GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Norveška vlada blokirala ulaganja mirovinskog fonda u neizlistane dionice

Norveška vlada blokirala ulaganja mirovinskog fonda u neizlistane dionice
BLOKADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2024 / 16:55
Autor: SEEbiz
OSLO - Norveški mirovinski fond ne bi trebao u ovom trenutku ulagati u vlasničke udjele u kompanijama čijim se dionicama ne trguje na burzama zbog većih naknada i "manje transparentnih" informacija, objavila je vlada.

Norveška središnja banka, koja upravlja stabilizacijskim fondom, preporučila je prošle godine da se do pet posto imovine fonda uloži u vlasničke udjele kompanija čije dionice nisu uvrštene u burzovne kotacije. To bi, po sadašnjim brojkama, odgovaralo iznosu od oko 80 milijardi dolara.

Najveći mirovinski fond u svijetu ulaže višak prihoda od nafte i plina u dionice u burzovnoj kotaciji, državne i korporativne obveznice, neuvrštene nekretnine i infrastrukturne projekte za zelenu energiju, poput vjetroelektrana. Trenutno upravlja imovinom u vrijednosti oko 1,6 bilijuna dolara.

"Zaključili smo da u ovom trenutku nećemo otvoriti mogućnost ulaganja u dionice koje nisu u burzovnim kotacijama", rekao je ministar financija Trygve Slagsvold Vedum na konferenciji za novinare. Takva ulaganja nosila bi veće naknade, manje transparente informacije i potrebu za širokim političkim konsenzusom.

"Nastavit ćemo razmatrati tu mogućnost", dodao je ministar. Vlada je odlučila da trenutno nije vrijeme za ulaganja u neizlistane dionice dijelom i zato što treba sačuvati stabilnost u Norveškoj u razdoblju političke nestabilnosti u inozemstvu, rekla je Vedumova zamjenica Ellen Reitan.

Stabilnost važnih institucija važna je u nestabilnim vremenima, a naftni fond definitivno je važna institucija, rekla je Reitan za Reuters.

Ministarstvo financija objavilo je da planira uspostaviti neovisno stručno vijeće za fond čije će podatke koristiti pri budućim odlukama o pitanjima poput ulaganja u neizlistane dionice, rekao je Vedum.

U fondu su zadovoljni što ministarstvo nije definitivno otklonilo mogućnost ulaganja u neizlistane dionice. "Veselimo se sastanku s parlamentarnim odborom za financije u ovom mjesecu kako bismo odgovorili na pitanja o toj temi", stoji u elektronskoj poruci Reutersu.

Parlament je odbacio zahtjev da se dio novca u mirovinskom fondu ulaže u kapital tvrtki čijim se dionicama ne trguje na burzama, uz obrazloženje da bi to moglo biti preskupo i da bi onemogućilo kontinuiranu analizu prinosa.

Ulaganje u neizlistane dionice omogućilo bi fondu da novac usmjeri u tvrtke koje tek planiraju uvrštenje u burzovnu kotaciju, uključujući one u brzorastućem tehnološkom sektoru, kao što je umjetna inteligencija.

Kritičari pak smatraju da bi se fond trebao držati višedesetljetne uspješne formule praćenja globalnih burzovnih indeksa. Zagovornici uzvraćaju da upravo kompanije s neizlistanim dionicama danas čine veći i brzo rastući dio gospodarstva.

Izvršni direktor fonda Nicolai Tangen smatra da je pravi trenutak da fond počne ulagati u takve tvrtke, s obzirom na trenutno visoke kamatne stope i relativno mali broj novih burzovnih uvrštenja širom svijeta.

Tagovi: norveška, norveški mirovinski fond
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Nvidia podigla Nasdaq do rekorda
REKORDI
Wall Street: Nvidia podigla Nasdaq do rekorda
NEW YORK - Nasdaq Composite porastao je u ponedjeljak, potaknut dobicima Nvidije i drugih tehnoloških kompanija. U međuvremenu, Dow Jones Industrial Average zaostajao je za širim tržištem jer je JPMorgan Chase vodio gubitke.
Zagrebačka burza: Dalekovod nastavio niz, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dalekovod nastavio niz, indeksi u plusu
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je rast indeksa Zagrebačke burze uz nešto slabiju likvidnost.
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
BLAGI RAST
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
RIJEKA - Prošle su turističke sezone u Hrvatskoj jedna od glavnih tema bile - visoke cijene. Ove godine do novih većih poskupljenja ne bi trebalo doći, pa će se cijene kretati na razini prošlogodišnjih.
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara

LONDON - Bakar je porastao na svoju najvišu razinu ikad, produžujući snažan, višemjesečni uspon potaknut financijskim ulagačima koji su se nagomilali na tržištu u iščekivanju produbljivanja manjka opskrbe.

Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
POSLJEDICE BREXITA
Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
LONDON - Britanska vlada procjenjuje da će, nakon brojnih odgoda, morati potrošiti najmanje šest milijardi dolara na provedbu graničnih procedura nakon Brexita, objavio je parlamentarni odbor za financije u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE