GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo Charlie Munger, desna ruka Warrena Buffetta

Preminuo Charlie Munger, desna ruka Warrena Buffetta
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2023 / 22:48
Autor: SEEbiz / CNBC
NEW YORK - Milijarder Charlie Munger, investicijski mudrac koji se obogatio i prije nego što je postao desna ruka Warrena Buffetta u Berkshire Hathawayu, preminuo je u 99. godini.

Munger je preminuo u utorak, navodi se u priopćenju Berkshire Hathawaya. Konglomerat je rekao da su ga članovi Mungerove obitelji obavijestili da je jutros mirno umro u kalifornijskoj bolnici. Navršio bi 100 godina na Novu godinu.

"Berkshire Hathaway ne bi mogao biti izgrađen do sadašnjeg statusa bez Charliejeve inspiracije, mudrosti i sudjelovanja", rekao je Buffett u izjavi.

Osim što je bio potpredsjednik Berkshirea, Munger je bio odvjetnik za nekretnine, predsjednik i izdavač Daily Journal Corp., član odbora Costco, filantrop i arhitekt.

Početkom 2023. godine njegovo je bogatstvo procijenjeno na 2,3 milijarde dolara — zapanjujući iznos za mnoge ljude, ali znatno manji od Buffettovog nesagledivog bogatstva, koje se procjenjuje na više od 100 milijardi dolara.

Tijekom godišnje skupštine dioničara Berkshirea 2021., tada 97-godišnji Munger očito je nenamjerno otkrio dobro čuvanu tajnu: da će potpredsjednik Greg Abel "zadržati kulturu" nakon Buffettove ere.

Munger, koji je nosio debele naočale, izgubio je lijevo oko nakon komplikacija nakon operacije katarakte 1980.

Munger je bio predsjednik i izvršni direktor Wesco Financiala od 1984. do 2011., kada je Buffettov Berkshire kupio preostale dionice osiguravajućeg i investicijskog društva sa sjedištem u Pasadeni u Kaliforniji koje nije posjedovao.

Buffett je Mungeru pripisao zasluge za proširenje svoje investicijske strategije s favoriziranja problematičnih tvrtki po niskim cijenama u nadi da će ostvariti profit do fokusiranja na kvalitetnije, ali precijenjene tvrtke.

Prvi primjer promjene ilustriran je 1972. Mungerovom sposobnošću da uvjeri Buffetta da potpiše Berkshireovo preuzimanje See's Candies za 25 milijuna dolara iako je kalifornijski proizvođač slatkiša imao godišnju zaradu prije oporezivanja od samo oko 4 milijuna dolara. Od tada je ostvario više od 2 milijarde dolara prodaje za Berkshire.

“Odbio me od ideje kupnje tako-tako-takvih tvrtki po vrlo niskim cijenama, znajući da u tome postoji neka mala zarada, i tražeći neke stvarno prekrasne tvrtke koje bismo mogli kupiti po poštenim cijenama”, rekao je Buffett za CNBC u svibnju 2016.

Munger je često bio iskren u komentarima na Buffettove vesele izjave.

"Nemam što dodati", rekao bi nakon jednog od Buffettovih rječivih odgovora na pitanja na godišnjim sastancima Berkshirea u Omahi, Nebraska.

Ali kao i njegov prijatelj i kolega, Munger je bio vrelo mudrosti u investiranju iu životu. I poput jednog od njegovih heroja, Benjamina Franklina, Mungerovom uvidu nije nedostajalo humora.

Tagovi: Charlie Munger, Warren Buffett, buffett, Berkshire
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE