GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Robna tržišta ove godine na meti optimista; izgledan nastavak trenda

Robna tržišta ove godine na meti optimista; izgledan nastavak trenda
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2024 / 11:09
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Od početka godine robe su imale izvrsne rezultate. Plemeniti metali, industrijski metali i nafta su oni koji su u fokusu jer su trenutačni vodeći na tržištu zbog strukturnih promjena na energetskim tržištima i rastuće potražnje za zlatom i srebrom u portfeljima i rezervama središnje banke popraćenih pozitivnim gospodarskim izgledima za 2024. i 2025. godinu.

U posljednja tri mjeseca nafta je ojačala za 21,5%, zlato za 10%, a bakar za 8,2%. Značajna aprecijacija cijena potaknuta je stabilnom makroekonomskom situacijom bez prethodno očekivanih oštrih posljedica za gospodarstvo uzrokovanih oštrom monetarnom politikom. Trenutačno su strahovi od recesije izblijedili jer pokazatelji koji se odnose na budućnost ukazuju na bolju gospodarsku situaciju u bliskoj budućnosti. Oporavak bi mogao biti popraćen inflacijom iznad cilja u SAD-u i inflacijom blizu cilja u eurozoni, piše Intercapital.

Cijene roba odražavaju trenutna tržišna očekivanja mekog prizemljenja s povremenim smanjenjem broja smanjenja stopa zbog uspješnog gospodarstva. Dodatno, strah od eskalacije sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku dodatno je podigao cijene nafte i plemenitih metala jer je Iran zaprijetio Izraelu osvetom. Drugi značajan doprinos je produbljivanje smanjenja proizvodnje sirove nafte od strane Rusije povrh već velikih smanjenja proizvodnje od strane drugih članica OPEC-a. Plemeniti metali suočavaju se s obnovljenom potražnjom središnjih banaka u kombinaciji s dugoročnim nedovoljnim ulaganjem u proizvodnju što dovodi do vrtoglavog skoka cijena. Industrijski metali imali su odličan tjedan, bakar je porastao za 4,5%, aluminij za 4,5%, olovo za 6,4% i cink za 8,1%. Najvjerojatnije zbog pozitivnijeg izgleda proizvodnje za UK i SAD.

Međutim, prirodni plin koji je vezan za vrlo niske cijene zbog prevelike ponude jer je Biden ograničio izgradnju novih LNG terminala i dodatnu proizvodnju zbog povećanja proizvodnje nafte što rezultira dodatno proizvedenim plinom. Također, kukuruz i pšenica se vraćaju na razine viđene prije sukoba u Ukrajini. Iako su brojke o inflaciji hrane usporile diljem svijeta, kakao je jedina prehrambena roba koja je značajno poskupila u posljednjih nekoliko mjeseci.

Neki ekonomisti predviđaju da je gospodarstvo na prekretnici i da bi se već sada trebalo poboljšati. Ako se taj scenarij ostvari, robe bi trebale nastaviti rasti iako kamate središnje banke ostaju nepromijenjene ili nešto niže od sadašnjih. Tvrdo prizemljenje čini se nategnutim s obzirom na rast BDP-a u SAD-u i stabilno gospodarstvo u Europi i Velikoj Britaniji.

Zaključno, robno tržište je doživjelo značajan uzlazni trend od početka godine, potaknut različitim čimbenicima uključujući stabilne makroekonomske uvjete, geopolitičke napetosti i povećanu potražnju. Dok su određene robe poput nafte, zlata i industrijskih metala porasle u vrijednosti, druge poput prirodnog plina i poljoprivrednih proizvoda suočavaju se s izazovima kao što su prekomjerna ponuda i geopolitičke promjene. Gledajući unaprijed, čini se da je tržište spremno za nastavak rasta, osobito s pozitivnim gospodarskim izgledima i stalnom dinamikom potražnje. Međutim, potreban je oprez kako bi se upravljalo potencijalnim rizicima kao što su inflatorni pritisci i geopolitičke neizvjesnosti.

Tagovi: roba, robna tržišta, naftA, zlato, metali, pšenica, kukuruz, plin
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 prekinuo pozitivni niz
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 prekinuo pozitivni niz
NEW YORK - S&P 500 se povukao u četvrtak nakon što je nakratko prešao razinu od 5500 bodova po prvi put u povijesti jer je tržišni predvodnik Nvidia prekinula niz.
Nastavljen sunovrat hrvatskog mljekarstva
MLIJEKO
Nastavljen sunovrat hrvatskog mljekarstva
ZAGREB - Ukupna količina kravljeg mlijeka prikupljenoga u 2023. smanjena je za sedam posto u odnosu na 2022., odnosno prikupljeno je 376.980 tona kravljeg mlijeka, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Zagrebačka burza: Dionice Končara D&ST-a na rekordnoj razini
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dionice Končara D&ST-a na rekordnoj razini
ZAGREB - Zagrebačka je burza i u četvrtak je nastavila trend blagog rasta.
EU najavljuje carine na uvoz jaja iz Ukrajine
CARINE
EU najavljuje carine na uvoz jaja iz Ukrajine
BRUXELLES - Europska komisija uvest će u iduća dva tjedna carine na uvoz jaja iz Ukrajine zbog iskorištenih kvota, rekao je glasnogovornik EK-a.
Azijska tržišta: Indeksi pali, Kina nije mijenjala kamatne stope
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, Kina nije mijenjala kamatne stope
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su bila niža u četvrtak jer je Kina zadržala nepromijenjene jednogodišnje i petogodišnje osnovne kamatne stope.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE