GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powell signalizira da smanjenja kamata nisu neizbježna

Powell signalizira da smanjenja kamata nisu neizbježna
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2024 / 20:24
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Federalne rezerve jako su željele obratiti pozornost na očekivanja ulagača u pogledu kamatnih stopa. Ali Fed je spreman ignorirati nadu Wall Streeta u smanjenje stope u lipnju ako smatra da gospodarstvo još nije spremno.

To je poruka koju je predsjednik Feda Jerome Powell iznio u petak.

"Ne trebamo žuriti sa smanjenjem", rekao je, dodajući da snažni podaci o zaposlenosti kupuju središnjoj banci više vremena da čeka dok se inflacija ne približi 2%.

Nekoliko sati prije nego što je Powell govorio na događaju koji je organizirao Fed San Francisca, objavljen je željeni mjerač inflacije središnje banke - indeks cijena osobne potrošnje.

Indeks je prošlog mjeseca porastao na 2,5% na godišnjoj razini, pomaknuvši se dalje od Fedovog cilja od 2%. Powell se ipak nije uznemiravao zbog toga, rekavši da je to "prilično u skladu s našim očekivanjima".

Prošlomjesečno povećanje inflacije značajno je poboljšanje u odnosu na godinu dana prije, kada su cijene rasle dvostruko brže nego sada. Ipak, Powell je prerano izrazio zabrinutost zbog rezanja stopa.

"Ako smanjimo stope prerano, postoji mogućnost da bi se inflacija vratila i da bismo se morali vratiti, a to bi bilo vrlo destruktivno (za gospodarstvo)", rekao je.

Također je priznao rizike ostavljanja stopa tamo gdje su sada. Ako Fed predugo čeka sa smanjenjem, visoke kamatne stope mogle bi dodatno kazniti Amerikance i gospodarstvo tako što bi potencijalno izazvale recesiju.

To se trenutno ne ostvaruje. "Ovo je gospodarstvo za koje se ne čini da pati od trenutne razine stopa", rekao je Powell.

Poput Powella, nekoliko dužnosnika Feda prenijelo je da su više zabrinuti zbog preranog rezanja nego produljenja statusa quo. Predsjednik Feda u Atlanti Raphael Bostic, trenutačno član s pravom glasa u Fedovom odboru za određivanje stopa, nedavno je otišao toliko daleko da je sugerirao da bi središnja banka trebala sniziti stope samo jednom ove godine zbog rizika od inflacije.

Naposljetku, Powell je rekao da ne vidi da će stope u doglednoj budućnosti pasti na svoje razine prije pandemije od oko 2%. Za usporedbu, Fed trenutačno cilja na raspon od 5,25% do 5,5%, što je najviša vrijednost u 23 godine.

Powellov mandat u Fedu istječe za dvije godine. U tom trenutku ostaje za vidjeti tko će biti u Ovalnom uredu.

Ako bivši predsjednik Donald Trump, vjerojatni republikanski kandidat, pobijedi na izborima, signalizirao je da će zamijeniti Powella. Ako predsjednik Joe Biden - koji je nominirao Powella - bude ponovno izabran, nema jamstva da bi predsjednik Feda želio produžiti njegov mandat s trećim četverogodišnjim mandatom.

U konačnici, Powell se nada da će Fed nastaviti održavati svoju neovisnost i biti mjesto "koje nadilazi politiku", posebno "politiku koja izaziva podjele". Powell je rekao da ako Fed-ova neovisnost o izabranim zakonodavcima bude zamagljena, bit će mu teško - ako ne i nemoguće - postići zadanu misiju stabilnosti cijena i maksimalne zaposlenosti.

“Osjećam se odgovornim i odgovornim za instituciju i predaju je sljedećoj generaciji vođa”, rekao je Powell.

Tagovi: powell, fed, kamate, ekonomija, amerika, trump
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE