GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nestašica lijekova: Najgore tek dolazi

Nestašica lijekova: Najgore tek dolazi
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.04.2023 / 10:13
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Zbog kratkotrajnih problema u proizvodnji, na tržištu se u svibnju očekuje nestašica analgetika i antipiretika Plivadona, lijeka koji se često koristi protiv bolova i visoke temperature, najavili su iz Plive.

To je tek kap u moru nestašica lijekova, koja se intenzivirala od prošle jeseni, otkada sve češće tražimo zamjenske antibiotike, lijekove za hipertenziju, kolesterol, pa čak i za onkološke i psihičke bolesti.

Da je problem s opskrbom lijekovima itekako prisutan govore podaci da smo 2019. imali 234 nestašice lijeka, 2020. 199, 2021. 165, a prošle godine čak 350.

Iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) potvrđuju da je, što se tiče lijekova široke potrošnje, trenutačno nestašica različitih lijekova za kronična stanja kao što su antihipertenzivi i antibiotici, piše Jutarnji list.

Vezano uz antibiotike koje koriste djeca, vlada nestašica sirupa Klavocin i Sumamed, no dostupni su zamjenski lijekovi s istom djelatnom tvari ili iz iste terapijske skupine.

- Trenutačnim nestašicama najviše su pogođene respiratorne infekcije, što je povezano s naglim porastom potražnje lijekova za tu skupinu bolesti. Međutim, za sve lijekove koji su trenutačno u nestašici osigurani su zamjenski lijekovi - navode iz HALMED-a. Pojašnjavaju da su to najčešće drugi lijekovi s istom namjenom koji su dostupni na našem tržištu ili lijekovi koji se nabavljaju preraspodjelom zaliha istog ili zamjenskog lijeka s tržišta druge države članice Europske unije.

Prilikom zaprimanja prijave nestašice lijeka HALMED evaluira njezinu kritičnost kroz dva ključna parametra: terapijska primjena lijeka - odobrene indikacije, rizik od izostanka liječenja i dostupnost alternativnih opcija liječenja - druge jačine/formulacije istog lijeka, generička supstitucija, terapijska supstitucija.

Jerko Jakšić, predsjednik Udruge proizvođača lijekova (HUP), kaže da je nestašica lijekova trajno nesvršeno vrijeme, a počela je prošle godine i ne očekuje se skoro rješenje.

Činjenica je, kaže, da je trenutačno stabilno, ali samo zato što polako prestaju sezone prehlada, kada je veća potražnja za antibioticima i drugim lijekovima koji se više koriste u zimskom periodu.

- No, najesen možemo očekivati intenzivne probleme, a jedan od najvećih su cijene. Kada imate antibiotik s cijenom ispod eura ili kada upalu pluća liječite s tom cijenom, jasno je da je proizvođačima to neisplativo - kaže Jakšić i upozorava da ćemo imati problema s bolestima koje antibiotik rješava bez problema, a bez te terapije mogu biti kobne za čovjeka.

- Primjerice, streptokok se kod djece jednostavno liječi, ali ako nema lijeka, znamo što se može dogoditi - kaže Jakšić i napominje da je u zadnjih deset godina s tržišta nestalo čak 40 posto različitih antibiotika.

Osim toga, problem je povremeno i s lijekovima za onkološke bolesnike, kao i s lijekovima za kardiovaskularne bolesti i hipertenziju.

Trenutačno, kaže Jakšić, najveće probleme imaju liječnici obiteljske medicine i pedijatri koji su u izazovu pronalaska pojedinih lijekova za pacijente.

- Upravo zato, kako bi se osigurale, pojedine zemlje, poput Njemačke i Portugala, podižu cijene koje njihove države plaćaju za te jeftine lijekove kako bi ih uspjeli nabaviti - kaže Jakšić i dodaje kako se s Ministarstvom zdravstva trenutačno pregovara upravo na tu temu.

Tagovi: nestašica lijekova, Pliva, Plivadon, Sumamed, uDRUGA PROIZVOĐAČA LIJEKOVA, HALMED, Jerko Jakšić
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE