GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Michael Burry kladi se na kolaps Wall Streeta

Michael Burry kladi se na kolaps Wall Streeta
BIG SHORT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2023 / 16:53
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Michael Burry - investitor kojeg je proslavio hollywoodski hit-film "The Big Short" - već neko vrijeme preko društvenih mreža i medija najavljuje novu kataklizmu američkog dioničkog tržišta, a sada je zahvaljujući transparentnosti američke Komisije za vrijednosne papire otkriveno da se (najvjerojatnije) iznova osobno financijski kladio na kolaps S&P 500 i Nasdaq-100 burzovnih indeksa.

Radi se o vrlo riskantnoj investiciji iz koje Burry očekuje visoke zarade ukoliko dođe do potopa indeksnih fondova koji prate kretanje 500 najvećih dionica S&P-a indeksa i 100 najvećih kompanija Nasdaqa.

Business Insider precizira: "Michael Burry otkrio je znatne oklade protiv S&P 500 i Nasdaq-100 u svom najnovijem ažuriranju portfelja. Oklade neće iznenaditi njegove bliske pratitelje. Burryjev Scion Asset Management držao je krajem lipnja tzv. medvjeđe prodajne opcije na 200.000 dionica SPDR S&P 500 ETF Trust — burzovnog fonda koji prati referentni američki dionički indeks, što je otkrio podnesak Komisiji za vrijednosne papire i burzu.

Ulagač iz slavnog ‘The Big Short‘ također je otkrio da ulaže 200.000 dionica Invesco QQQ Trusta, koji prati tehnološki bogat Nasdaq-100, piše Jutarnji list. Kombinirana nominalna vrijednost dviju pozicija bila je pozamašnih 1,6 milijardi… Ta dva udjela mogla bi biti zaštita, s namjerom ublažiti udarac Scionovom portfelju ako tržište dionica padne i vrijednost njegovih dugih pozicija padne. Ali također bi mogli signalizirati da je Burry pesimističan u pogledu dvaju indeksnih fondova, kojima dominiraju dionice agresivne vrijednosti kao što su Tesla i Nvidia."

Drugim riječima, iako popularni mediji tumače kako Burry sigurno računa s dramatičnim padom burzi, možda se ipak samo osigurava od potencijalno prevelikih gubitaka, ali ostaje činjenica da je u nekoliko navrata u zadnje tri godine bio vrlo eksplicitan u svojem pesimističnom izričaju.

Burry je u osnovi serijski najavljivač kataklizmi iako ga mediji često predstavljaju kao investitora koji pažljivo prati fundamentalne pokazatelje poslovanja kompanija tj. traži intrizičnu vrijednost skrivenu u tim kompanijama, koja će se postojano oslobađati i povećavati tijekom godina, dok će on uporno držati pametno kupljeno. Međutim, Burry nije profil niti kategorija pravih tzv. value investitora, poput Warrena Buffetta ili nekad Billa Grahama. Prije bi se moglo reći kako je počeo uživati u plasiranju narativa o velikim pesimističnim okladama, što nipošto nije nalik Buffettovom pristupu.

Insider piše kako je Burry "…dijagnosticirao ‘najveći spekulativni balon svih vremena u svim vrstama imovine i predvidio ‘majku svih padova‘ u ljeto 2021. Prošlog je proljeća sugerirao da bi indeks S&P 500 mogao doseći samo dno od oko 1.900 bodova - pad od 57 posto u odnosu na trenutnu razinu - ako bi slijedio obrazac prošlih padova. Prošlog je ljeta pak nagovijestio da bi Nasdaq Composite mogao pasti na 6000 bodova, ili oko 56 posto, sve kako su se vrijednosti smanjivale, a dobit poduzeća smanjivala. Burry je također kritizirao bum pasivnog ulaganja posljednjih godina. Označio ga je ‘mjehurom‘ 2019., a 2021. je rekao da je poplava milenijskog novca u indeksne fondove i ETF-ove podigla dionice do opasnih visina. U listopadu je rekao da taj trend postavlja temelje za veću katastrofu od kraha dot-coma i ogromne gubitke za ulagače."

U svim tim dramatičnim najavama Burry je činio greške. Morao je tako priznati kako je bio u krivu kad je ovoga proljeća tvrdio da generalno treba prodavati dionice, pa ih je u kasniji kvartalima agresivno kupovao. Isto tako, bez obzira na njegova ranija crna predviđanja S&P 500 i Nasdaq-100 porasli su ove godine te nisu daleko od rekordnih razina.

Drugim riječima, ako se Burry doista iznova kladi na epski kolaps američkih burzi, a ne samo zaštićuje od rizika, to znači da preuzima ekstremni rizik gubitka. To ne znači da se jednog dana krah neće dogoditi. Upravo suprotno, prije ili kasnije uvijek dođe do tržišnog loma, a ako ih neprestance najavljujete vjerojatno će vam se jednom u životu desiti da ste upravu. Burry to očekuje drugi put.

Burry je u svijet investiranja ušao 2000-ih kao otpadnik sa studija medicine, a može se reći da je sa svojim fondom postao ozbiljniji igrač od 2005. godine, kada je krenuo kupovati hipotekarne obveznice i druge izvedenice te, očigledno, stekao znanja koja su umu omogućili prvu točnu i jako mračnu prognozu. Investicijski milje i danas je opčinjen točnošću Burryevih prognoza iz 2008-te, kada je realizirao 50 postotni rast, dok su ostali tržišni sudionici realizirali masivne gubitke. Taj pogodak Burrya postao je predloškom za slavni film snimljen 2015. godine.

Tagovi: Michael Burry, Wall Street, Nasdaq, big short
PROČITAJ I OVO
Pada prodaja francuskih žestokih pića
TRENDOVI
Pada prodaja francuskih žestokih pića

PARIZ - Prodaja francuskih žestica smanjila se i u prvih pet ovogodišnjih mjeseci, pokazali su podaci proizvođača, signalizirajući nastavak silaznog trenda u uvjetima smanjene kupovne moći potrošača u Francuskoj i svijetu.

Potražnja za svim vrstama pomorskog prijevoza podiže vrijednost BDI Indexa
BRODARI
Potražnja za svim vrstama pomorskog prijevoza podiže vrijednost BDI Indexa
LONDON - BDI Index, lavni indeks pomorskog prijevoza Baltičke burze, koji prati stope za brodove koji prevoze suhu rasutu robu, dosegao je u četvrtak najvišu razinu u jednomjesečnom razdoblju, podržan višim stopama u svim segmentima plovila.
Restorani u Dubrovniku stolovima blokirali prolaz pješaka, Grad im otkazao ugovore
NERED
Restorani u Dubrovniku stolovima blokirali prolaz pješaka, Grad im otkazao ugovore

DUBROVNIK - Nakon što su prošlog tjedna otkazani ugovori o zakupu sedam javnih površina u dubrovačkoj povijesnoj jezgri, iz Grada Dubrovnika izvijestili su u četvrtak kako su otkazali javne površine za još četiri ugostiteljska objekta.

Katapultirana potražnja za etherom, evo zašto
KRIPTOVALUTE
Katapultirana potražnja za etherom, evo zašto
NEW YORK - Ether je upravo zabilježio jedan od svojih najjačih dana u kontekstu akumulacije od strane dugoročnih posjednika — naizgled iskoristivši prednost pada cijene od 2% tijekom 24 sata.
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa nakon odluka japanske središnje banke
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa nakon odluka japanske središnje banke
TOKYO - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita nakon što je Banka Japana u petak zadržala svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom, ali je naznačila da razmatra smanjenje otkupa japanskih državnih obveznica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE