proveo u svojem sustavu 1. 1. 2023. godine, nakon čega je u ožujku 2023. godine uslijedilo i uspješno priključenje SKDD-a na TARGET-HR komponentu.

T2S je do sada koristilo 19 središnjih depozitorija (CSD) iz 20 europskih zemalja od kojih je 15 CSD-ja iz europodručja, a 11. 9. 2023. godine uz SKDD su na T2S priključena još četiri CSD-ja iz Finske i Bugarske (Euroclear Finland, Euroclear Bank, Central Depository AD /CDAD/ i Bulgarian National BankGovernment Securities Settlement System /BNBGSSS/).

SKDD u posljednjih pet i pol godina aktivno radi na projektima kojima je cilj usklađenje tržišta kapitala Republike Hrvatske s europskim praksama poslovanja čime se daje temelj za budući razvoj hrvatskog tržišta kapitala. Neki od ključnih projekata na tom putu svakako su i stjecanje odobrenja za rad SKDD-a na temelju Uredbe (EU) br. 909/2014 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. srpnja 2014. o poboljšanju namire vrijednosnih papira u Europskoj uniji i o središnjim depozitorijima vrijednosnih papira te izmjeni direktiva 98/26/EZ i 2014/65/EU te Uredbe (EU) br. 236/2012- CSDR licenca, čijim stjecanjem je SKDD uskladio svoje poslovanje s najvišim tržišnim i korporativnim standardima, ali i razvoj središnje druge ugovorne strane - SKDD-CCP Smart Clear d.d., kao dio SKDD Grupe, te njegovo stjecanje odobrenja za rad na temelju Uredbe br. 648/2012 Europskog parlamenta i Vijeća od 4. srpnja 2012. o OTC izvedenicama, središnjoj drugoj ugovornoj strani i trgovinskom repozitoriju – EMIR licenca.

Tagovi: SKDD, TARGET2-Securities, namira
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE