GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Private equity tvrtke okreću se novoj taktici, evo o čemu se radi

Private equity tvrtke okreću se novoj taktici, evo o čemu se radi
TAKTIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2024 / 12:52
Autor: Siniša Malus
LONDON - Tvrtke s privatnim kapitalom sve više skupljaju novac za kupnju pojedinačnih tvrtki na temelju posla, dok se bore s padom tržišta, a ulagači traže načine za smanjenje naknada za upravljanje.

Rekordnih 31 milijardu dolara prošle su godine uložili investitori koji se bave poslom po dogovoru, prema podacima koje je dostavila savjetodavna tvrtka za privatni kapital Triago, prkoseći širem padu sklapanja poslova i prikupljanja sredstava u industriji.

To je više od pet puta više od iznosa prikupljenog i uloženog u 2019. Više od 700 tvrtki stečeno je privatnim kapitalom u ovoj vrsti posla prošle godine, više nego dvostruko više od ukupnog broja prije pet godina.

Među onima koji nude ili razmatraju takve vrste poslova su neka od najvećih financijskih imena, uključujući hedge fond Elliott, američki investicijski div Hamilton Lane, kao i drugi poput europske kreditne tvrtke Hayfin, rekli su ljudi upoznati s detaljima.

"Jedva da se razgovara s ulagačima koji ne gledaju ili su otvoreni za investicije tipa dogovor po posao", rekao je William Clegg, partner u privatnoj savjetodavnoj tvrtki Colmar Capital. "To su svi, od osiguravajućih društava, [do] sofisticiranih obiteljskih ureda, pa čak i državnih imovinskih fondova."

Tradicionalno, privatne investicijske tvrtke prikupljaju novac od investitora u strukturi koja zaključava gotovinu više od desetljeća. To se koristi za kupnju portfelja tvrtki. Tvrtke naplaćuju naknade za upravljanje između 1,5 i 2 posto i uzimaju 20 posto dobiti kada se portfeljna ulaganja prodaju dalje. Struktura znači da rukovoditelji privatnog kapitala mogu dobro zaraditi na naknadama čak i ako nisu uložili novac svojih klijenata.

Međutim, nakon desetljeća dugog procvata industrije, private equity grupe bore se s prodajom portfeljnih ulaganja i uvjeravanjem ulagača da zaključaju sredstva na dulja razdoblja uz visoke naknade. Uključujući rizični kapital, industrija je prošle godine prikupila 803 milijarde dolara, što je najniži iznos od 2017.

Ugovornici također smatraju da je teško pronaći atraktivne nove poslove u okruženju viših kamatnih stopa, ostavljajući ih na 4 trilijuna dolara "suhog praha" ili neuloženih sredstava klijenata.

Pristup dogovor po posao može biti lakša prodaja investitorima. To često znači niže, više prilagođene naknade za upravljanje, iako trgovci mogu zahtijevati veći udio dobiti kada se ulaganje proda. Ali investitori također znaju gdje se njihov novac troši od početka procesa.

"Institucionalni ulagači preferiraju transakcije dogovor po posao jer imaju priliku odabrati željene tvrtke", rekla je za Financial Times Sunaina Sinha Haldea, voditeljica privatnog kapitala u Raymondu Jamesu. "Ovi poslovi obično dolaze s nižim naknadama od tradicionalnih ulaganja u fondove."

Novac ulagača također se može upotrijebiti i vratiti brže nego iz tradicionalnog združenog fonda, što je posebno važno na sporijem tržištu gdje tvrtke zarađuju na brdima neuloženog novca.

"Mnogi generalni partneri sjede na suhom", rekao je Matt Swain, izvršni direktor Triaga, koji je specijaliziran za prikupljanje novca za takve vrste transakcija. "Upravljački tim [posao po dogovor] neće sjediti na svom novcu, što je važno u ovom okruženju."

Investicijske banke žele se uključiti u akciju. U prosincu je Houlihan Lokey sa sjedištem u Kaliforniji najavio dogovor o kupnji Triaga.

Teško tržište prikupljanja sredstava također je povećalo privlačnost ulaganja od dogovora do dogovora za rukovodioce koji se žele sami osnovati.

"Primarno tržište prikupljanja sredstava bilo je izazovno za sve, uključujući poznate robne marke, i gotovo je zatvoreno za sredstva koja su po prvi put ulagala sredstva", rekao je Andy Lund, suvoditelj grupe privatnih fondova Houlihan Lokey. 

Tagovi: Private equity tvrtke, taktika, kapital
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE