GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovo je pet investicijskih savjeta za 2024.

Ovo je pet investicijskih savjeta za 2024.
STRATEGIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.12.2023 / 08:56
Autor: SEEbiz
ANALIZA - U svijetu prepunom neizvjesnosti teško je davati nbilo kakve suvisle investicijske preporuke.

Prava je istina da se svašta može dogoditi. Ipak, Bloomberg je potražio pomoć nekolicine stručnjaka kako bi dobio njihove najbolje savjete o tome kako se pripremiti za sljedeću godinu, a da se ne kladite previše ni na jedan ishod.

Razmotrite svoje razine rizika

Uz nekoliko potencijalnih prepreka u 2024. - hlađenje tržišta rada, još uvijek visoke kamatne stope, povišena inflacija - pametno je preispitati koliki rizik preuzimate u svom portfelju, rekao je Kyle Newell, vlasnik Newell Wealth Managementa u Orlandu.

"Ljudi bi svakako trebali biti oprezni i moći prebroditi bilo kakvu vrstu pada", rekao je. "Svakome tko je uložio u dionice taj novac ne bi trebao trebati najmanje tri do pet godina."

Većina brokerskih platformi nudi značajke koje vam mogu pomoći da procijenite pravu razinu rizika koju trebate preuzeti na temelju vašeg vremenskog horizonta.

Ne odustajte od investiranja

Samo nemojte trčati prema izlazima. Sljedeća bi godina još uvijek mogla donijeti snažne povrate za dionice i obveznice, rekao je Noah Damsky, direktor tvrtke Marina Wealth Advisors u Los Angelesu.

Smanjenje stope Fed-a moglo bi potaknuti rast, osobito ako zarade poduzeća ostanu jake.

Jerome Powell, predsjednik Federalnih rezervi Fotograf: Alyssa Pointer/Bloomberg
"Čini se da smo vjerojatno vidjeli najgoru inflaciju, a ne čini se da imamo neki veliki kreditni balon iz 2008. ili nešto slično", rekao je Damsky. "Ne mislim da će ovo biti godina razbojnika, ali će sljedećih 12 mjeseci biti vjetar u leđa."

Ne napuštajte 60/40

Klasična struktura portfelja od 60% dionica i 40% obveznica imala je problema prošle godine, ostvarivši najlošiju izvedbu od 2008. A neka nedavna istraživanja sugeriraju da je ulagačima bolje da ulažu sve u dionice.

Ali nemojte još odustati od toga. Savjetnici kažu da s vršnim ili skoro vršnim kamatnim stopama obveznički dio portfelja konačno može imati dobre rezultate.

Newell kaže da je još uvijek obožavatelj 60/40, osobito ako ga diverzificirate dodavanjem međunarodnih dionica, kao i mješavine državnih obveznica i korporativnih obveznica.

Procijenite svoje mogućnosti gotovine

Više kamatne stope znače da su ulagači ove godine konačno dobili solidan povrat novca. To bi se moglo promijeniti ako Fed snizi stope, stoga Damsky preporučuje razmatranje jednogodišnjih do trogodišnjih državnih obveznica kako bi se osigurao prinos, koji se trenutačno kreće od oko 5,1% za jednogodišnje trezorske zapise do 4,4% za trogodišnje trezorske zapise .

I obveznice također trenutno nude 5,27% prinosa, što je pad od povijesnog rekorda prošle godine, ali još uvijek blagi porast u odnosu na 4,3% ranije ove godine.

Ponovno razmislite o kriptu

Nitko ne kaže da treba uložiti sve u kripto. Ali dodavanje malog dijela vašem portfelju moglo bi pomoći u diverzifikaciji, kažu neki savjetnici.

Bitkoin je ove godine imao ogroman porast, a njegova cijena se više nego udvostručila. Osim toga, Bitcoin ETF bi konačno mogao biti objavljen sljedeće godine, što bi ulaganje učinilo lakšim nego ikad.

"Pažnja i buka oko Bitcoina ponovno dobivaju sve više maha", rekao je Craig Toberman, osnivač Toberman Wealtha u St. Louisu. “Mnogima se čini da izlazimo iz ove kripto zime.”

Tagovi: Bloomberg, investricije, kripto, kripzovalčuite, bitcoin, gotovina, dionice, obveznice
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE