GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pelješac doživio turistički boom

Pelješac doživio turistički boom
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.01.2024 / 08:54
Autor: SEEbiz / HRT
DUBROVNIK - Rezultati u turizmu u Hrvatskoj u prošloj su godini izjednačeni s onima iz rekordne, pretpandemijske 2019. Svi očekuju da će 2024. biti još bolja. Na poluotoku Pelješcu uvjereni su da im godine koje dolaze donose pravi turistički procvat i bolji život za sve njegove stanovnike.

Da Pelješac više nikad neće biti jednak, predviđalo se i prije grandioznog mosta zahvaljujući kojem je povećan turizam na cijelom poluotoku. Uoči ljeta 2023. ozbiljno su zasukali rukave. Renoviralo se, radilo na infrastrukturi i turističkoj ponudi, a brojevi su rasli - najviše u Orebiću.

- Tako je. Mi smo ove godine imali 130 tisuća dolazaka, što je 12 posto više nego lani. Imali smo skoro 950 tisuća noćenja, što nam je 2,3 posto bolje nego lani, a 4,3 bolje nego 2019. godine, kaže Mladen Đeldum, direktor TZ-a općine Orebić.

Najviše je bilo gostiju iz Poljske, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, a Hrvata kao nikad prije - 18 posto više nego lani. Gosti dolaze i u zimskim mjesecima.

- Skoro svaki vikend imamo goste. Organiziramo tu i degustacije za grupe, za individualce, čega do sada nije bilo. To je na Pelješcu bila totalna nepoznanica, kaže orebićki ugostitelj i vinar Antonio Mikulić.

- Za vrijeme Adventa imali smo preko 60 posto više nego lani. Bilo je 168 gostiju, tako da se predsezona produžila, kao i postsezona, kaže Đeldum.

Općina Janjina, na samoj sredini poluotoka, novi je mamac za investitore. Porasla je izgradnja i proširila se ugostiteljska ponuda. Povećao se i broj dnevnih posjetitelja.

- Imamo rast od 10 posto što se tiče dolazaka i 4 posto više noćenja. Također smo imali 15 posto više domaćih turista, što bi se moglo reći da je direktni utjecaj Pelješkog mosta, kaže Bjanka Jasprica, direktorica TZ-a općine Janjina.

Iako je Ston i prije rušio turističke rekorde, novost je da sve više gostiju i zimi šeće poznatim zidinama.

- Tako je u jednom danu broj posjetitelja na stonskim zidinama bio 180, što je iznimno velika brojka s obzirom na to da se radi o vansezoni, kaže Sanja Hladilo Bubalo iz TZ-a općine Ston.

Pelješčani zato već sada imaju pune ruke posla s pripremama za predsezonu.

- Jer smo vidjeli da svake godine dobivamo sve bolje i kvalitetnije goste i mislim da će to za ovu sezonu biti pun pogodak, kaže Mikulić.

Baš kao i Pelješki most, koji na početku još jedne nove godine pokazuje sve više svojih prednosti.

Tagovi: PELJEŠAC, DUBROVNIK, TURIZAM, TURISTI
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE