GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto imovina OMF-ova u kolovozu porasla za 126,9 milijuna eura

Neto imovina OMF-ova u kolovozu porasla za 126,9 milijuna eura
MIROVINCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2023 / 16:30
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) krajem kolovoza 2023. iznosila je 19,3 milijarde eura, što je 126,9 milijuna eura ili 0,7 posto više u odnosu na prethodni mjesec, pokazuje najnovije mjesečno izvješće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

OMF-ovi su krajem kolovoza ukupno imali 2.220.479 članova, odnosno 9.820 članova ili 0,44 posto više u odnosu na srpanj ove godine.

U kolovozu su OMF-ovi zabilježili 10.860 novih članova, pri čemu ih je veliku većinu, 98,1 posto, automatizmom rasporedio Regos (Središnji registar osiguranika).

Zbog odlaska u mirovinu ili smrti, u kolovozu ove godine prestalo je članstvo za 1.040 osiguranika.

U kolovozu su ukupni neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove iznosili 108,6 milijuna eura, a ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova 19,1 milijun eura ili 9,4 milijuna eura manje u odnosu na prethodni mjesec.

Po podacima Hanfe, nominalni mjesečni prinosi Mirexa na kraju kolovoza za A kategoriju, koja je namijenjena mlađim osiguranicima i ima najviši rizik ulaganja, iznosili su 0,2 posto, za B kategoriju, odnosno osiguranike na sredini radnog vijeka, uz srednje rizična ulaganja, 0,3 posto, a za C kategoriju, namijenjenu osiguranicima koji uskoro idu u mirovinu, 0,04 posto.

Godišnji prinosi imali su pozitivni predznak u kategoriji A, uz rast od 9,4 posto, te kategoriji B za 4,5 posto, dok je u kategoriji C zabilježen pad za 0,1 posto.

Anualizirani prinosi Mirexa od početka rada OMF-ova bili su pozitivni u sve tri kategorije, a za Mirex A iznosili su sedam posto, za Mirex B 5,1 posto i za Mirex C 3,2 posto.

Obveznice su na kraju kolovoza i dalje bile dominantan oblik ulaganja u strukturi OMF-ova, s 12 milijardi eura i udjelom od 62 posto, pri čemu se taj udjel povećao za 0,3 postotna boda na mjesečnoj razini.

Istovremeno, blago se povećala i zastupljenost ulaganja u dionice u imovini OMF-ova, za 0,04 postotna boda, te su ona krajem kolovoza iznosila 4,3 milijarde eura, odnosno 22,1 posto imovine OMF-ova.

Od ostalih oblika ulaganja najzastupljenija su ulaganja u investicijske fondove, s 2,2 milijarde eura i udjelom od 11,3 posto na razini svih obveznih mirovinskih fondova, podaci su Hanfe za drugi stup mirovinske štednje (individualna kapitalizirana štednja).

Tagovi: obvezni mirovinski fondovi, Hanfa, Erste Plavi, AZ OMF, Raiffeisen OMF, PBZ Croatia osiguranje
PROČITAJ I OVO
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE