GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto imovina OMF-ova u kolovozu porasla za 126,9 milijuna eura

Neto imovina OMF-ova u kolovozu porasla za 126,9 milijuna eura
MIROVINCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2023 / 16:30
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) krajem kolovoza 2023. iznosila je 19,3 milijarde eura, što je 126,9 milijuna eura ili 0,7 posto više u odnosu na prethodni mjesec, pokazuje najnovije mjesečno izvješće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

OMF-ovi su krajem kolovoza ukupno imali 2.220.479 članova, odnosno 9.820 članova ili 0,44 posto više u odnosu na srpanj ove godine.

U kolovozu su OMF-ovi zabilježili 10.860 novih članova, pri čemu ih je veliku većinu, 98,1 posto, automatizmom rasporedio Regos (Središnji registar osiguranika).

Zbog odlaska u mirovinu ili smrti, u kolovozu ove godine prestalo je članstvo za 1.040 osiguranika.

U kolovozu su ukupni neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove iznosili 108,6 milijuna eura, a ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova 19,1 milijun eura ili 9,4 milijuna eura manje u odnosu na prethodni mjesec.

Po podacima Hanfe, nominalni mjesečni prinosi Mirexa na kraju kolovoza za A kategoriju, koja je namijenjena mlađim osiguranicima i ima najviši rizik ulaganja, iznosili su 0,2 posto, za B kategoriju, odnosno osiguranike na sredini radnog vijeka, uz srednje rizična ulaganja, 0,3 posto, a za C kategoriju, namijenjenu osiguranicima koji uskoro idu u mirovinu, 0,04 posto.

Godišnji prinosi imali su pozitivni predznak u kategoriji A, uz rast od 9,4 posto, te kategoriji B za 4,5 posto, dok je u kategoriji C zabilježen pad za 0,1 posto.

Anualizirani prinosi Mirexa od početka rada OMF-ova bili su pozitivni u sve tri kategorije, a za Mirex A iznosili su sedam posto, za Mirex B 5,1 posto i za Mirex C 3,2 posto.

Obveznice su na kraju kolovoza i dalje bile dominantan oblik ulaganja u strukturi OMF-ova, s 12 milijardi eura i udjelom od 62 posto, pri čemu se taj udjel povećao za 0,3 postotna boda na mjesečnoj razini.

Istovremeno, blago se povećala i zastupljenost ulaganja u dionice u imovini OMF-ova, za 0,04 postotna boda, te su ona krajem kolovoza iznosila 4,3 milijarde eura, odnosno 22,1 posto imovine OMF-ova.

Od ostalih oblika ulaganja najzastupljenija su ulaganja u investicijske fondove, s 2,2 milijarde eura i udjelom od 11,3 posto na razini svih obveznih mirovinskih fondova, podaci su Hanfe za drugi stup mirovinske štednje (individualna kapitalizirana štednja).

Tagovi: obvezni mirovinski fondovi, Hanfa, Erste Plavi, AZ OMF, Raiffeisen OMF, PBZ Croatia osiguranje
PROČITAJ I OVO
Ovo su tri razloga zbog kojih sve više investitora dodaje investicijsko zlato u svoj portfelj
ZLATO
Ovo su tri razloga zbog kojih sve više investitora dodaje investicijsko zlato u svoj portfelj
Investicijsko zlato u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika zadnjih je godina postalo popularan izbor kod domaćih investitora i štediša, što je u skladu s inozemnim trendovima.
Preminuo Charlie Munger, desna ruka Warrena Buffetta
IN MEMORIAM
Preminuo Charlie Munger, desna ruka Warrena Buffetta
NEW YORK - Milijarder Charlie Munger, investicijski mudrac koji se obogatio i prije nego što je postao desna ruka Warrena Buffetta u Berkshire Hathawayu, preminuo je u 99. godini.
Wall Street: Komentari iz Feda podigli indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Komentari iz Feda podigli indekse
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u utorak, nastavljajući uspon u studenom, jer su komentari dužnosnika Federalnih rezervi potaknuli nadu da središnja banka možda neće morati dodatno podizati kamatne stope.
Zagrebačka burza: Rast indeksa, HT u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Rast indeksa, HT u fokusu
ZAGREB - Utorak je donio nastavak rasta indeksa na Zagrebačkoj burzi uz slabašan promet.
Pokretanje InterCapital BET-TRN UCITS ETF-a na Bukureštanskoj burzi
FONDOVI
Pokretanje InterCapital BET-TRN UCITS ETF-a na Bukureštanskoj burzi
ZAGREB - Društvo INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. sklopilo je sa Investimentalom, ovlaštenim sudionikom i brokerom bukureštanske burze, ugovor za obaljanje poslova održavatelja tržišta za UCITS ETF pod-fond InterCapital BET TRN ETF-a, čije se uvrštenje očekuje u prvom kvartalu iduće godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE