GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odlična godina za obvezne mirovinske fondove

Odlična godina za obvezne mirovinske fondove
MIROVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.07.2023 / 07:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF-ova) na kraju lipnja 2023. iznosila je 18,9 milijardi eura, što je za 333 milijuna eura (1,8 posto) više u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na početak godine neto imovina svih OMF-ova porasla je za 1,4 milijarde eura (7,6 posto), a polugodišnji rast neto imovine po kategorijama iznosi za OMF kategorije A 70,9 milijuna eura (27,7 posto), za OMF kategorije B milijardu eura (6,6 posto) i za OMF kategorije C 230,9 milijuna eura (16,1 posto).

Time je u cijelosti nadoknađen pad vrijednosti imovine obveznih mirovinskih fondova iz prethodne godine, izvijestila je Hanfa u najnovijem mjesečnom izvješću za lipanj ove godine, piše Novi list.

U Hanfi kažu da su OMF-ovi na kraju lipnja 2023. imali ukupno 2.203.918 članova, odnosno 4.940 članova (0,22 posto) više u odnosu na prethodni mjesec.

Pritom se u B kategoriji nalazilo 83,6 posto, u A kategoriji 12,8 posto te u C kategoriji 4,4 posto od ukupnog broja članova OMF-ova. Od ukupno 6.463 nova člana u lipnju, njih 6.347 (98,2 posto) automatizmom je rasporedio Regos.

Zbog odlaska u mirovinu ili smrti u lipnju je prestalo članstvo za 1.523 osiguranika. Ukupni neto doprinosi uplaćeni u OMF-ove u lipnju iznosili su 103,5 milijuna eura (0,6 posto neto imovine s kraja svibnja).

Istovremeno su ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova iznosili 30,9 milijuna eura (0,2 posto neto imovine s kraja svibnja), što je 1,7 milijuna eura više u odnosu na prethodni mjesec, navodi Hanfa.

U izvješću se navodi i da su na kraju lipnja nominalni mjesečni prinosi Mirexa iznosili 2,1 posto za kategoriju A, 1,5 posto za kategoriju B i 0,2 posto za kategoriju C

– Godišnji prinosi Mirexa iznosili su 9,6 posto za kategoriju A, 5,1 posto za kategoriju B i 0,6 posto za kategoriju C, a anualizirani prinosi od početka rada OMF-ova iznosili su 6,9 posto za Mirex A, 5,1 posto za Mirex B i 3,2 posto za Mirex C.

Promatrajući od početka 2023., polugodišnji prinos za kategoriju A iznosio je 8,4 posto, za kategoriju B 5,2 posto i za kategoriju C 1,1 posto.

Obveznička ulaganja OMF-ova na kraju lipnja 2023. iznosila su 11,8 milijardi eura (62,3 posto imovine) te se njihov udio smanjio za 0,2 postotna boda na mjesečnoj razini.

Zastupljenost ulaganja u dionice u imovini OMF-ova povećala se za 0,4 postotna boda na mjesečnoj razini te su ona na kraju lipnja 2023. iznosila 21,8 posto imovine OMF-ova (4,1 milijardi eura).

Pritom su ulaganja u domaće dionice činila 13 posto, a ulaganja u strane dionice 8,8 posto imovine OMF-ova. Ulaganja u investicijske fondove iznosila su 2,1 milijardu eura (11,4 posto imovine) te se njihov udio u ukupnoj imovini povećao za 0,3 postotna boda u odnosu na prethodni mjesec.

Novac i depoziti činili su u lipnju 2,3 posto imovine, odnosno 429,5 milijuna eura, navodi Hanfa.

Iz Hanfe su izvijestili i da je na kraju lipnja u Hrvatskoj poslovalo i osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ODMF), koji su imali 382.965 članova te 21 zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond (ZDMF), s 47.818 članova.

Ukupne mjesečne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove (DMF) iznosile su 8,5 milijuna eura, što je 0,4 milijuna eura više nego prethodni mjesec.

Istodobno su ukupne mjesečne isplate iznosile 3,4 milijuna eura, što je 0,4 milijuna eura manje u odnosu na svibanj 2023. Neto imovina DMF-ova u lipnju je tako dosegnula iznos od 1,13 milijardi eura, što je za 23,2 milijuna eura ili 2,1 posto više na mjesečnoj razini.

Od početka 2023. godine ukupna neto imovina DMF-ova povećala se za 193,4 milijuna eura odnosno 14 posto, podaci su Hanfe.

I kod ulaganja DMF-ova najveći dio portfelja čine obveznice, s udjelom od 55,5 posto u ukupnoj neto imovini, zatim dionice s 25,8 posto te investicijski fondovi s 11,9 posto.

Iz Hanfe su izvijestili i da je ukupna neto imovina 106 UCITS fondova (otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom), koliko ih je u lipnju poslovalo u Hrvatskoj, krajem mjeseca iznosila dvije milijarde eura te je bila za 28,4 milijuna eura ili 1,4 posto veća nego prethodni mjesec. odnosu na početak godine, neto imovina UCITS fondova manja je za 137,6 milijuna eura ili 6,4 posto.

Neto imovina Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji na kraju lipnja iznosila je 140,4 milijuna eura, uz mjesečni rast od 1,3 posto, pri čemu je mjesečni prinos fonda iznosio 1,4 posto, podaci su Hanfe.

Tagovi: obvezni mirovinski fondovi, Hanfa, Erste Plavi, AZ OMF, Raiffeisen OMF, PBZ Croatia osiguranje
PROČITAJ I OVO
Ovo su tri razloga zbog kojih sve više investitora dodaje investicijsko zlato u svoj portfelj
ZLATO
Ovo su tri razloga zbog kojih sve više investitora dodaje investicijsko zlato u svoj portfelj
Investicijsko zlato u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika zadnjih je godina postalo popularan izbor kod domaćih investitora i štediša, što je u skladu s inozemnim trendovima.
Preminuo Charlie Munger, desna ruka Warrena Buffetta
IN MEMORIAM
Preminuo Charlie Munger, desna ruka Warrena Buffetta
NEW YORK - Milijarder Charlie Munger, investicijski mudrac koji se obogatio i prije nego što je postao desna ruka Warrena Buffetta u Berkshire Hathawayu, preminuo je u 99. godini.
Wall Street: Komentari iz Feda podigli indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Komentari iz Feda podigli indekse
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u utorak, nastavljajući uspon u studenom, jer su komentari dužnosnika Federalnih rezervi potaknuli nadu da središnja banka možda neće morati dodatno podizati kamatne stope.
Zagrebačka burza: Rast indeksa, HT u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Rast indeksa, HT u fokusu
ZAGREB - Utorak je donio nastavak rasta indeksa na Zagrebačkoj burzi uz slabašan promet.
Pokretanje InterCapital BET-TRN UCITS ETF-a na Bukureštanskoj burzi
FONDOVI
Pokretanje InterCapital BET-TRN UCITS ETF-a na Bukureštanskoj burzi
ZAGREB - Društvo INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. sklopilo je sa Investimentalom, ovlaštenim sudionikom i brokerom bukureštanske burze, ugovor za obaljanje poslova održavatelja tržišta za UCITS ETF pod-fond InterCapital BET TRN ETF-a, čije se uvrštenje očekuje u prvom kvartalu iduće godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE