GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SEC odobrio izmjene pravila koje utiru put bitcoin ETF-ovima

SEC odobrio izmjene pravila koje utiru put bitcoin ETF-ovima
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2024 / 07:27
Autor: SEEbiz
WASHNGTON - Komisija za vrijednosne papire i burzu u srijedu je odobrila izmjene pravila kako bi se omogućilo stvaranje fondova kojima se trguje na burzi bitcoina u SAD-u, što je dugo očekivani potez koji će redovnim ulagačima omogućiti pristup kontroverznoj i nestabilnoj kriptovaluti.

Odluka će vjerojatno dovesti do pretvaranja Grayscale Bitcoin Trusta, koji drži oko 29 milijardi dolara kriptovalute, u ETF, kao i do pokretanja konkurentskih fondova od glavnih izdavatelja kao što su BlackRockov iShares i Fidelity. Prvi fondovi spremni su za početak trgovanja u četvrtak.

Odobrenje bi se moglo pokazati kao značajan događaj u prihvaćanju kriptovalute od strane mainstream financija, jer struktura ETF-a daje institucijama i financijskim savjetnicima poznat i reguliran način kupnje izloženosti bitcoinu.

“Mislimo da je suglasnost SEC-a, ako je dobijemo mi i drugi, zeleno svjetlo za institucije. Razgovarali smo s dosta njih i oni su mnogo više zainteresirani sada kada SEC učinkovito utire put", rekla je CEO Ark Investa Cathie Wood u CNBC-jevom "Halftime Report" u ponedjeljak. Ark Invest se udružio s tvrtkom 21Shares na predloženom bitcoin fondu.

Odluka je uslijedila nakon što je službeni račun SEC-a na društvenim mrežama u utorak lažno objavio da su bitcoin ETF-ovi odobreni. SEC je rekao da je račun bio ugrožen.

Regulator se godinama protivio takozvanom promptnom bitcoin fondu, pri čemu je nekoliko tvrtki u prošlosti podnijelo i potom povuklo zahtjeve za ETF-ove. Predsjednik SEC-a Gary Gensler bio je otvoreni kritičar kripto tijekom svog mandata.

Međutim, čini se da je regulator promijenio kurs po pitanju ETF-a 2023., vjerojatno dijelom zbog poraza od Grayscalea u kolovozu u sudskoj odluci koja je kritizirala SEC zbog blokiranja bitcoin ETF-ova dok je dopuštao fondovima koji prate bitcoin fjučerse.

"Važno je da je današnja radnja Komisije povezana s ETP-ovima koji drže jednu robu koja nije vrijednosna papira, bitcoin. To ni na koji način ne bi trebalo signalizirati spremnost Komisije da odobri standarde uvrštenja vrijednosnih papira kripto imovine. Niti odobrenje ne signalizira ništa o stajalištima Komisije o statusu druge kripto imovine prema saveznim zakonima o vrijednosnim papirima ili o trenutnom stanju nepoštivanja određenih sudionika na tržištu kripto imovine sa saveznim zakonima o vrijednosnim papirima," rekao je Gensler u izjavi Srijeda.

Optimizam oko odobrenja ponovno se pojavio ove godine nakon što je div za upravljanje imovinom BlackRock podnio zahtjev u lipnju, što je dovelo do bujice zahtjeva od njegovih rivala. Partnerstvo Ark Investa i 21Shares ima najdužu aktivnu prijavu, a rok za SEC za fond u siječnju naveo je mnoge stručnjake u industriji da očekuju da će prvi bitcoin ETF-ovi biti odobreni ubrzo nakon početka 2024. godine.

Tagovi: BITCOIN ETF, WTF, SEC, BITCOIN, KRIPTOVALUTE
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE