GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Omogućena trgovina svježim mesom i svinjokolja

Omogućena trgovina svježim mesom i svinjokolja
MESO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2023 / 16:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo da je Europska komisija (EK) donijela pozitivnu odluku za Hrvatsku, kojom je omogućena trgovina svježim mesom i svinjokolja.

Iz Ministarstva u priopćenju navode kako je na današnjem sastanku Stalnog odbora za zdravlje životinja održanog u Bruxellesu Hrvatska prezentirala mjere i aktivnosti provedene u svrhu suzbijanja afričke svinjske kuge (ASK), kao i ažurirani akcijski plan kojim se daju garancije za mogućnost regionalizacije određenih područja zemlje koja su do sada bila pod rigoroznim mjerama kontrole ove bolesti.

- Predložene mjere i akcijski plan danas su jednoglasno podržani od strane Europske komisije (EK) i država članica, istaknuli su iz Ministarstva.

Napominju i kako o opravdanosti mjera i podizanja svijesti subjekata koji drže svinje, koje i dalje provodi Ministarstvo s nadležnim službama na terenu, govori činjenica da od 29. studenog ove godine nije zabilježen niti jedan novi slučaj pojave ASK.

- Ključno je da je regionalizacijom i uvođenjem novih zona, omogućeno stavljanje na tržište Hrvatske svježe meso svinja koje potječe iz zona ograničenja (Vukovarsko-srijemska te dio Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije) kao i klanje svinja na objektima za vlastite potrebe, uz ispunjavanje svih biosigurnosnih i drugih propisanih uvjeta za držanje svinja na objektima, te nakon prethodno provedenih veterinarskih pregleda, kazali su iz Ministarstva.

Posebice ističu da je "osim zoniranja Vukovarsko-srijemske i dijela Brodsko-posavske županije, nova zona i prije roka određenog u siječnju iduće godine, proširena i na područje dijela Osječko-baranjske županije".

Iz Ministarstva ocjenjuju kako je ovo "veliki uspjeh veterinarske struke i svih nadležnih službi koje su provele brojne mjere i aktivnosti na terenu, te znak svim proizvođačima svinja da se pridržavanjem biosigurnosti i svih drugih propisanih mjera može nastaviti proizvodnja i poslovanje, a uz to i očuvati tradicija".

Također su čestitali i zahvalili odgovornim svinjogojcima koji su pridržavanjem mjera doprinijeli suzbijanju afričke svinjske kuge.

- Napori i provođenje svih mjera od pojave afričke svinjske kuge su se isplatili, čime su Vlada i Ministarstvo poljoprivrede očuvali svinjogojstvo u Slavoniji, pomogle sektoru i omogućili trgovinu svježim mesom i svinjokolju na gospodarstvima za vlastite potrebe, zaključuje se u priopćenju.

Nešto ranije, premijer Andrej Plenković objavio je na platformi X, bivšem Twitteru, da će od idućeg tjedna biti omogućena trgovina svježim mesom i svinjokolja na objektima za vlastite potrebe, uz poštivanje biosigurnosnih i drugih uvjeta.

- Danas je Stalno odbor Europske komisije donio pozitivnu odluku za Hrvatsku kojom se omogućuje regionalizacija i uvođenje novih zona, odnosno blaži režim za naše svinjogojce. Odluka stupa na snagu idući tjedan, objavio je Plenković.

Čestitao je ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, veterinarskoj struci, nadležnim službama i svinjogojcima "koji su propisivanjem i pridržavanjem mjera pridonijeli suzbijanju ASK i očuvanju proizvodnje i tradicije u Hrvatskoj".

- Bit će omogućena trgovina svježim mesom i svinjokolja na objektima za vlastite potrebe, uz poštivanje biosigurnosnih i drugih uvjeta. Osim zoniranja Vukovarsko-srijemske i dijela Brodsko-posavske županije, nova zona i prije roka proširena je i na Osječko-baranjsku županiju, kaže se u objavi premijera na X-u.

- Što se tiče svinjokolje, promet svježim mesom podrazumjeva i klanje na gospodarstvu uz veterinarski nadzor, ali za vlastite potrebe. Očekujemo objavu u službenom glasniku za nekoliko dana, dodala je ministrica Vučković.

Tagovi: svinjkolja, svinje, meso, hrana
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE