GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Međunarodni zračni promet gotovo na razini 2019.

Međunarodni zračni promet gotovo na razini 2019.
ZRAČNI PROMET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2024 / 10:17
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Potražnja za zračnim prijevozom do kraja studenoga 2023. u svijetu je premašila 99 posto razine iz 2019., čemu je pridonio i porast ukupnog obujma prometa samo u studenom od gotovo 30 posto u odnosu na isti mjesec 2022., novi su podaci Međunarodne udruge za zračni prijevoz-IATA.

IATA (International Air Transport Association), međunarodna organizacija koja predstavlja oko 300 zrakoplovnih tvrtki u svijetu, koje ostvaruju oko 94 posto od ukupno ostvarenih redovnih letova u međunarodnom zračnom prometu, u novom je izvješću ovog tjedna uz podatke komentirala i da se zračni promet u 2023. globalno oporavio.

U međunarodnoj putničkoj potražnji za letovima izdvaja azijsko-pacifičko područje, jer je pokazalo najsnažniji međugodišnji rast potražnje od čak 64 posto u odnosu na 2022., a i sve druge regije u svijetu su imale pozitivne pomake.

Od podataka za studeni 2023. , iz IATA-e iznose i da su međunarodni putnički kilometri (RPK) dosegnuli “impresivnih” 94,5 posto razine iz studenoga 2019., uz značajna porast domaćih putovanja od 35 posto u odnosu na studeni 2022. te za 6,7 posto u odnosu na isti mjesec 2019.

Tome je znatno pridonijela Kina sa rastom potražnje za letovima od 272 posto uslijed oporavljanja od ograničenja putovanja nametnutih zbog covida, a novi rekord dosegnut je i s domaćim putovanjima u SAD-u, s porastom za 9,1 posto u usporedbi sa studenim 2019., potaknuta najviše velikom potražnjom tijekom praznika Dana zahvalnosti.

O takvim trendovima glavni direktor IATA-e Willie Walsh kazao je da se time zračni promet “približava najvišoj točki koju je dosegao u 2019.” te da unatoč gospodarskim izazovima, ljudi ne oklijevaju letjeti.

“Iako su međunarodna putovanja još uvijek 5,5 posto niža nego prije pandemije, razlika se brzo smanjuje. S druge strane, domaća tržišta od travnja dosljedno premašuju razine prije pandemije”, ističe Walsh.

Europski zračni prijevoznici s 15 posto većim prometom

Među svjetskim regijama, osim najvećeg porasta prometa azijsko-pacifičkih zračnih prijevoznika, podaci IATA-e pokazuju da su i europski prijevoznici u studenom 2023. također zabilježili 15 posto veći promet nego u studenom 2022., uz povećanje i kapaciteta za 15,2 posto te smanjenje faktora popunjenosti za 0,3 postotna boda, na 83,3 posto.

Tagovi: ZRAČNI PROMET, ZRAKOPLOVI, IATA
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE