GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavljen rast imovine mirovinskih fondova

Nastavljen rast imovine mirovinskih fondova
MIROVINCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.08.2023 / 07:52
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) krajem srpnja 2023. iznosila je 19,2 milijarde eura, što je 268,5 milijuna eura ili 1,4 posto više u odnosu na prethodni mjesec, pokazuje najnovije mjesečno izvješće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

OMF-ovi su krajem srpnja ukupno imali 2.210.659 članova, odnosno 6.741 člana ili 0,31 posto više u odnosu na lipanj ove godine.

U srpnju su OMF-ovi zabilježili 8.298 novih članova, pri čemu ih je veliku većinu, 97,7 posto, automatizmom rasporedio Regos (Središnji registar osiguranika).

Zbog odlaska u mirovinu ili smrti, u srpnju ove godine prestalo je članstvo za 1.557 osiguranika.

U srpnju su ukupni neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove iznosili 109,9 milijuna eura, a ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova 28,5 milijuna eura ili 2,4 milijuna eura manje u odnosu na prethodni mjesec.

Po podacima Hanfe, nominalni mjesečni prinosi Mirexa na kraju srpnja za A kategoriju, koja je namijenjena mlađim osiguranicima i ima najviši rizik ulaganja, iznosili su 1,8 posto, za B kategoriju, odnosno osiguranike na sredini radnog vijeka, uz srednje rizična ulaganja, jedan posto, a za C kategoriju, namijenjenu osiguranicima koji uskoro idu u mirovinu, 0,2 posto.

Godišnji prinosi imali su pozitivni predznak u kategoriji A, uz rast od devet posto, te kategoriji B, za četiri posto, dok je u kategoriji C zabilježen pad za 0,6 posto.

Anualizirani prinosi Mirexa od početka rada OMF-ova bili su pozitivni u sve tri kategorije, a za Mirex A iznosili su sedam posto, za Mirex B 5,1 posto i za Mirex C 3,2 posto.

Obveznice su na kraju srpnja i dalje bile dominantan oblik ulaganja u strukturi OMF-ova, s 11,8 milijardi eura i udjelom od 61,7 posto, pri čemu se taj udjel smanjio za 0,6 postotnih bodova na mjesečnoj razini.

Istovremeno, povećala se zastupljenost ulaganja u dionice u imovini OMF-ova, za 0,3 postotna boda, te su ona krajem srpnja iznosila 4,2 milijarde eura, odnosno 22,1 posto imovine OMF-ova.

Od ostalih oblika ulaganja najzastupljenija su ulaganja u investicijske fondove, s 2,2 milijarde eura i udjelom od 11,5 posto na razini svih obveznih mirovinskih fondova, podaci su Hanfe za drugi stup mirovinske štednje (individualna kapitalizirana štednja).

Na kraju srpnja u Hrvatskoj je poslovalo i osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ODMF), koji su imali 384.307 članova te 21 zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond (ZDMF), s 47.913 članova.

Ukupne mjesečne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove (DMF) iznosile su 8,2 milijuna eura, što je 0,4 milijuna eura manje nego prethodni mjesec. Istodobno su ukupne mjesečne isplate iznosile 3,2 milijuna eura, što je 0,1 milijun eura manje u odnosu na lipanj 2023.

Neto imovina DMF-ova u srpnju je tako iznosila 1,2 milijarde eura, što je za 16,4 milijuna eura ili 1,4 posto više na mjesečnoj razini.

Naplaćena premija društava za osiguranje u sedam mjeseci dosegnula milijardu eura
U srpnju 2023. poslovalo je ukupno 15 društava za osiguranje. Ukupna naplaćena premija u prvih sedam mjeseci 2023. iznosila je milijardu eura, od čega se 173,2 milijuna eura odnosilo na premiju životnih osiguranja, a 829,9 milijuna eura na premiju neživotnih osiguranja.

U strukturi naplaćene premije neživotnih osiguranja najzastupljenije je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila (35,6 posto), zatim osiguranje cestovnih vozila (17,9 posto) te osiguranje od požara i elementarnih šteta (9,2 posto).

Iznos likvidiranih šteta u prvih sedam mjeseci ove godine iznosio je 637,4 milijuna eura. Od tog iznosa na životno se osiguranje odnosilo 257,2 milijuna eura, a na neživotno osiguranje 380,2 milijuna eura.

U ukupnom iznosu likvidiranih šteta u neživotnom osiguranju na osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila otpada 43,3 posto, osiguranje cestovnih vozila 20,9 posto te osiguranje od požara i elementarnih šteta 6,5 posto, navedeno je u Hanfinom izvješću.

Dobit leasing društava manja za 303 milijuna eura
Između ostalih, Hanfa je objavila i podatke o leasing društvima, a ukupna aktiva njih 15 je na kraju drugog tromjesečja iznosila 3,4 milijarde eura, što na godišnjoj razini predstavlja rast od 18,9 posto.

Dobit leasing društava prije oporezivanja bila je manja u odnosu na isto razdoblje prethodne godine za 303 milijuna eura ili 8,6 posto te je iznosila 31,6 milijuna eura.

Iz Hanfe su izvijestili i da je ukupna neto imovina 109 UCITS fondova (otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom), koliko ih je u srpnju poslovalo u Hrvatskoj, krajem mjeseca iznosila 2,1 milijardu eura te je bila za 40,2 milijuna eura ili dva posto veća nego prethodni mjesec.

Neto imovina Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji na kraju srpnja iznosila je 141,7 milijuna eura, uz mjesečni rast od 0,9 posto, pri čemu je mjesečni prinos fonda iznosio 1,1 posto, podaci su Hanfe.

Tagovi: mirovinci, Hanfa, mirovinski fondovi, Erste Placvi. PBZ Croatia osiguranje
PROČITAJ I OVO
Ovo su tri razloga zbog kojih sve više investitora dodaje investicijsko zlato u svoj portfelj
ZLATO
Ovo su tri razloga zbog kojih sve više investitora dodaje investicijsko zlato u svoj portfelj
Investicijsko zlato u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika zadnjih je godina postalo popularan izbor kod domaćih investitora i štediša, što je u skladu s inozemnim trendovima.
Preminuo Charlie Munger, desna ruka Warrena Buffetta
IN MEMORIAM
Preminuo Charlie Munger, desna ruka Warrena Buffetta
NEW YORK - Milijarder Charlie Munger, investicijski mudrac koji se obogatio i prije nego što je postao desna ruka Warrena Buffetta u Berkshire Hathawayu, preminuo je u 99. godini.
Wall Street: Komentari iz Feda podigli indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Komentari iz Feda podigli indekse
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u utorak, nastavljajući uspon u studenom, jer su komentari dužnosnika Federalnih rezervi potaknuli nadu da središnja banka možda neće morati dodatno podizati kamatne stope.
Zagrebačka burza: Rast indeksa, HT u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Rast indeksa, HT u fokusu
ZAGREB - Utorak je donio nastavak rasta indeksa na Zagrebačkoj burzi uz slabašan promet.
Pokretanje InterCapital BET-TRN UCITS ETF-a na Bukureštanskoj burzi
FONDOVI
Pokretanje InterCapital BET-TRN UCITS ETF-a na Bukureštanskoj burzi
ZAGREB - Društvo INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. sklopilo je sa Investimentalom, ovlaštenim sudionikom i brokerom bukureštanske burze, ugovor za obaljanje poslova održavatelja tržišta za UCITS ETF pod-fond InterCapital BET TRN ETF-a, čije se uvrštenje očekuje u prvom kvartalu iduće godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE