GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Robna tržišta ove godine na meti optimista; izgledan nastavak trenda

Robna tržišta ove godine na meti optimista; izgledan nastavak trenda
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2024 / 11:09
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Od početka godine robe su imale izvrsne rezultate. Plemeniti metali, industrijski metali i nafta su oni koji su u fokusu jer su trenutačni vodeći na tržištu zbog strukturnih promjena na energetskim tržištima i rastuće potražnje za zlatom i srebrom u portfeljima i rezervama središnje banke popraćenih pozitivnim gospodarskim izgledima za 2024. i 2025. godinu.

U posljednja tri mjeseca nafta je ojačala za 21,5%, zlato za 10%, a bakar za 8,2%. Značajna aprecijacija cijena potaknuta je stabilnom makroekonomskom situacijom bez prethodno očekivanih oštrih posljedica za gospodarstvo uzrokovanih oštrom monetarnom politikom. Trenutačno su strahovi od recesije izblijedili jer pokazatelji koji se odnose na budućnost ukazuju na bolju gospodarsku situaciju u bliskoj budućnosti. Oporavak bi mogao biti popraćen inflacijom iznad cilja u SAD-u i inflacijom blizu cilja u eurozoni, piše Intercapital.

Cijene roba odražavaju trenutna tržišna očekivanja mekog prizemljenja s povremenim smanjenjem broja smanjenja stopa zbog uspješnog gospodarstva. Dodatno, strah od eskalacije sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku dodatno je podigao cijene nafte i plemenitih metala jer je Iran zaprijetio Izraelu osvetom. Drugi značajan doprinos je produbljivanje smanjenja proizvodnje sirove nafte od strane Rusije povrh već velikih smanjenja proizvodnje od strane drugih članica OPEC-a. Plemeniti metali suočavaju se s obnovljenom potražnjom središnjih banaka u kombinaciji s dugoročnim nedovoljnim ulaganjem u proizvodnju što dovodi do vrtoglavog skoka cijena. Industrijski metali imali su odličan tjedan, bakar je porastao za 4,5%, aluminij za 4,5%, olovo za 6,4% i cink za 8,1%. Najvjerojatnije zbog pozitivnijeg izgleda proizvodnje za UK i SAD.

Međutim, prirodni plin koji je vezan za vrlo niske cijene zbog prevelike ponude jer je Biden ograničio izgradnju novih LNG terminala i dodatnu proizvodnju zbog povećanja proizvodnje nafte što rezultira dodatno proizvedenim plinom. Također, kukuruz i pšenica se vraćaju na razine viđene prije sukoba u Ukrajini. Iako su brojke o inflaciji hrane usporile diljem svijeta, kakao je jedina prehrambena roba koja je značajno poskupila u posljednjih nekoliko mjeseci.

Neki ekonomisti predviđaju da je gospodarstvo na prekretnici i da bi se već sada trebalo poboljšati. Ako se taj scenarij ostvari, robe bi trebale nastaviti rasti iako kamate središnje banke ostaju nepromijenjene ili nešto niže od sadašnjih. Tvrdo prizemljenje čini se nategnutim s obzirom na rast BDP-a u SAD-u i stabilno gospodarstvo u Europi i Velikoj Britaniji.

Zaključno, robno tržište je doživjelo značajan uzlazni trend od početka godine, potaknut različitim čimbenicima uključujući stabilne makroekonomske uvjete, geopolitičke napetosti i povećanu potražnju. Dok su određene robe poput nafte, zlata i industrijskih metala porasle u vrijednosti, druge poput prirodnog plina i poljoprivrednih proizvoda suočavaju se s izazovima kao što su prekomjerna ponuda i geopolitičke promjene. Gledajući unaprijed, čini se da je tržište spremno za nastavak rasta, osobito s pozitivnim gospodarskim izgledima i stalnom dinamikom potražnje. Međutim, potreban je oprez kako bi se upravljalo potencijalnim rizicima kao što su inflatorni pritisci i geopolitičke neizvjesnosti.

Tagovi: roba, robna tržišta, naftA, zlato, metali, pšenica, kukuruz, plin
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE