GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Održivi turizam u fokusu Europskog parlamenta

Održivi turizam u fokusu Europskog parlamenta
SJEDNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2023 / 10:34
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - U utorak počinje nova plenarna sjednica Eu parlamenta. U fokusu - Kratkoročni najam: nova EU pravila za veću transparentnost i održivi turizam.

Tržište kratkoročnog najma posljednjih je godina u snažnom porastu, ponajviše zahvaljujući širenju internetskih platformi. Iako raznolika ponuda smještaja, koja obuhvaća i privatne objekte koji se iznajmljuju gostima, može pozitivno utjecati na turizam, eksponencijalni rast uzrokuje i probleme. Nedostatak dostupnih stambenih prostora u popularnim turističkim odredištima, više cijene najma i utjecaj na život lokalnog stanovništva samo su neki od tih negativnih učinaka. U EU-u je 2022. godine rezervirano 547 milijuna noćenja na četiri velike internetske platforme (Airbnb, Booking, Expedia Group i Tripadvisor).

Najveći broj gostiju koji su koristili kratkoročni najam u 2022. zabilježen je u Parizu (13,5 milijuna), nakon čega slijede Barcelona i Lisabon, s više od 8,5 milijuna gostiju te Rim s više od 8 milijuna gostiju. Kad je riječ o statističkim regijama unutar EU-a, lani je najveći broj noćenja rezerviranih putem internetskih platformi zabilježen u Jadranskoj Hrvatskoj (27 milijuna), Andaluziji (25 milijuna) i regiji Provansa - Alpe - Azurna obala (22 milijuna). Kad se uzmu u obzir podaci o lokalnom stanovništvu, europski gradovi koji su u 2022. imali najveći udio turista u kratkoročnom smještaju u odnosu na broj lokalnih stanovnika su Benidorm i Benalmádena u Španjolskoj (6,1 % i 4,4 %) te Zadar, Pula i Split u Hrvatskoj (4,9 %, 4,3 % i 3,7 %).

Da bi se te vrijednosti stavile u perspektivu, treba istaknuti da ovaj omjer u EU-u prosjeku iznosi 0,33 %. Zbog nedostatka transparentnosti kod kratkoročnog najma nadležnim je tijelima teško učinkovito pratiti i regulirati te usluge, osigurati usklađenost s lokalnim propisima, oporezivanjem i sigurnosnim standardima. Neka se odredišta teško nose s brzim rastom kratkoročnog najma koji može promijeniti stambena područja i dodatno opteretiti javne usluge poput prikupljanja otpada na primjer. Stoga je lani Europska komisija izradila prijedlog za osiguravanje veće transparentnosti kratkoročnog najma i potporu javnim tijelima u promicanju održivog turizma. Parlament i Vijeće unijeli su izmjene i postigli dogovor o konačnoj verziji prijedloga u studenome ove godine.

EU mjere uključuju: jedinstveni registracijski broj domaćina koji nudi kratkoročni najam, kako bi se olakšala identifikacija i provjera informacija od strane nadležnih tijela; obvezu provjere točnosti podataka i provođenje nasumičnih provjera od strane internetskih platformi. Nadležna tijela moći će ukloniti objekte koji nisu u skladu s pravilima i po potrebi izreći novčane kazne platformama; uspostavu „jedinstvenih digitalnih ulaznih točaka” u državama članicama za pomoć lokalnim tijelima u praćenju aktivnosti iznajmljivanja i poboljšanju turizma. Za male platforme koje u prosjeku imaju do 4 250 oglasa primjenjivat će se jednostavniji sustav za razmjenu podataka. Prije stupanja na snagu, Vijeće i Parlament trebaju potvrditi načelni dogovor, a nakon toga države članice imat će 24 mjeseca za njegovu provedbu.

Tagovi: ODRŽIVOST, TURIZAM, ODRŽIVI TURIZAM, LISABON, barcelona, rim
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE