GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Portugalski tužitelji zaustavljaju projekt rudnika litija

Portugalski tužitelji zaustavljaju projekt rudnika litija
LITIJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2024 / 16:53
Autor: SEEbiz / H
LISABON - Portugalski državni tužitelj zatražio je od suda poništenje ekološke dozvole za projekt vađenja litija koji razvija londonska tvrtka Savannah Resources, upozorivši na moguću prijetnju za zaštićenu poljoprivrednu baštinu, pokazuje sudski dokument.

Tužiteljstvo je u dokumentu poduprlo tužbu općine u sjevernom Portugalu koja želi spriječiti razvoj potencijalno najvećeg rudnika u zapadnoj Europi, napominje Reuters.

Portugalska agencija za zaštitu okoliša APA izdala je dozvolu britanskoj kompaniji prošle godine, uz određene uvjete. Rudnik bi trebao biti izgrađen u Boticasu, u regiji Barroso, koja je 2018. uvrštena na svjetski popis poljoprivredne baštine.

Boticas je poznat po uzgoju pasmine goveda barrosã i posebnoj tehnici proizvodnje vina koja propisuje da boce godinu dana ′odleže′ pod zemljom radi fermentacije.

Tužiteljstvo traži da upravni sud u Mirandeli poništi ekološku dozvolu zbog "kršenja propisa", naglasivši da je agenciji dobro poznato da bi rudnik mogao ugroziti zaštićenu baštinu, što bi značilo da bi Portugal prekršio međunarodne obveze.

Utvrde i da APA nije ispravno procijenila potrebe upravljanja rudarskim otpadom i rizike od onečišćenja vode i da nije uzela u obzir utjecaj na okoliš rudnika u Boticasu i onog u obližnjem Montalegreu. Rudnik u Montalegreu razvija domaća rudarska tvrtka Lusorecursos.

Portugalska agencija za zaštitu okoliša nije odgovorila na upit Reutersa da komentira blokadu projekta.

Britanska kompanija Savannah priopćila je da je "spremna odgovoriti na bojazni", citiravši stav odvjetnika da je tužba neutemeljena" i da ne utječe na aktivnosti projekta.

Sporni rudnik sastavni je dio šire istrage koju su portugalski tužitelji pokrenuli prošle godine kako bi istražili navodne nepravilnosti u poslovima s litijem i "zelenim" vodikom.

Portugal ima više od 60 tisuća tona potvrđenih zaliha litija i trebao bi igrati središnju ulogu u nastojanjima Europe da izgradio opskrbni lanac za proizvodnju baterija i smanji ovisnost o uvozu.

Tagovi: Portugal, litij, Savannah Resources
PROČITAJ I OVO
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE