GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powell ponovio: Fed nije spreman početi snižavati kamatne stope

Powell ponovio: Fed nije spreman početi snižavati kamatne stope
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2024 / 16:10
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell ponovio je u srijedu kako očekuje da će se kamatne stope početi smanjivati ove godine, ali još nije spreman reći kada.

U pripremljenim primjedbama za nastupe po mandatu Kongresa na Capitol Hillu u srijedu i četvrtak, Powell je rekao da kreatori politike ostaju pažljivi na rizike koje predstavlja inflacija i da ne žele prebrzo popustiti.

"U razmatranju bilo kakvih prilagodbi ciljanog raspona za kamatnu stopu, pažljivo ćemo procijeniti dolazne podatke, razvojne izglede i ravnotežu rizika", rekao je.

"Odbor ne očekuje da će biti prikladno smanjiti ciljani raspon sve dok ne stekne veće povjerenje da se inflacija održivo kreće prema 2 posto."

Te su primjedbe doslovce preuzete iz izjave Saveznog odbora za otvoreno tržište nakon posljednjeg sastanka, koji je završio 31. siječnja.

Sve u svemu, govor nije otvorio ništa novo u monetarnoj politici ili Fedovim gospodarskim izgledima. Međutim, komentari pokazuju da su dužnosnici i dalje zabrinuti da ne izgube napredak postignut u borbi protiv inflacije i da će odluke donositi na temelju pristiglih podataka, a ne na unaprijed zadanom kursu.

“Vjerujemo da će naša referentna stopa vjerojatno biti na vrhuncu za ovaj ciklus pooštravanja. Ako se gospodarstvo bude razvijalo općenito prema očekivanjima, vjerojatno će biti prikladno početi povlačiti politiku ograničenja u nekom trenutku ove godine,” rekao je Powell u komentarima. "Ali gospodarski izgledi su neizvjesni, a kontinuirani napredak prema našem cilju inflacije od 2 posto nije zajamčen."

Ponovno je primijetio da prebrzo snižavanje stopa riskira gubitak bitke protiv inflacije i vjerojatno daljnje podizanje stopa, dok predugo čekanje predstavlja opasnost za gospodarski rast.

Tržišta su uvelike očekivala da će Fed agresivno popustiti nakon 11 povećanja kamatnih stopa za ukupno 5,25 postotnih bodova koja su se protegla od ožujka 2022. do srpnja 2023.

Međutim, posljednjih tjedana ta su se očekivanja promijenila nakon brojnih upozoravajućih izjava dužnosnika Feda. Sastanak u siječnju pomogao je učvrstiti Fedov oprezni pristup, s izjavom u kojoj se izričito kaže da smanjenja stopa još neće doći unatoč tržišnim izgledima.

Kako stvari stoje, cijene na terminskom tržištu upućuju na prvo sniženje koje dolazi u lipnju, dio od četiri sniženja ove godine što ukupno iznosi puni postotni bod. To je malo agresivnije od Fedovih izgleda u prosincu za tri smanjenja.

Unatoč otporu da se nastavi s rezovima, Powell je primijetio kretanje Fed-a prema svom cilju od 2% inflacije bez preokreta na tržištu rada i širem gospodarstvu.

"Gospodarstvo je postiglo značajan napredak prema ovim ciljevima tijekom prošle godine", rekao je Powell. Napomenuo je da je inflacija "znatno smanjena" jer su "rizici za postizanje naših ciljeva zapošljavanja i inflacije postali bolja ravnoteža".

Inflacija prema Fed-ovom preferiranom mjerilu trenutačno iznosi 2,4% godišnje - 2,8% kada se izuzmu hrana i energija u temeljnom očitavanju na koje se Fed radije usredotočuje. Brojke odražavaju "primjetno usporavanje od 2022. koje je bilo rašireno u cijenama robe i usluga".

"Čini se da su dugoročna inflacijska očekivanja ostala dobro usidrena, što se odražava u širokom rasponu anketa o kućanstvima, poduzećima i prognostičarima, kao i mjerama s financijskih tržišta", dodao je.

Powell će se vjerojatno suočiti s nizom pitanja tijekom svog dvodnevnog posjeta Capitol Hillu, koji počinje pojavljivanjem u srijedu pred Odborom za financijske usluge Predstavničkog doma i završava u četvrtak pred Odborom za bankarstvo Senata.

Tagovi: jerome powell, federalne rezerve, fed, kamate, kamatne stope, inflacija
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE