GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Savjet Hanfe razmatrao nove strategije u osiguranju uzimajući u obzir inflaciju

Savjet Hanfe razmatrao nove strategije u osiguranju uzimajući u obzir inflaciju
OSIGURANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2023 / 16:25
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Članovi Savjeta Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u ponedjeljak su razmatrali nove pristupe i strategije u osiguranju, uzimajući u obzir inflaciju, digitalnu transformaciju, klimatske promjene, geopolitičke promjene i nesigurnost te ekonomsku nejednakost, priopćeno je iz te regulatorne agencije.

Inflacija te rast cijena i kamatnih stopa imaju značajan utjecaj na sve dionike na tržištu osiguranja, ističu u priopćenju iz Hanfe te napominju da osiguratelji u tim okolnostima posebno moraju voditi računa o održivim strategijama ulaganja i doprinosima smanjenju negativnih efekata inflacije distribucijom održivih proizvoda osiguranja te biti na oprezu zbog pojačanog rizika otkaza i raskida ugovora.

Navode i da nadzorna tijela na nacionalnoj i europskoj razini aktivno rade na praćenju procesa nadzora i upravljanja proizvodima te informiranju potrošača o utjecaju inflacije na financijske usluge s ciljem njihove zaštite.

Ujedno, kako ističu, velika se pozornost kroz smjernice i regulativu usmjeruje na rizike povezane s digitalizacijom osiguranja i buduću ulogu osiguratelja u zaštiti poduzeća i građana od klimatskih budućih nepogoda. Naime, diljem Europske unije sve su češći ekstremni vremenski događaji i prirodne katastrofe kao što su poplave, suše, toplinski udari i oluje, koji povećavaju rizik od štetnih posljedica za građane te privatni i javni sektor.

Europsko nadzorno tijelo za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA) izradilo je Prvu europsku nadzornu ploču koja će pratiti jaz u zaštiti od osiguranja od prirodnih katastrofa. Trenutačna analiza pokazuje da je osigurana samo četvrtina ukupnih gubitaka uzrokovanih ekstremnim vremenskim prilikama i klimatskim događajima te prirodnim katastrofama u Europi.

U Hrvatskoj je iskazan najveći jaz u zaštiti od potresa, dok je na drugom mjestu vidljiva velika nedostatnost osiguranja od poplava. Velike kiše i poplave rijeka tijekom cijele godine, kao i devastirajući požari ljeti postaju sve realniji rizik u Hrvatskoj, napominju iz Hanfe.

Kako bi potaknuli pokrivenost osiguranjem na razini cijelog EU-a, EIOPA i ESB predlažu da osiguratelji osmisle svoje police osiguranja koje bi jače potaknule kućanstva i tvrtke na zaštitu od nepogoda, a jedno od mogućih rješenja jest i da vlade uspostave javno-privatna partnerstva i potpore za djelomično pokrivanje troškova koje bi osiguratelji mogli imati u slučaju velikih katastrofa, navode iz Hanfe.

Članovi Savjeta upoznati su i s prijedlozima regulative za uspostavu digitalnog eura koje je Europska komisija objavila krajem lipnja, a na sjednici Savjeta bilo je riječi i o aktualnostima na tržištu kapitala i o prijedlozima Zagrebačke burze za dodatnu segmentaciju tržišta. Raspravljalo se i o glavnim promjenama iz nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, koji je Vlada usvojila krajem lipnja.

Pritom su predstavljeni i prijedlozi zakonskih promjena u sustavu mirovinskih fondova i mirovinskih osiguravajućih društava koje će Udruženje društava za upravljanje mirovinskih fondova i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) uputiti Ministarstvu rada i mirovinskih sustava, obitelji i socijalne politike na daljnju raspravu, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Hanfa, osiguranje, Ante Žigman, inflacija
PROČITAJ I OVO
Ovo su tri razloga zbog kojih sve više investitora dodaje investicijsko zlato u svoj portfelj
ZLATO
Ovo su tri razloga zbog kojih sve više investitora dodaje investicijsko zlato u svoj portfelj
Investicijsko zlato u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika zadnjih je godina postalo popularan izbor kod domaćih investitora i štediša, što je u skladu s inozemnim trendovima.
Preminuo Charlie Munger, desna ruka Warrena Buffetta
IN MEMORIAM
Preminuo Charlie Munger, desna ruka Warrena Buffetta
NEW YORK - Milijarder Charlie Munger, investicijski mudrac koji se obogatio i prije nego što je postao desna ruka Warrena Buffetta u Berkshire Hathawayu, preminuo je u 99. godini.
Wall Street: Komentari iz Feda podigli indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Komentari iz Feda podigli indekse
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u utorak, nastavljajući uspon u studenom, jer su komentari dužnosnika Federalnih rezervi potaknuli nadu da središnja banka možda neće morati dodatno podizati kamatne stope.
Zagrebačka burza: Rast indeksa, HT u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Rast indeksa, HT u fokusu
ZAGREB - Utorak je donio nastavak rasta indeksa na Zagrebačkoj burzi uz slabašan promet.
Pokretanje InterCapital BET-TRN UCITS ETF-a na Bukureštanskoj burzi
FONDOVI
Pokretanje InterCapital BET-TRN UCITS ETF-a na Bukureštanskoj burzi
ZAGREB - Društvo INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. sklopilo je sa Investimentalom, ovlaštenim sudionikom i brokerom bukureštanske burze, ugovor za obaljanje poslova održavatelja tržišta za UCITS ETF pod-fond InterCapital BET TRN ETF-a, čije se uvrštenje očekuje u prvom kvartalu iduće godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE