GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prijeti globalna nestašica čokolade, evo zašto

Prijeti globalna nestašica čokolade, evo zašto
CRNE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2024 / 10:14
Autor: SEEbiz
LONDON - Svijet bi se uskoro mogao sučiti s nestašicom čokolade. Najvažnije sirovine, naime, bit će sve manje.

Naime, vodeći prerađivači u Obali Bjelokosti i Gani zaustavili su pogone jer si ne mogu priuštiti kakaovac, upozoravaju trgovci, a proizvođači procjenjuju da bi urod ove godine mogao biti slabiji više od 10 posto

Svjetske cijene kakaovca snažno su porasle i početkom veljače dosegnule su na robnom tržištu u New Yorku rekordna 5.874 dolara po toni, izvijestio je BBC. To znači da su bile gotovo dvostruko više nego prije godinu dana.

Kakaovac je poskupio zbog slabog uroda u zapadnoj Africi. Pod utjecajem vremenskog fenomena El Nina padaline su se prorijedile u Gani i Obali Bjelokosti, dva najveća svjetska proizvođača koje proizvode gotovo 60 posto svjetskog kakaovca. Suša je nasadima.

„Potražnja mora naglo oslabiti da bi uhvatila korak s urušavanjem ponude”, objašnjava svjetski stručnjak za kakaovac u Tropical Research Services Steve Wateridge.

Proizvođači čokolade ne mogu proizvoditi čokoladu od sirovog kakaovca i oslanjaju se na prerađivače koji zrna pretvaraju u maslac i liker. No, prerađivači poručuju da im je kakaovac preskup.

Državni prerađivač u Obali Bjelokosti Transcao objavio je da više ne kupuje kakaovac zbog visoke cijene. Još trošimo zalihe, dodali su, ne navodeći brojke. Dva izvora u industriji, koja su zamolila da ne budu imenovana, rekla su da je pogon gotovo stao.

Jedan od dva izvora rekao je da bi se uskoro moglo zatvoriti još velikih državnih pogona u Obali Bjelokosti koja proizvodi gotovo polovinu svjetskog kakaovca.

Međunarodna organizacija za kakaovac (ICCO) očekuje da će globalna proizvodnja ove sezone pasti za 10,9 posto, na 4,45 milijuna metričkih tona.

Tagovi: čokolada, kakao, kakaovac, Transcao, obala bjelokosti
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Većina indeksa u plusu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Većina indeksa u plusu
ŠANGAJ -  Azijsko-pacifička tržišta uvelike su porasla u utorak, prateći poteze Wall Streeta, a ulagači očekuju kineski indeks menadžera nabave u proizvodnji za travanj.
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE